Basisdidactiek voor practicumbegeleiders - docenten

Schrijf je nu in

Op welke manier kan ik de leerstof het beste overbrengen? Hoe kan ik studenten effectief laten samenwerken? Hoe activeer ik een stille student? De workshop basisdidactiek heeft als doel om je enkele handvatten te geven zodat het begeleiden van een groep makkelijker en leuker wordt. Hierbij maken we gebruik van enkele didactische principes.

De werkgroep / het practicum is een veel gehanteerde onderwijsvorm binnen het bacheloronderwijs van VUmc-compas. De rol van de docent is heel divers, zoals:

  • Het overbrengen van inhoud
  • Het begeleiden van het groepsproces (opdrachten)
  • Het individueel stimuleren van studenten
  • Het bewaken van professioneel gedrag (geen beoordelende rol)

Speciaal voor de beginnende practicumbegeleider bieden we een korte workshop aan waarin we een aantal onderwerpen behandelen die het begeleiden van een practicum leuker en makkelijker maakt.

Reactie van een deelnemer
"Interactieve workshop, door praktijkvoorbeelden erg leerzaam. Geeft veel handvatten voor de praktijk."

 

Onderwerpen die in deze workshop aan bod komen zijn:

  • Wat zijn belangrijke leerprincipes en hoe pas ik deze toe?
  • Hoe ontwikkelt een groep zich tot een effectief samenwerkende groep en hoe speel ik daar op in?
  • Hoe kan ik studenten individueel aansturen/stimuleren (feedback geven)?

Deze onderwerpen zullen we op een interactieve manier benaderen. Daarnaast is er ruimte voor het oefenen van vaardigheden die je direct kunt toepassen in je eigen onderwijs praktijk. Dit doen we aan de hand van casuïstiek.

Resultaten
Na het volgen van de workshop ben je in staat om studenten te begeleiden met behulp van een aantal basale didactische technieken, passend bij de vorm en inhoud van practica..   


Data

Een nieuwe uitvoering volgt in 2022. Interesse in het volgen van deze workshop, geef dit aan bij
docentprofessionalisering@vumc.nl

Aantal inschrijvingen

Max. aantal inschrijvingen: 12

Inschrijven

Inschrijven? stuur een mail met je naam, volledige initialen, personeelsnummer en afdelingskostenplaats naar docentprofessionalisering@vumc.nl

Kosten

Deelname aan de workshop is kosteloos voor docenten die een rol hebben binnen VUmc-compas en de (bio)medische research masters. Wel attenderen wij je op onze annuleringsvoorwaarden, zoals opgenomen onder "voorwaarden".

Accreditatie / bewijs van deelname

Deze workshop is geaccrediteerd door ABAN (Accreditatie Bureau Algemene Nascholing) met 3 punten.

Na afloop krijg je een certificaat (dit kan onderdeel uitmaken van een evt. toekomstige BKO). 

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de scholing brengen wij administratiekosten à € 35,- in rekening, ten laste van uw afdelingskostenplaats. Bij verhindering kunt u zich ook (kosteloos) laten vervangen door een collega. Annuleringen en/of vervangingen dienen schriftelijk aan het secretariaat van team professionalisering doorgegeven te worden (docentprofessionalisering@vumc.nl). Team Professionalisering behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende inschrijvingen de scholing te annuleren, te verplaatsen naar een andere datum en/of in gewijzigde vorm aan te bieden. Wanneer de scholing door overmacht, bv. afwezigheid van de docent, geen doorgang kan vinden zal team Professionalisering een nieuwe datum inplannen.

Meer informatie? Vraag het aan

docentprofessionalisering