Ik wil meedoen aan onderzoek

Bij Amsterdam UMC, locatie VUmc zetten we ons iedere dag in om onze zorg nog beter te maken. Om bijvoorbeeld nieuwe behandelingen voor ziekten te vinden, doen we wetenschappelijk onderzoek. Veel van deze onderzoeken kunnen we pas doen als onze patiënten meedoen. Alleen op die manier kunnen we kijken of een nieuwe behandeling ook werkt zoals we verwachten. En of er misschien bijwerkingen zijn.

Uw arts, of een andere medewerker van ons ziekenhuis, kan u daarom vragen om mee te doen aan een onderzoek. U kunt zich niet zelf aanmelden voor een onderzoek. Wilt u meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek in ons ziekenhuis? Dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Hoe beslis ik of ik meedoe?

Heeft uw arts u gevraagd om aan een onderzoek mee te doen? Dan kan de informatie op deze pagina’s u helpen een beslissing te nemen. U vindt hier alleen algemene informatie over wetenschappelijke onderzoeken in ons ziekenhuis. Zo kunt u lezen hoe we omgaan met risico’s en bijwerkingen, welke rechten en plichten u heeft en hoe een wetenschappelijk onderzoek bij ons werkt. Precieze informatie over het onderzoek waar u voor gevraagd bent, krijgt u van uw behandelend arts.

Folder over wetenschappelijk onderzoek

Meer informatie over wetenschappelijke onderzoeken kunt u ook vinden in de brochure Medisch-wetenschappelijk onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de website van het Ministerie.

Andere namen voor onderzoek

Goed om te weten: voor wetenschappelijk onderzoek zijn veel namen. Voorbeelden van namen die u kunt tegenkomen zijn:

  • wetenschappelijk onderzoek
  • wetenschappelijke studie
  • klinisch (wetenschappelijk) onderzoek
  • klinische research
  • clinical trial
  • medisch experiment