Verpleegkunde mbo-v werken/leren (BBL)

Wil je verpleegkundige worden en al werkend en lerend tegelijk iets voor anderen betekenen? Ben je op zoek naar een dynamische werkomgeving waar je elke dag leert? In deze opleiding maak je in het eerste jaar kennis met de praktijk en ga je vanaf het tweede jaar aan de slag als werknemer.

Open dag

Op donderdag 19 januari 2023, van 17.00 tot 19.00 uur, organiseren wij een open dag bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. Je kan vragen stellen aan onze praktijkopleiders, docenten van ROCTOP en studenten. Zij vertellen je alles over de opleiding. Kom je ook?

Aanmelden

Bij de start van de vierjarige mbo Verpleegkunde opleiding ga je het eerste jaar naar school voor een theoretische basis. Tijdens dit jaar heb je een leerovereenkomst met Amsterdam UMC locatie VUmc en loop je meerdere keren een korte stage op een verpleegafdeling. Indien je het eerste jaar hebt behaald, zet VUmc je leerovereenkomst om in een leer-arbeidsovereenkomst en werk en leer je vanaf het tweede jaar in de praktijk. Je hebt dan een dag per week les en daarnaast werk je nog 3 dagen in de praktijk.

Tijdens de opleiding ontwikkel je je in verschillende beroepsrollen. Zo leer je onder andere zorg te verlenen aan diverse patiëntencategorieën. Hierbij staat communiceren met patiënten, naasten en andere disciplines centraal. Dit is een belangrijke rol aangezien we in Amsterdam UMC veel met elkaar samenwerken. De rol van organisator zal ook een belangrijk aandeel krijgen in de opleiding. Zowel op de afdeling als op school zal je hiermee te maken krijgen. Er wordt een beroep gedaan op je reflecterend vermogen. Hiermee geef je jezelf de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen tot een bekwame professional. Gedurende alle leerjaren, maar zeker in het laatste jaar, wordt er gekeken op welke wijze je de kwaliteit van zorg nog verder kan verbeteren.

Je sluit je opleiding af met een proeve van bekwamheid.

Zakgeld & salaris
In het eerste jaar ontvang je zakgeld en is het nog mogelijk een bijbaan te hebben. Als je het eerste jaar met goed resultaat afsluit en door gaat met de opleiding, krijg je vanaf het tweede jaar een arbeidsovereenkomst en ontvang je salaris. De opleiding wordt vergoed door het ziekenhuis.

Kijk voor meer informatie over inkomsten bij het tabblad Praktisch.

Bij de start van de 4-jarige mbo-v BBL opleiding start je met de theoretische basis. Tijdens dit jaar volg je 3 korte stages op een verpleegafdeling.

In het 2e jaar van de opleiding begin je in de praktijk als student, maar ook als werknemer. Je wisselt in 2e en 3e jaar om de vijf à zes maanden van verpleegafdeling, waardoor je met verschillende patiëntencategorieën te maken krijgt. Je werkt en leert op chirurgische en interne afdelingen, een specialistische afdeling of een polikliniek. Je loopt ook een stage op een andere locatie. Dit kan zijn in de psychiatrie bij GGZ InGeest, een MGZ- stage of een stage in het buitenland. In het 4e jaar kies je zelf een verpleegafdeling om je verder te verdiepen in een bepaalde patiëntencategorie.

Je sluit je opleiding af met een proeve van bekwaamheid.

Arbeidsperspectief
Met een mbo-v diploma verpleegkunde kun je op vele plekken in de zorg aan het werk. Als gediplomeerd verpleegkundige heb je ook diverse mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kunt je bijvoorbeeld verder vakinhoudelijk specialiseren, of leidinggevende, praktijkopleider of docent worden.

