Basisscholing Palliatieve Zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker: verpleegkundigen

Ben je verpleegkundige en wil je meer leren over palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker? In deze basisscholing leer je samen met je collega’s de basiskennis en vaardigheden van palliatieve zorg. Zodat je met meer vertrouwen zorg kunt verlenen aan ongeneeslijk zieke patiënten en hun naasten.

De basisscholing ‘palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker’ is een praktijk- en actiegerichte scholing, met een sterke focus op casuïstiek. Zo leer je vaardigheden die je direct kunt toepassen in de praktijk. De competenties die je hier leert - denk aan palliatief redeneren, communiceren en interprofessioneel samenwerken - komen ook van pas bij patiënten met orgaanfalen zoals COPD, hartfalen en bij de patiënt met dementie of toenemende kwetsbaarheid.

Aan het einde van de scholing kun je:

 • de waarden, wensen en behoeften van patiënt en naasten (partner, kind) in palliatieve fase in kaart brengen op basis van de vier dimensies (proactieve zorgplanning);
 • veelvoorkomende symptomen binnen de palliatieve fase bij de patiënt herkennen;
 • proactief zorg verlenen;
 • scenario’s inschatten en communiceren m.b.t. prognose, beloop en behandelopties van de ziekte/symptomen van de patiënt;
 • acteren op de behoefte van de patiënt en zijn naasten m.b.t. een gesprek over het levenseinde;
 • nabestaanden van patiënten begeleiden tijdens de nazorgfase en hen verwijzen zo nodig.

Palliatieve zorg is belangrijk voor iedere patiënt met een ongeneeslijke ziekte en zijn of haar naasten. Een grote groep zorgverleners is hierin niet geschoold. Daarom heeft het programma Scholing Palliatieve Zorg een landelijke basisscholing palliatieve zorg bij patiënten met ongeneeslijke kanker ontwikkeld. Amsterdam UMC is één van de regionale aanbieders en biedt scholingen aan voor verpleegkundigen en behandelaren (artsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten) onder financiering van KWF.

Tijdens de scholing krijg je toegang tot een interactieve online leeromgeving. Daar kun je op een zelf gekozen moment video’s bekijken en opdrachten en discussieopdrachten maken met je collega’s. Voorafgaand aan de 3-daagse scholing, moet een eerste gedeelte van de voorbereidende e-learning afgerond zijn. Drie weken van te voren ontvang je hiervoor de informatie.

Het programma
5 weken á 2 uur per week E-learning/online Basiskennis palliatieve zorg
Dag 1: 3,5 uur Fysieke bijeenkomst Proactieve zorgplanning & Palliatief redeneren & symptoom-management
Dag 2: 3,5 uur Fysieke bijeenkomst Communicatie & beslissingen in de laatste levensfase
Dag 3: 3,5 uur Fysieke bijeenkomst Zingeving & samenwerken

Interprofessioneel

Palliatieve zorg is een vorm van netwerkzorg waarbij samenwerking cruciaal is. Daarom is het programmaonderdeel ‘samenwerken’ van de Basisscholing Palliatieve zorg interprofessioneel opgezet.

Doelgroep

Alle verpleegkundigen die werken met patiënten met ongeneeslijke kanker, geïnteresseerd zijn in palliatieve zorg en nog geen scholing palliatieve zorg hebben gevolgd.

Duur en tijdsinvestering

De totale doorlooptijd van de e-learning is 10 uur (voorbereiding en gedurende de scholing). Daarnaast zijn er 3 fysieke dagen van ieder 3,5 uur. Drie weken van te voren ontvang je hiervoor de informatie.

Data en locatie

Voorjaar 2024
 • 4 juni, 13.30-17.00 uur – Proactieve zorgplanning, pall. redeneren en symptoom management, Amsterdam UMC
 • 18 juni, 13.30-17.00 uur – Communicatie (met acteur) en beslissingen rondom levenseinde, Amsterdam UMC
 • 25 juni, 13.30-17.00 uur – Zingeving, cultuur en samenwerking, Amsterdam UMC
Najaar 2024
 • 10 september 13.30-17.00 uur – fysieke bijeenkomst in Amsterdam, Amsterdam UMC
 • 17 september 13.30-17.00 uur – fysieke bijeenkomst in Amsterdam, Amsterdam UMC
 • 24 september 13.30-17.00 uur – fysieke bijeenkomst in Amsterdam, Amsterdam UMC

Prijs

€ 100,-

Inschrijven

Je kunt je inschrijven via de oranje button 'inschrijven'. Je komt hier op de inschrijvingspagina van het programma Scholing Palliatieve Zorg. Je kiest hier voor de regio Noord-Holland/Flevoland en dan zie je onder de plaats Amsterdam bovenstaande data die je kunt selecteren.

Drie weken voorafgaand aan de scholing ontvang je een uitnodiging met hierin de cursuslocatie, de praktische informatie en de toegang tot de e-learning.

Accreditatie  

Accreditatie is aangevraagd bij V&VN en geaccrediteerd met 10 punten.

Helpdesk

Heb je een vraag over inschrijven, aanmelden, inloggen in de leeromgeving? Stuur dan een e-mail naar: registratie-scholingPZ@amsterdamumc.nl

Algemene voorwaarden

Bij inschrijving voor deze opleiding ga je akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie.

Annuleringsvoorwaarden

Tot vier weken van te voren kun je annuleren door een e-mail te sturen aan registratie-scholingPZ@amsterdamumc.nl. Je krijgt dan het inschrijfbedrag terug minus €30 administratiekosten. Binnen deze vier weken tot de eerste cursusdag ben je het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Wij kunnen je registratie bij annulering niet doorschuiven naar een andere datum. Je dient je dan opnieuw in te schrijven. Wel staat het je vrij om in overleg met het programma Scholing Palliatieve Zorg, zelf een vervangende deelnemer/collega aan te dragen.

Meer informatie? Vraag het aan

Lijntje Delis