- 9 oktober 2025
- 1 dag
- Meervaart Amsterdam
Opleidingsdag MVO Leerhuis 9 oktober
Welkom! Op 9 oktober 2025 organiseren we de MVO opleidingsdag met als thema: Arts van de toekomst.
Het thema is geïnspireerd op de recente visie van de KNMG op de arts in 2040, waarin vijf rollen van de arts worden benoemd:
- Medicus (oog, oor en handen voor iedereen)
- Duider (menselijke interface)
- Partner (teamplayer en netwerker)
- Richtinggever (professionele autonomie en moreel denkkader)
- Vernieuwer (academicus en voortrekker)
Hoewel artsen deze rollen nu al vervullen, vraagt de toekomst om een andere invulling ervan – mede door maatschappelijke, technologische en culturele veranderingen.
Op 9 oktober gaan we dieper in op deze, vaak nu al, actuele onderwerpen. Want hoe veranderen de betekenissen en verwachtingen van deze rollen door veranderende waarden & trends in de samenleving? Begin april hebben we aan al onze a(n)iossen uitgevraagd waar ze aan denken bij het thema ‘Arts van de toekomst’ en welke informatie waardevol is. Onderwerpen als duurzaamheid, AI technologie, diversiteit, netwerkzorg, Interprofessioneel samenwerken en ethiek worden vaak genoemd.
Naast een inhoudelijk goed en interessant programma (aansluitend bij jullie wensen), geeft deze dag je ook de mogelijkheid om a(n)iossen uit andere vakgebieden en uit andere ziekenhuizen te spreken. Een uitgelezen kans om je professionele netwerk duurzaam uit te bouwen.
Goed om te weten dat deze dag valt onder discipline overstijgende scholing (voorheen DOO). Je ontvangt een certificaat van deelname.

Artsenfederatie | KNMG
Arts van de toekomst - Jouw rol begint vandaag
Registreren 9 oktober
Doelgroep
- A(n)iossen OOR NWN
Praktische Zaken
- Locatie: Meervaart Theater (Meer en Vaart Amsterdam)
Overig
- Kosten: deelname is kosteloos en incl. lunch en borrel na afloop
- Annuleringsvoorwaarden: let op zie hieronder
- Accreditatie: Bewijs van deelname wordt na afloop toegestuurd
Annuleringsvoorwaarden
Om voedselverspilling en lege plekken in workshops te voorkomen maken we gebruik van annuleringsvoorwaarden.
Na inschrijving geldt de volgende regeling:
*Je deelname is gratis. Neem bij verhindering per mail contact op met doo@amsterdamumc.nl
*Bij ‘no show’ (afwezigheid zonder bericht) wordt de opleider geïnformeerd.
Arts van de toekomst - Jouw rol begint vandaag
Programma
- 09:00 - 09:30 uur Inloop
- 09:30 - 11:00 uur Plenaire Opening en Spreker
- 11:00 - 11:30 uur Pauze
- 11:30 - 12:45 uur Workshopronde 1
- 12:45 - 13:45 uur Lunchpauze
- 13:45 - 15:00 uur Workshopronde 2
- 15:00 - 15:30 uur Plenaire Spreker en Afsluiting
- vanaf 16:30 uur Borrel
Inschrijving workshops:
Na registratie als deelnemer ontvang je eind september een bericht dat je je kan inschrijven voor de workshops van jouw voorkeur.
Workshops:
Voel je de stress opkomen bij het lezen van deze kop? De Patiënt van nu is mondiger dan ooit. Dankzij technologie, AI en toegankelijkheid van medische kennis weet hij de weg naar het tuchtcollege steeds sneller te vinden. De kans is reëel dat jij als arts in je carrière ooit met een tuchtzaak te maken krijgt. Wat dan? In deze workshop neemt collega aios Cardiologie Michiel Bom je mee in zijn persoonlijke verhaal. Hij deelt openhartig en kwetsbaar hoe het is om als jonge arts in een tuchtprocedure terecht te komen - wat het met je doet, hoe je erdoorheen komt en wat hij ervan geleerd heeft.
Daarnaast biedt universitair docent gezondheidsrecht Brenda Frederiks, tevens juridisch adviseur op het gebied van de Wet zorg en dwang & lid jurist van het Centraal Tuchtcollege, waardevolle inzichten. Zij belicht de juridische en ethische kaders, laat zien hoe het tuchtcollege werkt en geeft praktische tips om professioneel en met vertrouwen te blijven handelen.
Een onderwerp waar liever niet mee te maken krijgt en daarom des te beter om er goed op voorbereid te zijn. We zien je graag in onze workshop waarin je al vragen aan ons kunt stellen.
Mr. Dr. Brenda Frederiks & Dr. Michiel Bom

