Translationele Intensive Care Geneeskunde – Het Amsterdam Symposium”

Vrijdag 25 november a.s. organiseren wij, in het West-Indisch Huis in Amsterdam, de tweede editie van “Translationele Intensive Care Geneeskunde – Het Amsterdam Symposium”. In de afgelopen decennia heeft translationele geneeskunde (onderzoek van bench naar bed en vice versa) nieuwe inzichten opgeleverd in de diagnostiek en behandeling van ernstig zieke patiënten.

Het symposium biedt een breed spectrum aan onderwerpen die allemaal te maken hebben met translationele Intensive Care Geneeskunde. Het symposium is bedoeld voor onderzoekers, clinici en verpleegkundigen die geïnteresseerd zijn in het vakgebied Intensive Care Geneeskunde.

Accreditatie is aangevraagd bij het Accreditatie Bureau Intensive Care Nascholingen (ABIC). We hopen u te ontmoeten op “Translationele Intensive Care Geneeskunde – Het Amsterdam Symposium”.  

Wij hopen u te mogen verwelkomen op 25 november a.s.!

Met vriendelijke groet namens de organisatiecommissie,

Prof. dr. A.P. Vlaar en Dr. Lieuwe Bos

Datum

Vrijdag 25 november 2022 van 09.00 tot 17.00 uur, gevolgd door een afsluitende borrel.

Locatie

Het West-Indisch Huis Het West-Indisch Huis

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via deze link.

Kosten

€ 130,-  voor medisch specialisten & Fellows
€ 65,-    voor verpleegkundigen & onderzoekers (PHD studenten)

Annuleringsvoorwaarden

Bij annulering op of vóór 25 oktober 2022 wordt het inschrijfgeld, onder aftrek van € 35,- administratiekosten, gerestitueerd. Na deze datum vindt geen restitutie meer plaats. U kunt dan wel een vervanger aandragen voor deelname. 

Annuleren of een vervanger doorgeven is mogelijk door een mail te sturen naar: ticg@amsterdamumc.nl

Doelgroep

Onderzoekers, clinici en verpleegkundigen die geïnteresseerd zijn in het vakgebied Intensive Care Geneeskunde.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij het Accreditatie Bureau Intensive Care Nascholingen (ABIC).

Organisatie

Amsterdam UMC Conferences & Events
Secretariaat
T: +31 (0)20 5668585 |  E: TICG@amsterdamumc.nl
Locatie AMC, Nicolaes Tulphuis
HVA C3-11, Amsterdam

Onderstaande sprekers geven een presentatie tijdens het symposium:

Dr. Walter van den Bergh

Walter van den Bergh werkt als neuroloog-intensivist in het UMCG en heeft als klinisch aandachtsgebied de complexe cardiologie/cardiochirurgie wat ook tot uiting komt in zijn onderzoekactiviteiten naar patiënten die worden ondersteund met ECMO. Dit omvat zowel observationeel onderzoek als gerandomiseerde studies en gebeurt in samenwerking met de Dutch ECLS Study Group, een onderzoek consortium waarbij alle Nederlandse ECMO centra bij zijn aangesloten.

Dr. Lieuwe Bos

Lieuwe Bos is een klinisch wetenschapper, werkzaam in het Amsterdam UMC. Hij is in opleiding tot longarts-intensivist en hoofdonderzoeker op de intensive care. Hij is medevoorzitter van het laboratorium voor experimentele intensive care en anesthesiologie en leidt een onderzoeksgroep bestaande uit 9 promovendi en 1 postdoctoraal onderzoeker, die zich richten op het identificeren van effectieve gepersonaliseerde behandelingen van ARDS. Dr. Bos ontving onlangs subsidies van de Nederlandse Longstichting en van de Europese Unie via het Innovative Medicine Initiative. Hij heeft meer dan 200 door PubMed geïndexeerde artikelen gepubliceerd, voornamelijk gerelateerd aan ARDS. Binnen de European Respiratory Society was Dr. Bos voorzitter van de early career ledencommissie en lid van de integriteitscommissie. Hij ontving in 2022 de Gold Metal voor ARDS onderzoek van de ERS.

