Sinds juni 2015 is er een speciaal monument op de begraafplaats opgericht om mensen, die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap, te eren en de nabestaanden een plek te bieden om te herdenken. Dit initiatief is in samenwerking met De Nieuwe Ooster tot stand gekomen.

Het monument op de plek is ontworpen door de kunstenaar Léon van Kuijk. Het monument is geïnspireerd op de David van Michelangelo (de torso). Het beeld is van spiegel-gepolijst  RVS-staal gemaakt en weerspiegelt de omgeving en de bezoeker. Het beeld reflecteert de veranderingen van dag en nacht en van de natuur. Het beeld is geplaatst op een rij grafstenen waar de volgende tekst op staat: “Ter nagedachtenis aan hen die voor ons allen hun lichaam schonken aan de wetenschap.”

De asresten van alle overledenen, die zich ter beschikking hebben gesteld aan het VU medisch centrum, worden in het bosprieel verstrooid, wat grenst achter het monument.

Jaarlijks wordt een herdenkingsdienst georganiseerd voor nabestaanden, medewerkers en studenten. De bijeenkomst is bedoeld om samen stil te staan en eer te bewijzen aan mensen die deze bijzondere gift hebben gedaan.

In juni 2015 is de eerste herdenkingsbijeenkomst geweest. Bij deze bijeenkomst zijn nabestaanden uitgenodigd geweest die een dierbare verloren hadden in het jaar 2013 of 2014. 

De bijeenkomst start in de Koningskerk aan de Ostwaldstraat 1 te Amsterdam. Deze kerk  is gelegen recht tegenover de hoofdingang van De Nieuwe Ooster. De zaal zal geopend zijn vanaf 13.00 uur. De herdenkingsbijeenkomst zal beginnen om 14.00 uur. Tijdens de bijeenkomst zullen er diverse toespraken zijn en zal de bijeenkomst omlijst worden door muzikale bijdragen van onze studenten. Na de herdenkingsbijeenkomst zullen we in stoetverband naar het monument op De Nieuwe Ooster lopen en daar bloemen neerleggen.  Na afloop is er koffie in de koffiekamers en kunt u napraten met onze studenten en medewerkers.

Nabestaanden, die een overledene in het jaar 2017 verloren hebben, zullen persoonlijk uitgenodigd worden.

Naast de herdenkingsdienst is het monument op De Nieuwe Ooster op alle dagen, dat het gedenkpark open is, te bezoeken. Voor openingstijden van het gedenkpark verwijzen wij u naar www.denieuweooster.nl .

Gedenkpark De Nieuwe Ooster organiseert elke twee jaar een grote herdenking, Herinnering Verlicht. Deze herdenking is toegankelijk voor alle nabestaanden, die willen herdenken. Deze herdenking is dus niet specifiek voor nabestaanden van lichaamsdonoren van Amsterdam UMC, locatie VUMc. Bij Herinnering Verlicht is het hele gedenkpark verlicht door lichtjes. Alle monumenten op het gedenkpark, inclusief het monument van Amsterdam UMC, locatie VUmc staan in het licht. Het is een moment om stil te staan bij de overledenen en een moment van licht, aandacht en verwondering. Daarnaast bieden  beeldende kunst, poëzie, verhalen en muziek ruimte om gezamenlijk te herdenken.

U bent van harte welkom bij Herinnering Verlicht. De eerst volgende Herinnering Verlicht is in november 2019. Houdt u de website van De Nieuwe Ooster in de gaten voor aanvangstijden en verdere informatie.

Download hier de plattegrond van De Nieuwe Ooster, waarop staat aangegeven waar het monument te vinden is.

Downloads