Promotie Margreet Harskamp-van Ginkel: Sleep and health during the first 1000 nights

Datum: 13 oktober 2023

Tijd: 11:45-12:45 uur

Locatie: te volgen op YouTube: https://www.youtube.com/c/VUBeadlesOffice/featured

Slaap en groei in de eerste 1000 dagen is het promotieonderzoek van Margreet Harskamp-van Ginkel, onderzoeker bij Amsterdam UMC en jeugdarts en arts M+G bij GGD Amsterdam. Margreet onderzocht wanneer slaapproblemen en risicofactoren voor slaapproblemen ontstaan. Is dit al in de eerste 1000 dagen en nachten van een menselijk leven (tussen conceptie en de tweede verjaardag)? En wat zijn mogelijke voorspellers van slaapproblemen en wat zijn zorgbehoeften van ouders rondom slaap in de eerste 1000 nachten?

Margreet concludeert dat slaap en gezondheid van moeder en kind elkaar wederzijds beïnvloeden. In de eerste 1000 nachten worden slaap en gezondheid beïnvloed door meerdere omgevingsfactoren. Slaapproblemen bij kinderen komen regelmatig voor en kunnen samengaan met buitengewoon veel huilen van baby’s en mentale klachten van ouders. De problemen lijken te blijven bestaan van babyleeftijd tot kindertijd.

Op 13 oktober zal Margreet promoveren. De verdediging van het proefschrift is dan live te volgen op dit YouTube-kanaal. Klik hier om het proefschrift te lezen.