Oogheelkunde
De afdeling oogheelkunde van Amsterdam UMC heeft een academische functie en levert complexe derdelijns oogzorg. Dit betekent dat alleen andere (oog)specialisten u kunnen doorverwijzen. Bovendien is ons ziekenhuis een opleidingsziekenhuis waar oogartsen in opleiding en co-assistenten worden opgeleid. Een andere belangrijke taak van de afdeling oogheelkunde is wetenschappelijk onderzoek.
Zorg waar wij goed in zijn
Hoornvlies en staar
Licht komt het oog binnen via het hoornvlies en de lens. Is een van beide troebel, bijvoorbeeld door staar, dan zullen onze specialisten er alles aan doen om het zicht weer te verbeteren.
Glaucoom
Bij glaucoom is de oogzenuw beschadigd, meestal door te hoge druk in het oog. U kunt bij onze specialisten terecht voor diagnose en behandeling. Speciale aandacht hebben we voor glaucoom bij kinderen.
Kinderoogheelkunde en scheelzien
Onze kinderoogartsen hebben een bijzondere expertise op het gebied van retinoblastoom, aangeboren staar en aangeboren glaucoom. Ook zijn de orthoptisten en kinderoogartsen van Amsterdam UMC gespecialiseerd in scheelzien bij zowel kinderen als volwassenen.
Netvlies en ontsteking
Oogontstekingen en bepaalde aandoeningen van het netvlies kunnen het oog beschadigen. Met ons team van verschillende netvlies- en uveitisspecialisten zorgen wij voor een deskundige aanpak, zowel chirurgisch als niet-chirurgisch.
Oogkas en oogleden
Amsterdam UMC is een landelijk verwijscentrum voor ziekten aan de oogkas (orbita). Omdat de oorzaak van problemen in de oogkas vaak te maken heeft met problemen elders in het lichaam, behandelen we in nauwe samenwerking met meerdere andere specialisten binnen ons Orbitacentrum.
Uveïtis
Uveïtis is de verzamelnaam voor alle vormen van ontsteking van weefsels in het oog. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en behandeling van de ontsteking.
Expertisecentrum Retinoblastoom
Retinoblastoom is de naam voor een oogtumor bij kinderen. Alle patiënten in Nederland met retinoblastoom worden naar ons verwezen: het Retinoblastoom Centrum Nederland in Amsterdam UMC.
Expertisecentrum voor Erfelijke Oogziekten: Ophthalmogenetics Amsterdam
Als expertisecentrum ontvangen wij verwijzingen van oogartsen voor klinische en genetische analyse van erfelijke oogziekten en een second opinion, ook voor internationale patiënten. Als u in overleg met uw oogarts of klinische geneticus denkt dat een bezoek aan onze polikliniek toegevoegde waarde zou hebben, kunt uw met een verwijzing bij ons terecht.
Afspraken in Amsterdam UMC, locatie VUmc: hoe werkt het?
De oogartsen van Amsterdam UMC behandelen alleen patiënten met complexe oogheelkundige problemen. Daarom kan alleen een (oog)specialist u eventueel doorverwijzen. Wilt u een eerste afspraak maken bij Amsterdam UMC, dan heeft u dus een verwijzing nodig van uw (oog)specialist. Hier vindt u meer informatie over het maken van een afspraak.
Een vervolgafspraak op deze poli maken, wijzigen of annuleren?
Heeft u al eerder een afspraak gehad bij deze polikliniek? Dan kunt u op verschillende manieren een vervolgafspraak maken. Ook kunt u een afspraak wijzigen of annuleren.
Contactgegevens en locaties
Locatie VUmc
Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ Amsterdam
Ziekenhuisgebouw
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam
Lees de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij de polikliniek van Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen.
Locatie AMC
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam Zuidoost
Lees de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij de polikliniek van Amsterdam UMC, locatie AMC te komen.
Locatie VUmc
De polikliniek oogheelkunde bevindt zich in het polikliniekgebouw bij receptie R, op de 2e verdieping.
Locatie AMC
De polikliniek Oogheelkunde AMC ligt in het polikliniekgebouw (bouwdeel A) op de tweede verdieping. Als u de polikliniek door de draaideuren binnenkomt, loopt u even rechtdoor naar de liften. U neemt de lift naar de tweede verdieping. Als u de lift uit komt gaat u naar links. Volg de borden totdat u bij de balie Oogheelkunde bent.
Telefoonnummer polikliniek: 020 – 444 1170, e-mailadres polikliniek: oogheelkunde@amsterdamumc.nl.
Locatie AMC
Telefoonnummer: 020 - 566 3100, e-mailadres polikliniek: oogheelkunde@amsterdamumc.nl
Verwijzers kunnen ook contact opnemen met het secretariaat. Bent u een patiënt? Dan kunt u bellen naar het telefoonnummer dat u onder polikliniek vindt.
Secretariaat
020 – 444 4795
Verwijzingen oogartsenlijn: 020 – 444 1170
Overleg met dienstdoende AIOS: 020 – 444 4444 (buiten kantooruren)
Contactpersonen voor verwijzers
Dr L.J. van Rijn, oogarts, chef de policlinique
020 - 444 4444 / intern telefoonnummer 61431
Wachttijden
Het liefst helpen wij u zo snel mogelijk. De werkelijkheid is helaas dat voor verschillende behandelingen een wachttijd bestaat. Dat betekent dat u niet altijd direct terecht kunt voor een eerste afspraak, een onderzoek, behandeling of opname.
Patiënteninformatie
Wilt u meer weten over dit specialisme of de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande informatie.
Informatie voor onderzoekers, verwijzers en professionals
Research
Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks wetenschappelijk onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. U kunt bij het researchgedeelte van oogheelkunde meer lezen over ons wetenschappelijk onderzoek.
Verwijzers
Voor verwijzers heeft oogheelkunde een aparte website. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.
Professionals
Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.