'Nu al als a(n)ios en al helemaal als arts van de toekomst bevind je je midden in een dynamisch zorgteam, maar jouw rol als partner (teamplayer) in het behandelproces is niet altijd vanzelfsprekend.
De verwachting is dat in 2040 artsen teamplayers zijn en een bijdrage leveren aan netwerk - en ketenzorg. Binnen hun eigen praktijk, op wijk of regioniveau, in zorgnetwerken en zorgcentra.
Hoe zorg je dat jouw stem gehoord wordt, zonder dat je de samenwerking onder druk zet? En hoe ga je om met weerstand of besluiten waar jij anders tegenaan kijkt?
In deze interactieve workshop leer je hoe je als teamplayer niet alleen meedoet, maar ook bijdraagt aan verrijkte besluitvorming. We introduceren de methodiek van Deep Democracy: een praktische en krachtige manier om verschillen in het team bespreekbaar te maken, en te benutten. Je oefent met communiceren op een manier die niet alleen jouw expertise overbrengt, maar ook oog houdt voor de behoeften, emoties en standpunten van anderen.
Of je nu werkt met verpleegkundigen, medisch specialisten of andere disciplines: deze sessie geeft je concrete handvatten om samen sterker te staan in complexe zorgsituaties.
Wat levert het op?
*Inzicht in jouw rol als 'teamplayer' binnen interprofessionele samenwerking
*Vaardigheden om constructief om te gaan met weerstand
*Tools om je bijdrage krachtiger en verbindend te maken
*Praktische kennismaking met Deep Democracy: van onderstroom naar gedragen besluit
We verwelkomen je graag in onze workshop,
Stephanie van der Burgt & Sharon Tjin A Tsoj

Wat als je startpositie in het leven niet gelijk was? Hoe beïnvloeden privileges en barrières onze kansen, carrières en dagelijks ervaringen? In deze interactieve deelsessie speel je Let's play equal - The most unfair game in The World, een spel dat diversiteit, inclusie en gelijkheid op de werkvloer bespreekbaar maakt.
Bij aanvang van het spel kruip je in de huid van een personage met specifieke kenmerken zoals gender, culturele achtergrond, mentale gezondheid en opleidingsniveau. Door middel van realistische levensgebeurtenissen ontdek je hoe deze factoren impact hebben op kansen, uitdagingen en succes. Tijdens het spel reflecteren we samen op vragen als: Wie heeft de grootste kans om te winnen in 'the game of life'? Hoe beïnvloedt ongelijkheid verschillende mensen? En wat kunnen we doen om meer exclusiviteit te creëren in de zorg en daarbuiten? Deze sessie biedt niet alleen een unieke ervaring maar helpt ook om ongemakkelijke gesprekken te voeren, onderlinge verschillen beter te begrijpen en samen te werken aan een eerlijke werkomgeving.
Er kunnen maximaal tien deelnemers per sessie deelnemen. Dus zorg dat je er op tijd bij bent zodra je het sein krijgt dat je je kan inschrijven voor de workshops.

Morele stress is de stress die je ervaart als je niet kunt handelen op je morele overtuiging. Je weet dan prima wat het juiste is volgens je eigen morele overtuigingen, maar je kunt er niet op handelen vanwege externe factoren, zoals personeelstekort of tijdnood. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn: het wijst juist ook betrokkenheid. Maar als morele stress niet onderkend wordt, geen woorden krijgt en het zich blijft herhalen, dan kan dit negatieve gevolgen hebben, zoals het verlies van werkplezier of zelfs verlaten van de zorg. dat willen we natuurlijk met elkaar voorkomen! Dat artsen morele stress ervaren is een gegeven, ook door schaarste in de zorg. De solidariteit is ons zorgstelsel staat onder druk door een tekort aan personeel en middelen. dit leidt soms tot situaties waarin 'de goede zorg ' volgens het moreel kompas van artsen niet haalbaar is. Artsenfederatie KNMG heeft de afgelopen maanden een inventarisatie gedaan naar morele stress onder artsen in de context van schaartse. In deze workshop nemen we je mee in onze inzichten en delen ook graag tips en tools met je: Wat is morele stress? Hoe kun je morele stress herkennen? Wat zijn katalysatoren van morele stress in de context van schaartse? En wat kun je doen om beter om te gaan met morele stress en waar mogelijk morele stress te verminderen?

