Foto-expositie 'Een verbeelding van MS' bij Amsterdam UMC, locatie VUmc

Gepubliceerd op: Mon Oct 21 11:21:00 CEST 2019

Op donderdag 17 oktober is de foto-expositie 'Een verbeelding van MS' geopend. Het is een sociaal geëngageerd kunstproject van Artist Educator Iris Jousma. De expositie is tot 6 januari te bekijken in de gang van polikliniek Neurologie van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

De foto-expositie werd met een interactieve presentatie geopend. Hierbij vertelde drie vrouwen, die betrokken waren bij het kunstproject, over hoe hun persoonlijke ervaringen met MS hebben geleid tot het creatieve proces binnen het kunstproject. Daarnaast gaf arts-onderzoeker Reinier de Ruiter uitleg over hoe hij als neuroloog naar MRI-beelden kijkt. Hij gaf aan dat de MRI-kunst en gedichten van de kunstenaressen hem heeft laten beseffen hoe persoonlijk een MRI-scans voor mensen eigenlijk zijn.

Kunstproject

De foto-expositie gaat over het afstudeerproject ‘Een verbeelding van Multiple Sclerosis’ van kunstenaar Iris Jousma. Iris heeft zelf MS (sinds 2012) en samen met drie andere vrouwen met MS werkte zij samen aan een kunstinstallatie waarin hun persoonlijke en gezamenlijke ervaringen van de ziekte zijn verbeeld. Tijdens het project ontstonden ook een gedicht, persoonlijke reflecties, een roep voor meer aandacht voor zingeving in de zorg, een visuele interpretatie van opgevraagde MRI-scans, en een performance met een ‘Myeline geest’ marionet (zie foto).

Kunstenaar

Iris Jousma (1989) is beeldend kunstenaar en initieert sociaal geëngageerde kunstprojecten rondom zingeving, zelf-perceptie en identiteit. Zij onderzoekt hoe een veilige ruimte kan worden gecreëerd voor een gelijkwaardig, gezamenlijk creatieproces waarin persoonlijke verhalen kunnen worden gedeeld en onderzocht. Vervolgens wordt er samengewerkt aan een kunstinstallatie van natuurlijke en gevonden materialen waarin persoonlijke ervaringen en herinneringen zijn verweven. Een ieder draagt een materiaal bij met een persoonlijke betekenis. Die betekenis hoeft voor een buitenstaander niet direct leesbaar te zijn. In het proces wordt besproken wat er met de buitenwereld zal worden gedeeld.

Meer informatie: www.irisjousma.nl

Gepubliceerd op: Mon Oct 21 11:21:00 CEST 2019