Let op!

Deze informatie gaat over locatie VUmc.
Moet u zijn op locatie AMC?

Ga naar:
afdeling oogheelkunde, locatie AMC/Meibergdreef

Oogheelkunde

De afdeling oogheelkunde van Amsterdam UMC heeft een academische functie en levert complexe derdelijns oogzorg. Bovendien is ons ziekenhuis een opleidingsziekenhuis waar oogartsen in opleiding en co-assistenten worden opgeleid. Een andere belangrijke taak van de afdeling oogheelkunde is wetenschappelijk onderzoek.

Zorg waar wij goed in zijn

Netvlies en ontsteking

Oogontstekingen en bepaalde aandoeningen van het netvlies kunnen het oog beschadigen. Met ons team van verschillende netvlies- en uveitisspecialisten zorgen wij voor een deskundige aanpak, zowel chirurgisch als niet-chirurgisch.

Kinderoogheelkunde en scheelzien

De kinderoogheelkunde richt zich op alle verschillende oogproblemen bij kinderen. We hebben een bijzondere expertise op het gebied van retinoblastoom, aangeboren staar en aangeboren glaucoom. Daarnaast zijn de orthoptisten en kinderoogartsen van Amsterdam UMC gespecialiseerd in scheelzien. Scheelzien komt voor bij zowel kinderen als volwassenen.

Oogkas en oogleden

Amsterdam UMC is een landelijk verwijscentrum voor ziekten aan de oogkas (orbita). Omdat de oorzaak van problemen in de oogkas vaak te maken heeft met problemen elders in het lichaam, vindt de behandeling multidisciplinair plaats, dus in nauwe samenwerking met meerdere andere specialismen binnen ons Orbitacentrum.

Hoornvlies en staar

Licht komt het oog binnen via het hoornvlies en de lens. Is een van beide troebel, bijvoorbeeld door staar, dan zullen onze hoornvlies- en lensspecialisten er alles aan doen om het zicht weer te verbeteren.

Retinoblastoom

Retinoblastoom is de naam voor een oogtumor bij kinderen. Dit wordt ook wel oogkanker of netvlieskanker genoemd. Alle patiënten in Nederland met retinoblastoom worden naar ons verwezen: het Retinoblastoom Centrum Nederland in Amsterdam UMC.

Behandeling van glaucoom

Bij glaucoom is de oogzenuw beschadigd, meestal door te hoge druk in het oog. Onze specialisten werken aan de diagnostiek (wat veroorzaakt de beschadiging) en de verschillende vormen van (operatieve) behandeling. Speciale aandacht hebben we voor het (zeldzame) glaucoom op kinderleeftijd.

Contactgegevens en locatiesAmsterdam UMC, locatie VUmc 
Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ AmsterdamAmsterdam UMC, locatie VUmc 
Ziekenhuisgebouw
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam

Lees de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij de polikliniek van Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen.

De polikliniek oogheelkunde bevindt zich in het polikliniekgebouw bij receptie R, op de 2e verdieping. Telefoonnummer polikliniek: 020 – 444 1170, e-mailadres polikliniek: oog.balie@vumc.nl.

Wordt u opgenomen bij dit specialisme? Dan komt u te liggen op de verpleegafdeling kort verblijf (1B) of de verpleegafdeling KNO hoofd-halschirurgie (1C).

Verwijzers kunnen ook contact opnemen met het secretariaat. Bent u een patiënt? Dan kunt u bellen naar het telefoonnummer dat u onder polikliniek vindt.

Secretariaat
020 – 444 4795
020 – 444 1015 (fax)

Verwijzingen oogartsenlijn: 020 – 444 1170
Overleg met dienstdoende AIOS: 020 – 444 4444 (buiten kantooruren)

Contactpersonen voor verwijzers
Dr L.J. van Rijn, oogarts, chef de policlinique
020 - 444 4444 / intern telefoonnummer 61431 

Drs Y.P. Henry, oogarts, chef de clinique,
020 - 444 4444 / intern telefoonnummer 61469

Wachttijden

Als u een medische indicatie heeft, kan de wachttijd verkort worden. Uw verwijzend arts dient dat te overleggen met de medisch specialist.

Polikliniek
Afhankelijk van de reden van verwijzing
Ziekenhuisopname
Afhankelijk van de behandeling
footer

Patiënteninformatie

Wilt u meer weten over dit specialisme of de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande informatie.

Waarom Amsterdam UMC

We zijn trots op onze zorgverlening. Daarom delen wij graag onze prestaties.

Uw mening telt

Wij horen graag uw mening over onze zorg. Deel uw mening en help ons onze zorg te verbeteren.

Kosten en vergoedingen

Wat kost een onderzoek of behandeling? En vergoedt de verzekering dit?

Voorzieningen

Is er gratis koffie? Wifi? Waar koop ik een broodje? Bekijk het overzicht van alle voorzieningen.

Heeft u vragen

De medewerkers van ons service centrum helpen u graag verder.

Uw rechten en plichtten

Informatie over behandeling, veilige zorg en het academisch karakter van Amsterdam UMC.

Dit specialisme is binnen Amsterdam UMC, locatie VUmc verbonden aan ...

Poliklinieken

Centra / specialisme

  • Netvlieschirurgie
  • Kinderoogheelkunde

Research

Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks wetenschappelijk onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. U kunt bij het researchgedeelte van de website meer lezen over ons wetenschappelijk onderzoek..

Verwijzers

Voor verwijzers hebben wij een aparte pagina. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.

Professionals

Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.