Prof. dr. Jaap van Buul

Jaap D. van Buul is bijzonder hoogleraar Vasculaire Celbiologie aan het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de Universiteit van Amsterdam. Hij deed zijn postdoc in het lab van Prof. Dr. Keith Burridge op de afdeling Ontwikkelings- en Celbiologie van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill, VS. Dit was een prachtige periode en toonde voor het eerst een functionele rol voor de small GTPase RhoG. In 2009 was hij mede-oprichter van de Dutch Endothelial Biology Society (DEBS), tegenwoordig beter bekend als the Netherlands Vascular Biology Organization (NeVBO), een vereniging die jonge onderzoekers op het gebied van vasculaire biologie een platform biedt om hun werk aan een groter publiek te presenteren en momenteel de leerstoel bekleedt. Daarnaast is prof. dr. Van Buul voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Celbiologie (DSCB), voorheen NVvC. In 2016 trad hij toe tot het bestuur van de European Vascular Biology Organization (EVBO) en in 2018 werd hij lid van de F1000. Daarnaast is Van Buul senior editor van verschillende vasculair gerelateerde peer-reviewed journals. Momenteel runt prof. dr. Van Buul het laboratorium Vasculaire Celbiologie bij Sanquin Research en op het Amsterdam UMC in Amsterdam. Verschillende afgestudeerde studenten die in het Van Buul-laboratorium zijn opgeleid, zijn doorgegroeid naar onafhankelijke academische faculteitsfuncties, terwijl anderen leidinggevende functies hebben bekleed bij particuliere onderzoeksinstituten of biotechnologiebedrijven.

Dr. Lennie Derde

Lennie is klinisch onderzoeker en werkt als intensivist in het UMC Utrecht. Voordat ze intensivist werd is ze opgeleid als infectioloog en epidemioloog. Haar onderzoek richt zich op ernstige infecties en sepsis op de intensive care; en op innovatieve klinische trials. Lennie is de huidige voorzitter van de Internationale Trial Steering Commitee van REMAP-CAP. Deze Randomized Embedded Multifactorial Adaptive Platform for Community Acquired Pneumonia (REMAP-CAP) onderzoekt de beste behandeling voor pneumonie, inclusief Covid-19. Lennie is de chair-elect van de Education and Training Committee van ESICM, lid van de KNAW-commissie “pandemic preparedness plan”, de Taskforce Acute Infectieuze Bedreigingen van de NVIC; en lid van de internationale Advisory Board van Sepsis Canada.

Dr. Dave Dongelmans

Dave Dongelmans is anesthesioloog-intensivist en principal investigator in het Amsterdam UMC. Zijn onderzoeksterrein is kwaliteit van zorg. Hij is voorzitter van de stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie). Hij is oprichter van LOGIC (linking of Global Intensive Care) een wereldwijd netwerk van intensive cares. Hij is lid van het consortium kwaliteit en veiligheid van de NFU.

Drs. Annemieke Oude Lansink

Annemieke Oude Lansink, sinds 2009 werkzaam als internist-intensivist in het UMCG. Binnen de IC zeer geïnteresseerd in de complexe cardiologie/cardiochirurgie en zodoende ook in ECMO.
Sinds 2017 actief in het ECMO-onderzoek met een focus op de balans tussen kosten en kwaliteit van leven. Onderzoek wat o.a. heeft plaatsgevonden op 10 IC’s verspreid over Nederland vanuit een nationaal onderzoeksverband.

Dr. Pieter Roel Tuinman

Pieter Roel Tuinman is intensivist en opleider intensive care in het Amsterdam UMC locatie VUmc. Zijn grootste wetenschappelijke ontdekking op het gebied van echografie is de ‘blinking frog sign’. Wie weet volgen nog meer ontdekkingen, maar anders is deze ontdekking voor hem ook al ruim voldoende.

Prof. dr. Alexander Vlaar

Alexander Vlaar is hoogleraar Intensive Care Medicine en hoofdonderzoeker in de intensive care geneeskunde. Focus van Vlaars onderzoek is transfusie gerelateerde morbiditeit en mortaliteit. Zijn onderzoekslijnen bestaan uit onder meer preklinisch en klinisch onderzoek op het gebied van antilichaam en niet-antilichaam gemedieerde transfusie gerelateerde acute longschade (TRALI) en transfusie-geassocieerde circulatoire overbelasting (TACO). Daarnaast onderzoekt hij indicaties van bloedtransfusie alsmede methoden om de kwaliteit van opslag van bloedproducten te verbeteren. Hij is voorzitter van de internationale TRALI redefinition werkgroep en voorzitter van de ESCIM Transfusion Tast Force.

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door:

Amsterdam UMC Conferences & Events