Wil jij een artsenloopbaan duurzaam en met plezier kunnen werken, ook in een veranderende werkomgeving? Dan is deze workshop precies wat je nodig hebt! Investeren in jezelf en in de groep waarin je werkt, is net zo belangrijk als investeren in vakkennis. samen kun je namelijk de regie nemen over je werksituatie en het teamklimaat. Dat zorgt voor meer energie, een betere samenwerking en een positieve werksfeer.
De LAD (landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) heeft wetenschappelijk bewezen dat investeren in persoonlijke ontwikkeling en teamdynamiek echt werkt. in deze interactieve workshop krijg je praktische tools en inzichten om jouw werkplezier en dat van je collega's te vergroten. Je ontdekt hoe je zelf aan het roer kunt staan en hoe je samen met collega's een omgeving creëert waarin waardering, een fijn werkklimaat en effectief omgaan met uitdagingen een plek krijgen. Deze workshop helpt je om met vertrouwen en veerkracht je loopbaan vorm te geven.
Investeer in jezelf, investeer in je team... en ervaar hoe werken leuker en duurzamer wordt!
Humor die verbindt - met dagvoorzitter Nina de la Croix
Wie zegt dat leren serieus moet zijn? Op 9 oktober is Nina de la Croix - cabaretière, presentatrice, podcastmaker, BABS en schrijver - jouw dagvoorzitter tijdens de opleidingsdag Arts van de Toekomst. Warm, scherp, positief en grappig: zij weet als geen ander hoe humor mensen dichter bij elkaar brengt.
En dat is geen loze lach: wetenschappelijk onderzoek laat zien dat humor stress vermindert, endorfine vrijmaakt en onze creativiteit en samenwerking stimuleert. Precies wat je nodig hebt in een dynamische medische omgeving.
Tijdens deze dag laat Nina je ervaren hoe je humor slim inzet in je werk. Niet om te ontsnappen aan de drukte, maar juist om ermee om te gaan - veerkrachtig, verbindedn en met plezier.
Zin in een frisse blik en een goed verhaal? Laat je inspireren, verrassen en vooral: raken.

Nina de la Croix
Laat je prikkelen door Bas Haring - dé denker die wetenschap en filosofie verrassend dichtbij brengt
Als a(n)ios bevind je je dagelijks in de hectiek van de zorg. Maar sta je ook stil bij de grotere vragen achter je werk? Tijdens deze opleidingsdag daagt filosoof, schrijver en hoogleraar Bas Haring je uit om anders te kijken - naar jezelf, het vak en de wereld om je heen.
Met zijn frisse, heldere stijl en scherpe blik maakt Bas complexe thema's toegankelijk en relevant. Hij werpt nieuw licht op de rol van de arts in een snel veranderende samenleving, en zet je aan tot denken: niet abstract of zweverig, maar juist praktisch, scherp en inspirerend.
Bas Haring is bekend van boeken als "Kunstmatige intelligentie is niet eng", van zijn werk aan de Universiteit Leiden en van talloze lezingen en media optredens waarin hij wetenschap ontwart en inzichten aanwakkert.
Een unieke keynote van een unieke denker. durf jij je blik te verruimen?

Bas Haring
Foto: Walter Kallebach
De arts van 2040: voorbereiden op verandering
De zorg van 2040 lijkt misschien nog ver weg, maar de veranderingen zijn vandaag al zichtbaar. Technologie, gepersonaliseerde zorg, samen beslissen en een bredere kijk op gezondheid zetten het artsenvak in beweging. De klassieke scheiding tussen cure, care en preventie vervaagt en dat vraagt iets van jou. De KNMG-visie 'De rollen van de arts in 2040'biedt richting in die verandering. Vijf rollen staan daarbij centraal: medicus, duider, netwerker, richtinggever en vernieuwer. Rollen die van elke arts vragen om flexibel toekomstbestendig te zijn, in de spreekkamer, de opleiding en de maatschappij. Wat betekent dit voor het werk van de arts, en voor de manier waarop we nu opleiden? Hoe bereid jij je voor op een zorglandschap dat steeds complexer en persoonlijker wordt? Deze keynote geeft je inzichten en zet je aan het denken. Want de arts 2040? Die ben jij!

Prof. dr. Sylvia van der Burg-Vermeulen
verzekeringsarts-instituutopleider en vicevoorzitter KNMG
De opleidingsdag van 3 juni









Enthousiast geworden? Registreer je voor 15 juli via knop registreren en ontvang als Early Bird als eerste de inschrijflink voor de workshops.
Contact:
vragen, opmerkingen, ideeën en tips ..... we horen ze graag via doo@amsterdamumc.nl