(Knie) Enkel Voet Orthesen ter correctie van het looppatroon

Deze cursus is erop gericht door middel van gestructureerde analyses van functies en stoornissen (door zorgvuldig uitgebreid lichamelijk onderzoek) en het lopen (door middel van gangbeeldanalyse) inzicht te verkrijgen in de oorzakelijke factoren van het pathologische gaan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van multimedia technologie, waarbij verschillende meetsignalen (video, 3D bewegingsregistratie, EMG, grondreactiekrachten) met betrekking tot het gaan worden gepresenteerd.

Het doel van de cursus is het verkrijgen van inzicht in de biomechanica van het normale gaan, en in de oorzaken en gevolgen van het abnormale gaan.

Om principes van de biomechanica in relatie tot het gaan te beheersen en te kunnen toepassen bij het voorschrijven en evalueren van een (K)EVO.

Daarnaast het inzicht krijgen in de medische aspecten, zoals functiestoornissen en compensatiemechanismen, die aan het abnormale gaan ten grondslag liggen.

Het eerste blok is een introductie in de methoden en technieken van de observationele en geïnstrumen- teerde gangbeeldanalyse. Alle basale terminologie, evenals het gebruik van kracht-vectoren, EMG en 3D bewegingsregistratie worden behandeld. Deze kennis wordt gedurende cursus direct toegepast op het normale gaan en eenvoudige casuïstiek. Hiervoor is het noodzakelijk dat de cursist tijdens de cursus een eigen Windows laptop ter beschikking heeft. Dit blok is alleen nodig voor wie nog onvoldoende kennis op dit punt heeft, en staat ook open voor cursisten die niet blok II en/of III volgen.

In het tweede blok komen afwijkingen in het looppatroon als gevolg van een slappe parese, zoals bij neuromusculaire aandoeningen, aan de orde.Het lopen wordt hierbij gekenmerkt door afwijkingen die het gevolg zijn van onvoldoende spierkracht en afwijkingen om de verminderde spierkracht te compenseren. Loopproblemen ontstaan indien de compensatiemogelijkheden tekort schieten of klachten veroorzaken. Geleerd wordt het gangbeeld te kunnen beoordelen bij slappe paresen en op grond hiervan het juiste ortheserecept te bepalen. Aan de orde komen tevens: de richtlijn Beenorthesen bij neuromusculaire aandoeningen, vervaardigingsmethoden, fysiotherapie, uitkomst-evaluatie en patiënten-demonstraties.

In het derde blok wordt aandacht besteed aan het voorschrijven van orthesen bij centraal neuro-logische aandoeningen. Looppatronen bij een spastische parese bij kinderen en volwassenen komen aan bod, hieraan liggen zowel parese als abnormale spier-activatie ten grondslag. Geleerd wordt hoe looptypes gekoppeld kunnen worden aan een ortheserecept, hoe vervaardiging en tunen voor deze patiëntengroep in zijn werk gaat, en hoe effecten kunnen worden gemeten. Er wordt geoefend met casuïstiek.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor revalidatieartsen, revalidatieartsen in opleiding, orthopedisch instrumentmakers/schoenmakers, bewegings- laboranten en fysiotherapeuten, die gezamenlijk betrokken zijn bij het proces van orthese- verstrekking.

Kosten

Kosten worden later bekend gemaakt.

De voorkeur gaat uit naar deelname van een koppel bestaande uit (revalidatie-) arts en/of fysiotherapeut en orthopedisch instrumentmaker of -schoenmaker. 

Data en Locatie

Worden later bekend gemaakt.

Blok I en III vinden plaats op locatie VUmc, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam. Blok II vindt plaats op locatie AMC, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam. Een routebeschrijving kunt u vinden op de website.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysio- therapie (KNGF) en bij de NBOT (Nederlandse Beroepsvereniging Orthopedisch Technologen) via de KABIZ.

Inschrijven

Aanmelden is nog niet mogelijk, u kunt zich wel aanmelden voor de mailinglijst door een e-mail te sturen aan events@amsterdamumc.nl.

Voorwaarden

Nog te bepalen na invulling van het programma.

Wilt u op de wachtlijst? Stuur ons een mail.

Amsterdam UMC Conferences & Events