Geneeskunde studenten maken kennis met de JGZ

Gepubliceerd op: 26-11-2019

‘Baby’s zien, hartje luisteren; ik ben razend enthousiast!’ Dat vertelt een geneeskunde student die een ochtend meeliep met een jeugdarts van GGD Amsterdam. Ieder jaar organiseren we vanuit de Academische Werkplaats JGZ-excursies waarbij derdejaars geneeskunde studenten een dagdeel meelopen met een jeugdarts of –verpleegkundige. Deze keer liepen alle studenten van de keuzecursus Amsterdam Global Health mee op een locatie in Amsterdam.

Het doel van deze excursie is de kennismaking met de praktijk van de jeugdgezondheidszorg. Gedurende het dagdeel observeren de studenten de werkwijze van de jeugdarts of jeugdverpleegkundigen maar ook welke richtlijnen, protocollen, en screenings- of diagnostische instrumenten zij gebruiken. De keuzecursus stimuleert studenten om te letten op diversiteit en verschillende gezondheidsproblemen. Door mee te lopen in een JGZ-organisatie zien de studenten natuurlijk ook de teamsamenstelling en ervaren zij de werksfeer.

Expats, verrast door de JGZ en postnatale depressies

In totaal liepen zestien studenten in oktober of november een ochtend of middag mee. De ene op een consultatiebureaulocatie, de ander op een basisschool waar kleuters een gezondheidsonderzoek kregen. Ze deden heel verschillende ervaringen op en bespraken die na afloop ook met elkaar. Sommige studenten zagen bijvoorbeeld ouders die hier als expat wonen. ‘Die zijn heel verrast door de jeugdgezondheidszorg. Bijna niemand kent dat in eigen land.’ Een enkele ouder was onaangenaam verrast door een huisbezoek van de verpleegkundige thuis bij haar pasgeborene.

‘Ik zag een moeder die een bloedtest wilde voor haar peuter en niet begreep waarom dat niet kon.’ Andere studenten ervaarden dat het lastig is om overgewicht te bespreken met ouders en hun vijfjarige kind erbij. Of dat ouderschap heel pittig kan zijn bij een postnatale depressie.

De uitwisseling gaf de studenten een heel gevarieerd beeld van de JGZ in alle delen van Amsterdam.

Gepubliceerd op: 26-11-2019