Basisscholing Palliatieve Zorg bij ongeneeslijke kanker – artsen, physician assistants (PA) en verpleegkundig specialisten (VS)

Bent u arts, physician assistant of verpleegkundig specialist en wilt u meer leren over palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker? In deze basisscholing leert u samen met uw collega’s de basiskennis en vaardigheden van palliatieve zorg. Zodat u met meer vertrouwen zorg kunt verlenen aan ongeneeslijk zieke patiënten en hun naasten.

De basisscholing ‘palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker’ is een praktijk- en actiegerichte scholing, met een sterke focus op casuïstiek. Zo leert u vaardigheden die u direct kunt toepassen in de praktijk.

De competenties die u hier leert - denk aan palliatief redeneren, communiceren en interprofessioneel samenwerken - komen ook van pas bij patiënten met orgaanfalen zoals COPD, hartfalen en bij de patiënt met dementie of toenemende kwetsbaarheid.

Aan het einde van de scholing kunt u:

  • de palliatieve fase herkennen en markeren;
  • effectief omgaan met veelvoorkomende symptomen in de palliatieve fase (medicamenteus en niet-medicamenteus);
  • proactief zorg verlenen: structureel evalueren en bijstellen van de zorg in samenspraak met patiënt en naasten;
  • acteren op de behoefte van de patiënt en naasten m.b.t. een gesprek over het levenseinde;
  • de stervensfase identificeren en begeleiden;
  • nazorg verlenen: begeleiden van nabestaanden en doorverwijzen indien nodig.

Palliatieve zorg is belangrijk voor iedere patiënt met een ongeneeslijke ziekte en zijn of haar naasten. Een grote groep zorgverleners is hierin niet geschoold. Daarom heeft het programma Scholing Palliatieve Zorg een landelijke basisscholing palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker ontwikkeld. Amsterdam UMC is één van de regionale aanbieders en biedt scholingen aan voor verpleegkundigen en behandelaren (artsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten) onder financiering van KWF.

Tijdens de scholing krijgt u toegang tot een interactieve online leeromgeving. Daar kunt u op uw eigen moment video’s bekijken, opdrachten maken en discussie opdrachten maken met uw collega’s. Voorafgaand aan de 3-daagse scholing, moet een eerste gedeelte van de voorbereidende e-learning afgerond zijn. Drie weken van te voren ontvangt u hiervoor de informatie.

Het programma
5 weken á 2 uur per week E-learning/online Basiskennis palliatieve zorg
Dag 1: 75 min. Online Proactieve zorgplanning & Palliatief redeneren & symptoom-management
Dag 2: 75 min. Online Palliatief redeneren & symptoom-management
Dag 3: 1 dag Fysieke bijeenkomst Zingeving, communicatie en samenwerking

Interprofessioneel

Palliatieve zorg is een vorm van netwerkzorg waarbij samenwerking cruciaal is. Daarom is het programmaonderdeel ‘samenwerken’ van de Basisscholing Palliatieve zorg interprofessioneel opgezet.

Doelgroep

Alle verpleegkundig specialisten (VS), physician assistants (PA) en artsen die geïnteresseerd zijn in palliatieve zorg en nog geen scholing hebben gevolgd.

Duur en tijdsinvestering

De totale doorlooptijd van de e-learning is 10 uur welke wordt gevolgd gedurende de scholing en ter voorbereiding op de interactieve sessies. Daarnaast zijn er 2 online lessen van ieder 75 minuten en een afsluitende dag van 7 lesuren. Voorafgaand aan de 3-daagse scholing, moet een eerste gedeelte van de voorbereidende e-learning afgerond zijn. Drie weken van te voren ontvangt u hiervoor de informatie.

Data en locaties

Voorjaar 2024
  • 29 mei 16.30-17.45 uur – digitaal
  • 12 juni 16.30-17.45 uur – digitaal
  • 25 juni 09.00-16.30 uur – fysieke bijeenkomst in Amsterdam, in de Medische Faculteit van Amsterdam UMC
Najaar 2024
  • 10 september 16.30-17.45 uur – digitaal
  • 17 september 16.30-17.45 uur – digitaal
  • 24 september 09.00-16.30 uur – fysieke bijeenkomst in Amsterdam, in de Medische Faculteit van Amsterdam UMC

Prijs

€ 150,-

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via de oranje button 'inschrijven'. U komt hier op de inschrijvingspagina van het programma Scholing Palliatieve Zorg. U kiest hier voor de regio Noord-Holland/Flevoland en dan ziet u onder de plaats Amsterdam de bovenstaande data terug welke u kunt selecteren.

Drie weken voorafgaand aan de scholing ontvangt u de praktische informatie en toegang tot de e-learning.

Meer informatie

Voor meer informatie over het programma Scholing Palliatieve Zorg gaat u naar de website: https://scholingpalliatievezorg.nl

Accreditatie  

Accreditatie is aangevraagd bij:

  • Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN): Cluster 1; huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten en Cluster 2; medisch specialisten: 13 punten
  • NAPA: Physician Assistants: 19 punten
  • Verpleegkundig Specialisten Register (VSR): 18 punten

Helpdesk

Heeft u een vraag over inschrijven, aanmelden, inloggen in de leeromgeving? Stuurt u dan een e-mail naar: registratie-scholingPZ@amsterdamumc.nl

Algemene voorwaarden

Als u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord dat gegevens door FiniVita worden verwerkt om deel te kunnen nemen aan de e-learning. U gaat ook akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie. U vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Lijntje Delis