Train de trainer Team Based Learning voor effectiever onderwijs

Gepubliceerd op: Tue Mar 19 12:00:00 CET 2024

Het traditionele onderwijsmodel ondergaat een transformatie met de introductie van Team Based Learning (TBL). Deze methode, gericht op samenwerkend leren in teams, belooft niet alleen effectievere leerresultaten, maar ook een verfrissende benadering voor docenten. Opleiders bij Amsterdam UMC, Elise Tromp en Trudie van Luijnen-Ligtvoet, inmiddels TBL-expert, delen inzichten over deze innovatieve aanpak en de impact ervan op het onderwijslandschap.

Andere rol docent
Bij TBL worden studenten ingedeeld in teams van vier tot zes leden, waar ze samenwerken aan vragen en opdrachten. Dit bevordert niet alleen peer-to-peer learning, maar verschuift ook de rol van de docent naar die van coach en facilitator van het leerproces.

Actief leren voor blijvende resultaten

Elise Tromp Elise Tromp
Elise benadrukt: "TBL maakt trainingen actiever, waardoor de leerstof beter beklijft en het leerrendement stijgt." Trudie voegt toe: "Het gebruik van actieve werkvormen houdt het brein 'aan'. Bovendien stimuleert teamwork de betrokkenheid. De interacties onthullen bij de toepassingsopdrachten en de teamtoets meteen welke studenten minder actief zijn. Tijdens de discussies die in de les ontstaan weet de docent direct of de leerstof begrepen is. Voor studenten is dit een boeiende manier van leren."

“Deelnemers krijgen inzicht in een verschuiving van docent- naar studentgericht onderwijs en doorbreken daarmee hun onderwijspatroon”


Dynamische teams, verschillende perspectieven
“De methode is vooral geschikt om grotere groepen in een keer te trainen”, zegt Trudie. Een van de opvallende aspecten van TBL is het regelmatig wisselen van teamleden, waardoor deelnemers elkaar goed leren kennen en van verschillende perspectieven kunnen leren. Trudie: “Dit wordt gecombineerd met traditionele lesmethoden, waardoor een uitgebalanceerde onderwijservaring ontstaat.”

Van docent- naar studentgericht onderwijs

Trudie van Luijnen-Ligtvoet Trudie van Luijnen-Ligtvoet
In twee dagdelen worden docenten of opleiders vertrouwd gemaakt met de TBL-methodologie. Elise legt uit: "Deelnemers krijgen inzicht in een verschuiving van docent- naar studentgericht onderwijs en doorbreken daarmee hun onderwijspatroon. Ze leren onderwijskundige principes van TBL, zoals het ontwerpen van applicatieopdrachten en formatieve toetsen, en passen deze toe in hun eigen onderwijscontext."

Train de trainer TBL

Team Based Learning (TBL) is een bewezen, effectieve, activerende werkvorm waarin studenten/deelnemers interactief samenwerkend leren door een specifieke opeenvolging van individueel werk, groepswerk en onmiddellijke feedback.
Kijk voor meer informatie over de training Train de trainer (Team Based Learning) op:

Gepubliceerd op: Tue Mar 19 12:00:00 CET 2024