Gastro-intestinale en oncologische chirurgie

Amsterdam UMC, locatie VUmc heeft een speciale afdeling voor maag-, darm- en kankerchirurgie. De medische term hiervoor is gastro-intestinale en oncologische chirurgie. Operaties bij verschillende soorten kanker, of aan uw maag of darmen dus. Als het gaat om onderzoeken en behandelen van kanker, behoren wij tot de top van Europa. We zijn onderdeel van het internationaal bekende Cancer Center Amsterdam. Maar ook in een aantal goedaardige aandoeningen zijn wij experts. 

Aandoeningen aan maag of darmen

Amsterdam UMC, locatie VUmc heeft veel kennis van ingewikkelde en langdurige ziekten aan het maagdarmkanaal. Mensen worden vaak naar ons doorverwezen voor zorg die andere ziekenhuizen niet kunnen bieden. Dat kan gaan om kwaadaardige aandoeningen, zoals slokdarmkanker, maagkanker of darmkanker. Maar ook om buikwandbreuken en goedaardige ziekten van de darm en de anus. Denk aan de ziekte van Crohn en colitis. Omdat wij de experts in huis hebben voor deze aandoeningen, wordt bij ons ook vaak een extra behandeladvies gevraagd. Zo’n extra advies heet een second opinion.

Ik wil een second opinion

Verschillende soorten kanker

Er zijn heel veel verschillende soorten kanker. Een operatie kan onderdeel zijn van de behandeling. Bij het specialisme maag-, darm- en kankerchirurgie zijn we in het bijzonder gespecialiseerd in: 

  • alvleesklierkanker (pancreas tumor)
  • darmkanker (colorectale tumor)
  • slokdarmkanker (oesofagus tumor)
  • borstkanker (mamma tumor)
  • huidkanker (melanoom)
  • bijnier- en schildklierkanker (endocriene chirurgie)
  • kanker in de weke delen (bindweefsel- en spierweefselkanker)

De beste behandeling is een behandeling op maat. Daarom bestaat ons team uit verschillende specialisten. Van radiologen tot oncologen, bestralingsartsen en pathologen. Zo’n gemengd team noemen wij multidisciplinair. Zij hebben samen dagelijks overleg. Zo bent u bij ons in de beste handen. 

De spreekuren bij deze ziekten lopen via de polikliniek heelkunde. 

Meer over de polikliniek heelkunde

Behandelingen bij kanker of maag- en darmaandoeningen

Onze chirurgen zijn gespecialiseerd in operaties aan maag en darmen. U bent bij ons in goede handen voor een buikwandbreuk operatie, darmoperatie of maagoperatie. Ook als er een tumor operatief verwijderd moet worden, bent u bij onze chirurgen in goede handen. Daarbij gaat het niet alleen om tumoren in uw maag of darmen. U komt ook bij ons voor huidkanker of borstkanker operaties. 

Als het in uw situatie mogelijk is, opereren onze chirurgen via een kijkoperatie. Dat is minder ingrijpend dan een gewone operatie, en u herstelt er sneller van. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij een bijnieroperatie. 

Onderdeel van Cancer Center Amsterdam

Het Cancer Center Amsterdam (CCA). Wij verrichten al jaren baanbrekend werk in de strijd tegen kanker. En met succes, we behoren tot de top van Europa. Onze specialisten zorgen ervoor dat u de beste behandeling krijgt. Als u te horen krijgt dat u kanker heeft, kunnen veel emoties en onzekerheden meespelen. Daarom is er ook veel aandacht voor hoe u zich voelt. Wij geven u bijvoorbeeld zo snel mogelijk duidelijkheid. En we hebben speciale medewerkers in dienst om u te helpen bij het verwerken. 

Meer over het Cancer Center Amsterdam

Opname in Amsterdam UMC, locatie VUmc

Wordt u opgenomen omdat u aan uw maag, darmen of aan een tumor moet worden geopereerd? Dan komt u op de verpleegafdeling gastro-intestinale en oncologische chirurgie, op afdeling 6B. Hier ligt u samen met patiënten van de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Tijdens uw verblijf, en ook tijdens de operatie, kan uw partner of familielid terecht in de speciale familiekamer. Een sfeervolle ruimte om op adem te komen. Voor vragen of gewoon een luisterend oor is er een verpleegkundige aanwezig. 

Meer over de familiekamers

Onderzoek naar kanker, maag- en darmaandoeningen

behandelen, maar ook veel wetenschappelijk onderzoek doen. Op ons laboratorium werken bijna 1000 onderzoekers. Daarnaast werken er bij ons ruim 750 artsen die de zorg voor patiënten combineren met onderzoek. Alle artsen en onderzoekers werken bij ons nauw samen. Zo kunnen wij de resultaten van de onderzoeken direct toepassen. U wordt bij ons dus behandeld volgens de laatste inzichten.