Basiscursus Palliatieve Zorg voor verpleegkundigen

Als verpleegkundige komt u vaak patiënten tegen die ongeneeslijk ziek zijn. De klachten en symptomen hebben invloed op hun welzijn en kwaliteit van leven. In deze cursus leert u hier via de methode ‘palliatieve besluitvorming’ op een systematische manier mee om te gaan.

Bij palliatieve zorg wordt gestreefd naar een optimale levenskwaliteit voor mensen met een beperkte levensverwachting. In deze praktische cursus doet u kennis op over het voorkomen en verlichten van lijden, vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. U leert hoe u in de praktijk rekening kunt houden met de voorkeur en wensen van de patiënt.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

-             Inleiding en organisatie van palliatieve zorg
-             Pijn en andere symptomen
-             Beslissingen rond het levenseinde
-             Psychosociale zorg
-             STEM (Sterven op je eigen manier)
-             Zorg voor de zorgenden

De basiscursus palliatieve zorg is ontwikkeld samen met de Netwerken Palliatieve Zorg Noord-Holland en Flevoland. U kunt de cursus op verschillende locaties volgen. U krijgt les van docenten met veel praktijkervaring. Ook is er een digitale leeromgeving. Hier vindt u achtergrondartikelen, filmpjes, richtlijnen en opdrachten.

Module 1

Inleiding in de palliatieve zorg: uitleg van de werkmethode ‘besluitvorming in de palliatieve fase’. Daarnaast wordt het onderwerp dyspnoe behandeld. 

Module 2 en 3

Lichamelijke problemen waaronder pijn, vermoeidheid, mondklachten, misselijkheid, braken, moeite met inname van vocht en voeding worden behandeld. 

Module 4

Delier en beslissingen rondom het levenseinde. Herkennen, omgaan en behandelen van een delier. Voltooid leven, het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie, uw eigen ervaringen. Ook het bewust afzien van eten en drinken wordt behandeld. 

Module 5 

Communicatie rondom overlijden en levenseinde.

Module 6 

Zorg voor de zorgende.

Doelgroep

Verpleegkundigen niveau 4 en 5 

Duur

Zes middagen van 13.30 tot 16.30 uur en leren in de digitale leeromgeving. Rekent u op twee uur voorbereidingstijd per bijeenkomst.

Data

Amsterdam - Diemen
Data: 4 en 18 sept, 2, 16 en 23 okt en 6 nov 2020
Locatie: VUmc Academie, Van der Boechhorststraat 7, 1081 BV Amsterdam

Netwerk Gooi- en Vechtstreek en Almere
Data: 1, 15 en 29 april, 13 en 28 mei en 11 juni 2020
Locatie: Vivium Naarderheem, Amersfoortsestraatweg 1, 1411 HB Naarden / Viore inloophuis, Oostereind 115, 1212 VH Hilversum

Data: 7 en 21 okt, 4, 18 en 30 nov en 15 dec 2020
Locatie: Amaris Zorggroep - Werkdroger 1, 1251 CM Laren

Hoofddorp
Data: 22 sept, 6 en 20 okt, 3 en 17 nov en 1 dec 2020
Locatie: Hospice Bardo - Burgemeester Jansoniushof 11, 2131 BM Hoofddorp

Netwerk Noord Kennemerland, West Friesland, Kop van Noord Holland en Zaanstreek Waterland
Data: 15 en 29 sept, 13 en 27 okt, 10 en 24 nov 2020
Locatie: Hospice Alkmaar - Blanckerhofweg 13, 1816 HG Alkmaar

Prijs

€425,-

Accreditatie  

VUmc Academie is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden. Voorwaarde voor accreditatie is dat u alle bijeenkomsten heeft voorbereid en in alle zes bijeenkomsten aanwezig bent geweest. Dan ontvangt u ook na afloop een bewijs van deelname.

Helpdesk

Het melden van problemen en vragen over inschrijven, aanmelden en inloggen in de leeromgeving kunt u mailen naar: support@vumcacademie.nl.

Overig

U beschikt over een PC met een installatie van een van de laatste twee versies van de meest gebruikte browsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer of Safari) en een internetverbinding.

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden. 

Meer informatie? Vraag het aan

Danielle van der Weij

Ook interessant?

  1. Als verzorgende komt u vaak patiënten tegen die ongeneeslijk ziek zijn. De klachten en symptomen op...
    Bekijk