Osteoporosecentrum

Als u zwakke botten heeft, bijvoorbeeld door osteoporose (botontkalking) merkt u dat meestal niet. Daarom nodigen wij iedereen ouder dan 50 jaar, die met een botbreuk in ons ziekenhuis komt, ook uit bij ons osteoporosecentrum. Daar meten wij hoe sterk het bot is en geven wij advies voor een behandeling. Ook huisartsen en specialisten kunnen naar ons doorverwijzen.

Wetenschappelijk onderzoek naar osteoporose en storingen in het kalk- en vitamine D-niveau (metabole botziekten) is ook een belangrijke taak van ons kenniscentrum. Zo kijken we hoe we deze ziekten beter kunnen ontdekken, behandelen en in de toekomst misschien wel kunnen voorkomen. De kennis die wij opdoen delen we graag. We organiseren nascholing voor artsen en verpleging, maar ook avonden voor mensen met osteoporose.

Afspraken in Amsterdam UMC, locatie VUmc: hoe werkt het?

Wilt u een eerste afspraak maken bij Amsterdam UMC, dan heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts of specialist. Hier vindt u meer informatie over het maken van een afspraak.

Een afspraak bij dit centrum maken, wijzigen of annuleren?

Heeft u al eerder een afspraak gemaakt bij dit centrum? Dan kunt u op verschillende manieren een vervolgafspraak maken. Ook kun u een afspraak wijzigen of annuleren.

Contactgegevens en locaties

icoon locatie gebouw

Amsterdam UMC, locatie VUmc 
Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ Amsterdam

Amsterdam UMC, locatie VUmc 
Ziekenhuisgebouw
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam

Ga voor meer informatie naar de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen.

De polikliniek endocrinologie, waar het osteoporosecentrum onder valt, bevindt zich in het polikliniekgebouw bij receptie W4 op de 4e verdieping.

Dit expertisecentrum valt onder de polikliniek endocrinologie. Wilt u meer informatie? Dan kunt u ook direct bellen naar de polikliniek (020 - 444 1122) of mailen naar botcentrum@vumc.nl.

In de meeste gevallen wordt u bij osteoporose niet opgenomen in het ziekenhuis.  

Verwijzers kunnen contact opnemen met het secretariaat. Bent u een patiënt? Dan verzoeken wij u contact op te nemen het telefoonnummer van de polikliniek.

Secretariaat
020 - 444 0530

Zorg waar wij goed in zijn

Osteomalacie (Engelse ziekte)

Tekort aan vitamine D is meestal de oorzaak van zwakke botten (osteomalacie). Maar ook andere ziekten of medicijnen kunnen dit veroorzaken. Wij hebben veel ervaring met osteomalacie.

Ziekte van Paget

Bij de ziekte van Paget breken zieke cellen het botweefsel sneller af dan het kan groeien. In ons centrum hebben wij de kennis om deze ziekte te ontdekken.

Fibreuze dysplasie

Deze zeldzame en chronische botziekte komt in meerdere vormen voor. Ons osteoporose-team heeft de juiste technieken voor diagnose en behandeling.

Storing in het kalk- en fosfaatniveau

Een te hard werkende bijschildklier, vitamine D-tekort of nierziekten zorgen ervoor dat er niet genoeg kalk en fosfaat in de botten komt. Dit kan botziekten veroorzaken.

Secundaire Osteoporose

Sommige ziekten kunnen botontkalking als bijwerking hebben. Ook een aantal medicijnen, zoals prednison, verhogen de kans op botbreuken. Dit heet secundaire osteoporose.

Uw artsen en zorgverleners

Alle artsen en zorgverleners

Wachttijden

Het liefst helpen wij u zo snel mogelijk. De werkelijkheid is helaas dat voor verschillende behandelingen een wachttijd bestaat. Dat betekent dat u niet altijd direct terecht kunt voor een eerste afspraak, een onderzoek, behandeling of opname.

Meer uitleg over wachttijden

Patiënteninformatie osteoporosecentrum

Wilt u meer weten over dit centrum of de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande informatie.

Waarom Amsterdam UMC

We zijn trots op onze zorgverlening. Daarom delen wij graag onze prestaties.

Resultaten en kwaliteiscijfers

Uw mening telt

Wij horen graag uw mening over onze zorg. Deel uw mening en help ons onze zorg te verbeteren.

Kosten en vergoedingen

Wat kost een onderzoek of behandeling? En vergoedt de verzekering dit?

Voorzieningen

Is er gratis koffie? Wifi? Waar koop ik een broodje? Bekijk het overzicht van alle voorzieningen.

Heeft u vragen

De medewerkers van ons service centrum helpen u graag verder.

Uw rechten en plichtten

Informatie over behandeling, veilige zorg en het academisch karakter van Amsterdam UMC.

Research

Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks wetenschappelijk onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. U kunt bij het researchgedeelte van de website meer lezen over ons wetenschappelijk onderzoek.

Verwijzers

Voor verwijzers hebben wij een aparte pagina. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.

Professionals

Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.