Medisch Nucleair Werker

Ben je gediplomeerd radiodiagnostisch laborant of radiodiagnostisch laborant in opleiding en toe aan een nieuwe specialisatie? In deze opleiding doe je kennis en vaardigheden op over (nieuwe technologie in de) nucleaire geneeskunde en radiodiagnostiek.

In veel ziekenhuizen wordt gewerkt met hybride apparatuur. Bij de Nucleaire Geneeskunde zijn de SPECT/CT of PET/CT scanner tegenwoordig de standaard.
Als je met deze apparatuur werkt, moet je beschikken over kennis en vaardigheden op het gebied van zowel de nucleaire geneeskunde als de radiodiagnostiek.
Na deze opleiding kun je de meest voorkomende onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde zelfstandig uitvoeren. Je leert de anatomie en fysiologie van verschillende lichaamsdelen te onderzoeken met behulp van de Gammacamera & PET en de over bijbehorende radiofarmaca en scantechnieken.

Na de opleiding kun je de volgende onderzoeken zelfstandig uitvoeren:

 • Ejectie fractie
 • Myocard
 • Botscintigrafie
 • Schildklierscintigrafie en bijschildklierscintigrafie
 • Sentinel node
 • PET-FDG (onder supervisie)
 • DAT-scintigrafie
 • Nierscintigrafie (DMSA, renografie)
 • PET-PSMA

De lesstof zal d.m.v. hoorcolleges, casuïstiek, werkcolleges en praktijkopdrachten worden aangeboden.
Amstel Academie leidt zorgprofessionals op volgens het in-service principe (de theorie volg je bij Amstel Academie en de praktijk in een zorginstelling).

Inschrijfprocedure

Om je te kunnen inschrijven voor de opleiding dien je een leer/arbeidsovereenkomst te hebben met een instelling. Je leidinggevende in deze instelling beschikt over het inschrijfformulier. Je kunt dit inschrijfformulier, ingevuld en ondertekend door de instelling, digitaal opsturen naar aanmeldingenamsac@vumc.nl. Na ontvangst van het inschrijfformulier ontvang je een bevestiging per mail van ons.

Duur

10 maanden.

Wij zijn bezig het onderwijs om te zetten naar EPA’S. De EPA’s kunnen t.z.t. als bijscholing gevolgd worden. Wanneer de onderwijsherziening gereed is, gaat de inschrijving open.

EPA’S:
- Het uitvoeren van onderzoeken op de Gammacamera
- Het uitvoeren van een PET-CT onderzoek met FDG

Start

Jaarlijks in oktober.

Kosten

Kijk voor de kosten van deze opleiding op de pagina Prijslijsten Amstel Academie.

Accreditatie

Medisch nucleair werker is een door het CZO erkende opleiding.

Lesmateriaal

Nucleaire Geneeskunde / W. van den Broek, Bohn Stafleu van Loghum, ISBN 9789036814522, 5e druk 2017, € 109,- Studiehandleiding

Extra

Radiodiagnostisch laboranten die alleen in het bezit zijn van een diploma stralingsdeskundigheid niveau 4A kunnen een door het CZO uitgegeven 4B examen maken om te voldoen aan de opleidingseisen. Dit examen moet afgerond zijn voordat het CZO het getuigschrift medisch nucleair werker uit geeft, en kan dus behaald worden tijdens het volgen van de opleiding. Gediplomeerd radiodiagnostisch laboranten kunnen naast de opleiding ook de module nucleaire geneeskunde volgen.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van de Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Toelatingseisen

 • Gedurende de scholing medisch nucleair werker dien je minimaal 12 weken stage te lopen op een afdeling nucleaire geneeskunde om voldoende gelegenheid te hebben de vaardigheden eigen te maken.
 • Je dient in het bezit te zijn van het diploma stralingsdeskundigheid niveau 4A & niveau 4B & TMS-VRS-C, of dient deze stralingsdiploma’s gedurende de scholing te behalen.

Meer informatie? Vraag het aan

Jeroen Wilhelmus