Medium Care Recovery Verpleegkundige

De verkoever of uitslaapkamer kan een onderdeel zijn van het endoscopiecentrum en behandelafdeling of van een dagchirurgisch centrum. Een patiënt wordt opgenomen op een verkoever of uitslaapkamer om te herstellen van onmiddellijke gevolgen van de anesthesiologische, sedatie en anxiolyse en/of de medische interventies/ behandeling. De patiënt wordt opgenomen voor een dagopname en verblijft na de interventie of behandeling een korte tijd op de verkoever.

Als medium care recovery verpleegkundige ben je verantwoordelijk voor het herkennen, bewaken en voorkomen van complicaties. Je bent vaardig om te handelen in acute situaties.

Daarnaast leer je meten en registreren van de vorderingen in de vitale functies van de patiënt. Dit vergt flexibiliteit, nauwkeurigheid, inzicht in het menselijk lichaam en affiniteit met de technische kant van het beroep. Het is afwisselend werk waarbij je nauw samenwerkt met de anesthesiemedewerker, sedatie praktijk specialist en medisch specialist.

In deze opleding leer je het herkennen, bewaken en voorkomen van vroege complicaties. Je leert om de spilfunctie zijn in de zorg voor de patiënt rondom de behandeling en of interventie. Je leerproces wordt tevens ondersteund met verschillende dynamische e-learning modules. Klinisch redeneren loopt als een rode draad door de opleiding. Verder leer je de parameters te ordenen en te interpreteren volgens een vaste systematiek.

De opleiding Medium Care Recovery verpleegkundige kent de volgende leereenheden:

 • Introductie
 • Klinisch Redeneren
 • Monitorbewaking
 • Zuurstoftoediening en handbeademing
 • Anesthesiologie
 • Recovery

Klik hier voor een samenvatting van de leerstof van de opleiding tot recovery verpleegkundige.

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met een dienstverband bij een ziekenhuis.

Duur

De duur is minimaal 6 maanden, waarvan 19,5 theoriedagen. De minimum aantal praktijkuren is ip. 600 uur. De student heeft een dienstverband van minimaal 24 uur.

Startdata

De opleiding start jaarlijks in april en oktober.

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@vumc.nl.

Inschrijfprocedure

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van Amstel Academie.

Bevestiging van aanmelding en betaling

Na sluiting van de aanmeldingtermijn krijgt de student een bevestiging van deelname toegestuurd. 
De instelling ontvangt een factuur, die uiterlijk 30 dagen na ontvangst moet zijn voldaan.

Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. Bij meer dan 30 inschrijvingen wordt er met 2 groepen gestart. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Zij die niet geplaatst kunnen worden, komen op een reservelijst. Indien bij start van de opleiding de student niet geplaatst kan worden, wordt het overgemaakte bedrag gerestitueerd. 

Vrijstellingen

Vrijstellingen zijn mogelijk bij eerder gevolgde opleidingen die van toepassing zijn, in overleg met de instelling. De praktijkleerperiode vindt plaats binnen uw eigen instelling op een verkoever. Het volgen van losse leereenheden als bijscholing is ook mogelijk. Na het behalen van het recovery diploma zijn er mogelijkheden om door te stromen naar andere verpleegkundige vervolgopleidingen. De Amstel Academie houdt zo veel mogelijk rekening met eerder verworven competenties van de student.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van  Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband met een ziekenhuis gedurende de opleiding

Meer informatie? Vraag het aan

Okke Groenendijk

Wellicht ook interessant?

 1. Deze opleiding leert jou de zorg voor patiënten op de spoedeisende hulp te organiseren en hulp is...
  Bekijk
 2. Als recoveryverpleegkundige ben je werkzaam op de recovery, post anesthetic care unit (PACU) en de...
  Bekijk
 3. Voorafgaand aan de ICV opleiding volg je de BAZ opleiding. In de opleiding tot werk je op de Care...
  Bekijk