Operaties

Als de sociale rolwisseling met ondersteuning van de hormoonbehandeling na een jaar succesvol is verlopen (minder genderdysforie; betere kwaliteit van leven) en uit de gesprekken met de psycholoog blijkt dat u in staat bent de - vaak ingrijpende - operaties te ondergaan, neemt het genderteam met u een besluit over de volgende stappen van het transitietraject, namelijk de chirurgische ingrepen.

Dit is de laatste en meest ingrijpende stap in de behandeling. Na deze operaties is er geen weg meer terug, want een geslachtsbevestigende operatie bij een biologische man houdt in dat van zijn penis een vagina wordt gemaakt. Bij een vrouw naar man transgender worden de borsten, eierstokken en baarmoeder weggehaald en wordt van de clitoris een minipenis, de metadoïoplastiek, of een grotere penis, de phalloplastiek, gemaakt.

Natuurlijk zijn individuele wensen ook mogelijk waarbij u bijvoorbeeld alleen voor de operatie kiest waarbij de borsten verwijderd worden en niet voor een phalloplastiek.

Tijdens de diagnostische fase en tijdens de 'hormonale' fase worden geen operaties uitgevoerd. De operaties worden nóóit voor het 18e jaar uitgevoerd.

Voor de operatieve ingrepen wordt u doorverwezen naar de plastisch chirurg (vrouw-naar-man transgenders ook naar een gynaecoloog), verbonden aan het genderteam. U kunt ook kiezen voor een chirurg buiten het genderteam van VUmc. Op aanvraag van deze chirurg kunnen gegevens over het traject bij het genderteam van VUmc toegestuurd worden.

Totdat u geopereerd wordt, wordt u door uw begeleidende psycholoog en door de endocrinoloog nog regelmatig gezien, maar meestal minder vaak dan tijdens de hormonale fase.

U komt bij de plastisch chirurg of physician assistant plastische chirurgie om de mogelijkheden tot een dergelijke geslachtsaanpassende operatie te bespreken. De plastische chirurgie wordt uw hoofdbehandelaar.

Als u aan de gestelde criteria/eisen voldoet wordt u op de wachtlijst geplaatst. Tot en met de operatie blijft u tevens onder begeleiding van de psycholoog. Na de operatie komt u nog enkele malen terug op de polikliniek plastische chirurgie. Na de operatie volgen niet standaard afspraken bij de psycholoog. Mocht u hier behoefte aan hebben dan kunt u zelf een afspraak maken.

Bij de patiëntenfolders zijn folders te vinden met meer informatie over:

  • Man-vrouw operaties: Vaginaplastiek
  • Vrouw-man operaties: Subcutane mastectomie, metaïdoioplastiek, phalloplastiek
printen