Hielprik

Met een hielprik neemt u bloed af bij een pasgeborene. Dit bloed kunt u gebruiken voor diagnostisch onderzoek tijdens een (poli)klinische behandeling. In deze e-learning leert u onder andere hoe u een hielprik uitvoert.

De e-learning Hielprik behandelt het afnemen van bloed bij een pasgeborene. Via een prik in de hiel wordt capillair bloed verkregen, bijvoorbeeld voor diagnostisch onderzoek tijdens (poli)klinische behandelingen. In de meeste gevallen gaat het echter om neonatale hielprikscreening, voorgeschreven door het RIVM. De hielprik is een voorbehouden handeling in het kader van de Wet BIG.

De training bestaat uit 6 onderdelen: een inleiding, een oriëntatie, informatie over patiëntveiligheid en de voorbereiding, uitvoer en nazorg rond de hielprik. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Indicatie, contra-indicaties en complicaties
  • Geven van voorlichting aan de ouders en/of verzorgers
  • Protocol Neonatale screening RIVM

De training gaat uitvoerig in op de techniek rond de hielprik. Denk hierbij aan de houding van de pasgeborene, het bepalen van de punctieplaats, het puncteren van de hiel met een lancet en het opvangen van bloed op een filtreerpapierstrook, in een capillair of in een microtainer. Ook de anatomie van het capillair vaatstelsel in de hiel wordt toegelicht. De training wordt afgesloten met een toets.

Doelgroep

Huisartsen, verpleegkundigen en verloskundigen. Kosten Voor VUmc-medewerkers € 15,50 
Tijdens het inschrijven kunt u aangeven of het bedrag betaald moet worden uit het afdelingsbudget of dat u via iDeal het bedrag zelf voorschiet om later te laten vergoeden uit uw persoonlijk budget. U dient vooraf met uw leidinggevende te overleggen over de aanschaf van één van deze producten en de financiering daarvan.  

Voor klanten van VUmc Academie € 26,00 
Tijdens het inschrijven kunt u aangeven of het bedrag in rekening gebracht kan worden aan uw instelling of dat u via iDeal het bedrag zelf betaald.

Benodigde software

Om de e-learningmodule te kunnen doorlopen maakt u gebruik van een Internetbrowser, zoals Internet Explorer, en een Flashplayer. De handleiding over inloggen kunt u downloaden.

Helpdesk

Het melden van problemen en evragen over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving kunt u mailen naar: support@vumcacademie.nl.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

VUmc Academie