LET OP !

Deze informatie gaat over locatie VUmc.
Wilt u verwijzen naar locatie AMC?

Kijk ook op Het verwijsportaal van locatie AMC

Informatie voor verwijzers

Wilt u een patiënt verwijzen naar Amsterdam UMC, locatie VUmc? Dat kan op verschillende manieren. Hieronder leest u wat de mogelijkheden en procedures zijn.

23-12-2020

Tijdelijk afschalen planbare reguliere zorg Amsterdam UMC

Dinsdag 22 december heeft de minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark, aangekondigd dat ziekenhuizen in heel Nederland de planbare reguliere zorg afschalen. Dit besluit is genomen doordat het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Helaas is Amsterdam UMC door de grote toestroom van het aantal coronapatiënten en de beschikbaarheid van voldoende zorgpersoneel, genoodzaakt om een deel van de niet-spoedeisende zorg te verschuiven naar een later tijdstip. Patiënten voor wie dit geldt, worden hier persoonlijk over geïnformeerd.

Welke klinische zorg gaat door en welke klinische zorg wordt uitgesteld?

Spoedeisende hulp, spoedoperaties, oncologische zorg en acute verloskundige zorg gaan gewoon door. Deze verwijsroute is ongewijzigd.

Helaas moet een deel van de operaties voor andere patiënten worden uitgesteld. Het gaat om operaties die medisch gezien veilig uitgesteld kunnen worden en waarvoor de wachttijd kan oplopen. We beseffen hoe vervelend dit is. Uiteraard proberen we de wachttijd zoveel mogelijk te beperken.

Poliklinische zorg

De mate waarin de poliklinische zorg wordt afgeschaald, kan verschillen tussen specialismen en voor specifieke patiënten groepen. Dit is mede afhankelijk van personele beschikbaarheid en vergt een beoordeling per polikliniek. Om, waar mogelijk, reguliere zorg te kunnen blijven leveren, wordt het video en telefonisch consult breder ingezet. De consulten vinden fysiek plaats indien het medisch noodzakelijk is. Indien afspraken met patiënten verzet moeten worden of omgezet naar een video of telefonisch consult dan informeert de afdeling zelf de patiënt hierover.

Voor u als verwijzer betekent dit dat u nog steeds kunt blijven verwijzen naar Amsterdam UMC. Door middel van een zorgvuldige triage wordt bekeken of de zorg uitgevoerd kan worden, of toch moet worden uitgesteld.

Samenwerking

Alle ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en Flevoland hebben onderling goede afspraken gemaakt om de zorg voor zowel coronapatiënten als niet-coronapatiënten zo lang mogelijk te laten doorgaan. Dagelijks wordt bijvoorbeeld informatie uitgewisseld over de beschikbare capaciteit en het aantal coronapatiënten. Verder zijn er goede en duidelijke afspraken met alle ambulancediensten over het vlot en veilig vervoer van patiënten binnen deze regio. Daarnaast hebben de ziekenhuizen goede samenwerkingsafspraken met de huisartsen in hun eigen regio. Dit alles zodat patiënten veilig en verantwoord terecht kunnen met hun hulpvraag in het ziekenhuis. Dichtbij als het kan en ver weg als het moet.

Contact

Heeft u vragen of wilt u overleggen over een verwijzing dan kunt u contact opnemen met de afdeling waar u naar toe verwijst. Onze afdelingen, zowel op locatie VUmc als op locatie AMC, zijn telefonisch bereikbaar.

Indien u problemen ondervindt in het verwijs proces, kunt u ook contact opnemen met verwijs coördinator Cécile Dekkers via mail c.f.dekkers@amsterdamumc.nl of mobiel 06-18272702.

Verwijsprocedure locatie VUmc

We hanteren een uniforme verwijsprocedure (spoed, regulier) voor de diverse specialismen. Daarnaast heeft ieder specialisme een contactpersoon voor verwijzers voor intercollegiaal contact.

Contactgegevens per specialisme

Informatie voor als u met (semi)spoed een patiënt wilt presenteren, verwijzen of overleggen met een specialist (voor welk specialisme dan ook) bij Amsterdam UMC, locatie VUMc

Verwijsinformatie per specialisme

Sommige specialismen en centra hebben aanvullende verwijsinformatie. Bekijk bij welke specialisme en centrum dit het geval is via de A - Z lijst

Verschuiving zorgaanbod

Amsterdam UMC wil de kwaliteit van de patiëntenzorg verder verbeteren door de zorg op één locatie te concentreren. Lees hier welke concrete gevolgen dit heeft.

Uw mening telt

Als u, als verwijzer, over uw ervaring of de ervaring van één van uw patiënten een reactie wilt geven zijn er verschillende mogelijkheden om met ons contact op te nemen:

De artsen en zorgverleners van Amsterdam UMC, locatie VUmc

Alle artsen en zorgverleners
Floor Abbink Kinderarts oncoloog
Laurien Aben Klinisch neuropsycholoog i.o.
Michiel van Agtmael
Michiel van Agtmael Internist-infectioloog, Hoofd sectie farmacotherapie