Amsterdam UMC ontwikkelt mee aan WHO-app om gehoor te testen

Gepubliceerd op: Thu Feb 28 15:15:00 CET 2019

Wereldwijd kampen 466 miljoen mensen met gehoorproblemen

Op World Hearing Day aanstaande zondag 3 maart lanceert de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een hoortest via de app hearWHO. Deze app is mede ontwikkeld door audioloog Cas Smits van Amsterdam UMC. “Bij gehoorverlies is het belangrijk om er snel bij te zijn, zodat er nog mogelijkheden zijn in te grijpen en verslechtering tegen te gaan. Gehoorverlies heeft nadelige invloed op je sociale leven, je gevoel van veiligheid maar ook op je werkprestaties”, aldus Smits.

Gehoorverlies is een snel groeiend probleem. Wereldwijd kampen op dit moment 466 miljoen mensen met gehoorverlies en –problemen, waarvan het merendeel in lage- en middeninkomenslanden wonen. Gehoorverlies blijft vaak onopgemerkt en onbehandeld. In ontwikkelingslanden zijn de mogelijkheden om een hoortest te doen vaak zeer beperkt. Smits: “Juist voor deze mensen is de ontwikkelde app een geweldige uitkomst, aangezien veel mensen in lage- en middeninkomenslanden wel een mobiele telefoon hebben.”

eHealth

In Nederland werd in 2014 met veel succes de Nationale Hoortest (www.hoortest.nl) gelanceerd. De test meet het gehoor door het aanbieden van driecijfercombinaties in stoorruis en kan zelfstandig thuis via een computer worden afgenomen. Smits was een van de ontwikkelaars. “Internationaal was er veel belangstelling. Samen met professor De Wet Swanepoel uit Pretoria heb ik later onder meer een app voor Zuid Afrika ontwikkeld. Dit soort eHealth oplossingen is de toekomst voor het beschikbaar maken van zorg voor mensen in ontwikkelingslanden”, aldus Smits, “De afgelopen jaren is in samenwerking met professor David Moore uit Cincinnati gewerkt aan nieuwere versies van de test. Die zijn nog gevoeliger om verschillende vormen van gehoorverlies te detecteren, waaronder eenzijdig gehoorverlies. Op verzoek van de WHO hebben we vervolgens gewerkt aan een internationale versie die zondag, op World Hearing Day, wordt gelanceerd.”

Ook is er een nieuwe versie van de Nederlandse Nationale Hoortest. Bij de eerdere test werden identieke geluidsignalen aan beide oren aangeboden, nu er een subtiel verschil aangebracht tussen de signalen in beide oren waardoor de samenwerking tussen de oren wordt gemeten. De nieuwe Nationale Hoortest is van Amsterdam UMC in samenwerking met VeiligheidNL.

Voorkomen

De jaarlijkse medische kosten door gehoorverlies lopen wereldwijd op tot 750 miljard dollar. Het aantal mensen dat te maken krijgt met gehoorverlies en -problemen stijgt volgens de WHO de komende jaren omdat steeds meer mensen worden blootgesteld aan schadelijk lawaai en er nog nauwelijks gebruik wordt gemaakt van bescherming. Gehoorverlies kan in veel gevallen worden voorkomen. Bij kinderen kan volgens de WHO door tijdige testen zelfs zestig procent van gehoorverlies worden tegengegaan.

Meer informatie over World Hearing Day en de speciale app vind je via deze links:

https://www.who.int/deafness/world-hearing-day/2019/en/

https://www.who.int/deafness/world-hearing-day/WHD-2019-infographic.pdf?ua=1

https://www.who.int/deafness/hearWHO/en/

Gepubliceerd op: Thu Feb 28 15:15:00 CET 2019