Verpleegkunde mbo-v werken/leren (BBL)

Wil je verpleegkundige worden en al werkend en lerend tegelijk iets voor anderen betekenen? Ben je op zoek naar een dynamische werkomgeving waar je elke dag leert? In deze opleiding maak je in het eerste jaar kennis met de praktijk en ga je vanaf het tweede jaar aan de slag als werknemer.

De opleiding mbo verpleegkunde kun je bij Amsterdam UMC volgen als BBL traject en duurt 4 jaar. In het eerste jaar ga je naar school voor een theoretische basis. Je gaat naar school en loopt een korte stages in Amsterdam UMC op locatie VUmc.

Vanaf het tweede jaar ben je werknemer bij Amsterdam UMC en wissel je het werken af met leren. In het werk word je begeleid door een gediplomeerde collega.

Naarmate de opleiding vordert verleen je steeds complexere patiëntenzorg en werk je zelfstandiger. Je werkt dan zowel op locatie VUmc als AMC.

Bij de start van de 4-jarige mbo-v BBL opleiding start je met de theoretische basis. Tijdens dit jaar volg je 3 korte stages op een verpleegafdeling.

In het tweede jaar van de opleiding begin je in de praktijk als student, maar ook als werknemer. Je wisselt in tweede en derdee jaar om de vijf à zes maanden van verpleegafdeling, waardoor je met verschillende patiëntencategorieën te maken krijgt. Je werkt en leert op chirurgische en interne afdelingen, een specialistische afdeling of een polikliniek. Je loopt ook een externe stage (op een andere locatie). Je sluit je opleiding af met een proeve van bekwaamheid.

Carrièremogelijkheden

Met een mbo-v diploma verpleegkunde kun je op vele plekken in de zorg aan het werk. Als gediplomeerd verpleegkundige heb je ook diverse mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kunt je bijvoorbeeld verder vakinhoudelijk specialiseren, of leidinggevende, praktijkopleider of docent worden.

 • Wanneer je een verpleegkundige vervolgopleiding volgt, kun je gaan werken bij afdelingen zoals neonatologie, intensive care, spoedeisende hulp of oncologie. Voor een overzicht kun je kijken bij het aanbod van de Amstel Academie.
 • Als na je mbo-v blijkt dat je affiniteit hebt met kwaliteit en ontwikkeling, kun je senior verpleegkundige worden. Je combineert dan patiëntenzorg met projecten om de zorg op een verpleegafdeling te verbeteren.
 • Bij ons werken ook verpleegkundig specialisten; in die functie werk je met grotere zelfstandigheid op een specifiek gebied. We hebben onder andere verpleegkundigen gespecialiseerd in pijnbehandelingen en orgaantransplantaties.
 • Wanneer je de ambitie hebt om door te leren na je BBL opleiding is er de mogelijkheid in Amsterdam UMC om je HBO verpleegkunde diploma te behalen.

  Organisatie

  Amsterdam UMC organiseert, samen met ROC TOP Health & Sport in Amsterdam, als de "Vakschool voor Verpleegkunde" de mbo-opleiding Verpleegkunde (BBL). Locatie ROC TOP Health & Sport zorgt voor het theoretische deel. Amsterdam UMC zorgt voor het praktische deel van de opleiding. De docenten van ROC TOP Health & Sport en de praktijkopleiders van Amsterdam UMC werken daarbij intensief samen. Wij werken binnen de Vakschool ook samen met OLVG West en ROC van Amsterdam.

  Startdatum

  De opleiding start jaarlijks in september.
  NB Voor het schooljaar 2024-2025 zijn de groepen voor zowel BBL als Duaal vol. Solliciteren is niet meer mogelijk.

  De sollicitatieprocedure

  • Gedurende het jaar werven wij doorlopend. Dit betekent dat de werving start vanaf 1 november in het jaar voorafgaand aan het betreffende schooljaar. Deze werving loopt door tot de groep vol izit.
  • Voor je sollicitatie vul je het motivatieformulier in en stuur je je CV mee.
  • Na ontvangst van jouw sollicitatie zal worden beslist of wij je uitnodigen voor op een gesprek.
  • Wanneer je wordt afgewezen krijg je te horen wat de reden hiervan is.
  • Bij een positief sollicitatiegesprek zal je een leerovereenkomst aangeboden krijgen voor start van de opleiding in september. Medio mei zal er een bijeenkomst zijn met alle geselecteerde kandidaten.

  Leerovereenkomst & leerarbeidsovereenkomst

  Als je aangenomen bent voor de mbo Verpleegkunde werken en leren (BBL) krijg je voor het eerste jaar een leerovereenkomst. In het eerste jaar betaal je je collegegeld zelf en je boeken worden door Amsterdam UMC verstrekt.

  Als je na het behalen van je eerste jaar de opleiding vervolgt bij Amsterdam UMC, dan krijg je vanaf het tweede jaar een leerarbeidsovereenkomst en salaris. Je collegegeld wordt vergoed, inclusief dat van het eerste jaar. Het salaris wordt volgens de CAO UMC ingeschaald en hierover kan niet worden onderhandeld.

  In het eerste jaar is er een zakgeldregeling van € 450,- per maand. Het salaris in het tweede jaar wordt ingeschaald volgens de leerlingenschaal A in de CAO UMC.

  Toelatingseisen

  • Je bent 17 jaar of ouder bij het starten van de opleiding in september 2024.
  • Minimaal een VMBO-TL diploma eventueel aangevuld met een MBO diploma niveau 3 óf een MBO niveau 4 diploma (vooropleiding irrelevant).
  • Spreek- en taalvaardigheden van de Nederlandse taal die voldoen aan het niveau van certificaat NT2, staatsprogramma II of vergelijkbaar certificaat NT2 gevolgd aan een ROC.
  • Wanneer je een buitenlands diploma bezit, moet dit diploma gewaardeerd zijn en aan de minimale vooropleidingseisen voldoen. Dit dien je te hebben gedaan voor je sollicitatie.

  Er is geen mogelijkheid om in te stromen vanuit een BOL opleiding of een verkort traject te volgen. Carrièreswitchers zijn van harte welkom om te solliciteren.

  Meer informatie? Vraag het aan

  Team Recruitment