Geoptimaliseerde medicatiebeoordelingen

Gepubliceerd op: Thu Nov 08 10:29:00 CET 2018

Floor Willeboordse deed onderzoek naar geoptimaliseerde medicatiebeoordelingen bij oudere patiënten met ouderdomsproblemen in de huisartspraktijk. Een medicatiebeoordeling is een interventie met als doel het verminderen van ongepast voorschrijven van medicatie en ongepast medicatiegebruik. Een aantal belangrijke kennishiaten zijn onderzocht; het gebrek aan klinische effectiviteit en kosteneffectiviteit, de optimale doelgroep, de mate van patiëntenparticipatie en haalbaarheid van een dergelijke interventie in de huisartspraktijk. Floor Willeboordse promoveert 16 november bij Amsterdam UMC.

Ouderdomsproblemen
Binnen dit onderzoek is getracht een aantal onderdelen van een medicatiebeoordeling te optimaliseren. Ten eerste is een nieuwe doelgroep onderzocht waarbij werd uit gegaan van recente ouderdomsproblemen zoals vallen, immobiliteit, duizeligheid, incontinentie of verminderde cognitie. Ten tweede, werden medicatiebeoordelingen uitgevoerd door een vast koppel van een externe arts en apotheker. 
Tot slot is de patiëntenbetrokkenheid gerealiseerd met behulp van een vragenlijst over de actuele medicijnlijst en ervaren medicijngerelateerde problemen.

Niet kosteneffectief
Deze nieuwe interventie is onderzocht in de Opti-Med studie in 22 huisartspraktijken bij meer dan 500 patiënten. Er wordt geconcludeerd dat ondanks de goede implementatie van het programma, de Opti-Med medicatiebeoordelingen niet effectief waren wat betreft klinische uitkomsten voor de patiënt en ook niet kosteneffectief vergeleken met de reguliere zorg. De interventie resulteerde wel in meer opgeloste medicijn-gerelateerde problemen. Geoptimaliseerde medicatiebeoordelingen lijken haalbaar voor een grote groep, maar zijn mogelijk niet zo zinvol voor de meerderheid van de patiënten in deze grote groep.

Heroverwegen
Gebaseerd op de bevindingen in dit onderzoek zou verdere implementatie van medicatiebeoordelingen bij een grote groep patiënten moeten worden heroverwogen. Er wordt bediscussieerd dat een medicatiebeoordeling in de huidige praktijk in Nederland zich heeft ontwikkeld tot een inefficiënt instrument. Een hoog-risico groep die daadwerkelijk profiteert van een medicatiebeoordeling zal in de toekomst beter moeten worden geïdentificeerd.  

Gepubliceerd op: Thu Nov 08 10:29:00 CET 2018