Stralingsveiligheid bij röntgendoorlichting

Schrijf je nu in

Bent u operatieassistent of functielaborant en geeft een medisch specialist u wel eens de opdracht om een doorlichtapparaat te bedienen? Vroeger was deze handeling voorbehouden aan de radiodiagnostisch laborant. Tegenwoordig mag u die ook in opdracht van de arts uitvoeren, mits u deskundig én bekwaam bent. Na deze scholing bent u aantoonbaar stralingsdeskundig op basis van de eisen van de Wet BIG.

Inschrijven

Ook beschikbaar als Incompany training

Steeds meer artsen verrichten handelingen bij patiënten waarbij röntgenstraling wordt gebruikt. De Wet BIG noemt dit een voorbehouden handeling waarvoor aangetoonde stralingsdeskundigheid van de arts is vereist. Wanneer de arts deskundig is en hij de vereiste bekwaamheid bezit, is hij bevoegd een medewerker opdracht te geven tot het bedienen van een doorlichtapparaat. Na deze scholing kunt met vertrouwen ‘op de knop drukken.’ De scholing is niet bedoeld voor radiodiagnostisch laboranten.

Voor de prijs kunt u klikken op: Praktisch

Dagdeel 1 (theorie)

  • Fysische basiskennis, beeldvorming en dosis;
  • Biologische effecten, stralingsbescherming, wetgeving en voorschriften.
  • Een onderbreking van een aantal weken waarin de deelnemer een praktijkopdracht maakt ter voorbereiding op de tweede lesdag.

Dagdeel 2 (practicum)

  • Toegepaste stralingsbescherming;
  • Beeldvorming, beeldkwaliteit en positionering.

Doelgroep

Medewerkers die van een medisch specialist de opdracht krijgen om een doorlichtapparaat te bedienen. De scholing is niet bedoeld voor radiodiagnostisch laboranten.

Duur

2 dagdelen

Data

Op aanvraag

Prijs

Op aanvraag

Plaats

VUmc Academie
Medische Faculteit
Van der Boechorststraat 7
1081 BT Amsterdam

Helpdesk

Heeft u een vraag over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving? Stuur een e-mail naar: support@vumcacademie.nl.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Karin van Dijk