 • In locatie VUmc zijn diverse afdelingen waarvoor een verpleegkundige vervolgopleiding noodzakelijk is. Denk aan hematologie, intensive care, spoedeisende hulp of oncologie. Door een gespecialiseerde opleiding te volgen verdiep je je in een bepaalde patiëntengroep.
 • Als je je richt op de functie van senior verpleegkundige, combineer je patiëntenzorg met taken ter verbetering van de zorg op een verpleegafdeling.
 • Bij ons werken ook verpleegkundig specialisten; in die functie werk je met grotere zelfstandigheid op een specifiek gebied. We hebben onder andere verpleegkundigen gespecialiseerd in pijnbehandelingen en orgaantransplantaties.
 • Wanneer je de ambitie hebt om door te leren na je BBL opleiding is er de mogelijkheid in VUmc om je hbo Verpleegkunde diploma te behalen.

Organisatie
Amsterdam UMC, locatie VUmc, organiseert, samen met ROC TOP Health & Sport in Amsterdam, als de "Vakschool voor Verpleegkunde" de mbo-opleiding Verpleegkunde (BBL). Locatie ROC TOP Health & Sport is gehuisvest op de locatie De Klencke 4 te Amsterdam en zorgt voor het theoretische deel. Amsterdam UMC, locatie VUmc, zorgt voor het praktische deel van de opleiding. De docenten van ROC TOP Health & Sport en de praktijkopleiders van Amsterdam UMC, locatie VUmc werken daarbij intensief samen. Wij werken binnen de Vakschool ook samen met OLVG West en ROC van Amsterdam.

Startdatum
De opleiding start jaarlijks in september.

In het eerste kwartaal van 2023 begint er een nieuwe wervingsronde. Wil je op de hoogte gesteld worden wanneer de vacature voor de opleiding mbo Verpleegkunde mbo-v werken/leren (BBL) wordt geplaatst? Meld je dan via deze link aan voor de vacaturemailing.

Open dagen ROC TOP

Leerovereenkomst & Arbeidscontract
Als je aangenomen bent voor de mbo Verpleegkunde werken en leren (BBL) krijg je voor het eerste jaar een leerovereenkomst. In het eerste jaar betaal je je collegegeld zelf en je boeken worden door Amsterdam UMC, locatie VUmc verstrekt.

Als je na het behalen van je eerste jaar de opleiding vervolgt bij Amsterdam UMC, dan krijg je vanaf het tweede jaar een leerarbeidsovereenkomst en salaris. Je collegegeld wordt vergoed, inclusief dat van het eerste jaar. Het salaris wordt volgens de CAO UMC ingeschaald en hierover kan niet worden onderhandeld.

In het eerste jaar is er een zakgeldregeling van € 450,- per maand. Het salaris in het tweede jaar wordt ingeschaald volgens de leerlingenschaal A in de CAO UMC.

Jaar Salaris (fulltime, 36-urige werkweek*) Salaris (fulltime, 36-urige werkweek*) 21+
2 1841,- bruto per maand 2184,- bruto per maand
3 2061,- bruto per maand 2184,- bruto per maand
4 2242,- bruto per maand 2242,- bruto per maand

* Je krijgt een contract van 32 uur per week.

Het hierboven genoemde salaris is exclusief ORT, 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering, welke je ontvangt vanaf het tweede jaar.

Toelatingseisen

 • Je bent 17 jaar of ouder bij het starten van de opleiding in september 2022;
 • Je bent in het bezit van minimaal een VMBO-TL diploma of een MBO diploma niveau 3;
 • Je spreek- en taalvaardigheden van de Nederlandse taal voldoet aan het niveau van certificaat NT2, staatsprogramma II of vergelijkbaar certificaat NT2 gevolgd aan een ROC;
 • Wanneer je een buitenlands diploma bezit, moet dit diploma gewaardeerd zijn en aan de minimale vooropleidingseisen voldoen. Dit dien je te hebben gedaan voor je sollicitatie;
 • Motivatie, je hebt duidelijk voor ogen waarom je de opleiding tot verpleegkundige wilt volgen;
 • Een betrokken en zorgvuldige houding, daarnaast ben je begripvol;
 • Verantwoordelijkheid die je neemt voor je eigen leerproces en je rol als werknemer;
 • Voorkeur gaat uit naar kandidaten uit de regio.

Er is geen mogelijkheid om in te stromen vanuit een BOL opleiding of een verkort traject te volgen. Carrière switchers zijn van harte welkom om te solliciteren.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? Vraag het aan

Team Recruitment