Basiscursus Laparoscopie

Het is van belang de basisvaardigheden laparoscopie en basiskennis voor veilig laparoscopisch opereren te beheersen voorafgaand aan het uitvoeren van laparoscopische operaties op OK. Daarom bieden wij het eerste deel van de nieuwe cursus, de thuistraining, bij voorkeur bij aanvang van de chirurgische opleiding aan. Deze drieweekse thuistraining biedt de kans om de laparoscopische behendigheid en de benodigde kennis in korte tijd aan te leren. De basiscursus laparoscopie is geschikt voor opleidingsassistenten van diverse snijdende subspecialismen en voor operatie-assistenten. De nieuwe basiscursus laparoscopie is daarmee een discipline overstijgende training en toetsing.

       

  • Het trainen van de oog-hand coördinatie, diepte inzicht en behendigheid
  • Het kennen van perioperatieve zorg voor de laparoscopische appendectomie, cholecystectomie en hernia repair (TEP), waaronder: Operatie indicatie, anatomie, perioperatief beleid, Best practice surgery, complicaties & pitfalls en alternatieve benaderingen
  • De basis kennen van anesthesie tijdens laparoscopie
  • Het kennen en in de praktijk kunnen brengen van verschillende technieken van insufflatie en het voor het aanbrengen van een pneumoperitoneum.
  • Het kennen en in de praktijk kunnen brengen van elektrochirurgie
  • Het kennen en kunnen kiezen van: laparoscopische instrumentaria en apparatuur
  • Het kunnen inschatten wanneer de veiligheid van de patiënt in gevaar is en hiernaar handelen.

 

1. Thuistraining:

Boxtraining met ForceSense Gevalideerde vaardigheidstraining in de oog-hand coördinatie
eLearning Basiscursus Laparoscopie Interactief iBook* met theoretische principes: basiskennis voor veilig laparoscopisch opereren
eLearing theoretische principes Module elektrochirurgie
App: dr. Game - Surgeon Trouble Serious game: troubleshooten van de laparoscopietoren
App: Medialis Quizgame: besliskunde rondom de laparoscopische cholecystectomie

*interactief iBook

Na deze drie weken ontvangen zowel cursist als opleider een certificaat met de resultaten.
De  resultaten kunnen naar wens worden gebenchmarkt. Indien alle modules met succes worden afgerond, ontvangt de cursist een uitnodiging voor de terugkomdag.

2. Proceduretraining
Het trainen van diverse procedures, o.a. op humaan materiaal, op de simulatie OK’s in Amsterdam Skills Centre (https://www.asc.amsterdam). Zes maanden na het voltooien van de thuistraining ontvang je een uitnodiging voor deze proceduretraining.

Hands-on training op humaan materiaal Step-by-step laparoscopische procedures en pitfalls
Best practice surgery Bespreking meegebrachte video's van eigen ingrepen
Laparoscopische setup Herkennen, benoemen en bespreken belang en werking van benodigd materiaal
Video toren Aansluiten, opstarten, instellen en het herkennen en oplossen van alarmsignalen.
Elektrochirurgie Aansluiten, opstarten, instellen en het herkennen en oplossen van alarmsignalen.

Doelgroep

Deze laparoscopische vaardigheidstraining is bedoeld voor eerstejaars chirurgen, gynaecologen en urologen in opleiding. Ook overige vooropleidingsassistenten met interesse in de laparoscopie kunnen deelnemen.  

Doel

Deze cursus heeft als doel de novice voor laparoscopie optimaal voor te bereiden op de eerste laparoscopische ingrepen op de operatiekamer. In korte tijd wordt zowel de laparoscopische vaardigheid, als de basiskennis vereist voor veilig laparoscopisch opereren aangeleerd en getoetst.

Kosten

De cursusprijs voor drie weken thuistraining en een hands-on cursusdag in het Amsterdam Skills Centre bedraagt  1750 euro. Er zal een borg worden gevraagd in de vorm van een autorisatie op uw creditcard bij het in ontvangst nemen van de apparatuur voor de thuistraining.
Algemene voorwaarden huurovereenkomst box en iPad
Creditcard autorisatie formulier

Duur

3 weken thuistraining en één terugkomdag.

Inschrijven

Klik hier om naar de registratiesite te gaan.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Patricia de Waal - Project manager Events Center