Hoe wij onderzoekers ondersteunen

EDS-Consult is onderdeel van de afdeling Epidemiologie en Data Science (EDS). EDS-Consult heeft als doel de kwaliteit van de methode, analyse en rapportage van huidig en toekomstig (medisch) wetenschappelijk onderzoek in het Amsterdam UMC te bevorderen. EDS-Consult is het beginpunt om een adviesvraag in te zetten.

Wij bieden methodologische en statistische consultatie aan onderzoekers bij de voorbereiding, analyse en rapportage van hun onderzoek, rekening houdend met relevante (inter)nationale wettelijke eisen en richtlijnen. We bieden deze consultatie met name door individuele advisering; als onderzoeker ga je vervolgens zelf aan de slag met het gegeven advies. Daarnaast bieden we ook ondersteuning middels verschillende tools om je op weg te helpen met je methodologische en statistische vragen. De aangeboden tools kunnen je ook helpen om je consultvraag concreter te maken.

Vormen van consultatie

Vanuit EDS-Consult bieden wij drie vormen van consultatie aan: 1) basis consultatie, 2) uitgebreide consultatie en 3) geoormerkte consultatie. Alle aanvragen die binnen komen bij EDS-Consult behandelen wij als basis consultatie (4 uur kosteloos, inclusief voorbereidingstijd van de EDS-consulent), tenzij er financiële afspraken overeen zijn gekomen. Basis consultatie bestaat vooral uit advisering; als onderzoeker ga je vervolgens zelf aan de slag met het gegeven advies. Verwacht je meer dan 4 uur consultatie nodig te hebben of complexe analyses uit te willen laten voeren tijdens je onderzoek, dan is het verstandig om hiervoor budget op te nemen in de begroting en vooraf contact op te nemen via het EDS-Consult portaal: Contact us (deze link is alleen voor mensen met toegang tot VUmc/AMC systemen).

Voor wie?

EDS-Consult biedt consultatie aan medewerkers die een dienstcontract hebben bij Amsterdam UMC, externe onderzoekers met een gastaanstelling in Amsterdam UMC, en promovendi met een of meer (co)promotoren in dienst van Amsterdam UMC.

Wat niet?

EDS-Consult biedt geen consultatie aan studenten tijdens de wetenschappelijke stage van hun opleiding of bij het schrijven van een bachelor- of masterthesis. Studenten worden verzocht vragen aan hun directe begeleider te richten.

Vragen die gerelateerd zijn aan monitoring van studies, datamanagement (bijv. het gereed maken, converteren of samenvoegen van datasets voor de statistische analyses) of zoekstrategieën in literatuuronderzoek worden niet behandeld door EDS-Consult. Daarvoor verwijzen wij je naar het Clinical Monitoring Center (deze link is alleen voor mensen met toegang tot VUmc/AMC systemen), Research Data Management en de Medische Bibliotheek.

Ondersteuning aanvragen

Je kunt een consult aanvragen door het aanvraagformulier op het EDS-Consult portaal (Submit request) in te vullen (deze link is alleen voor mensen met toegang tot VUmc/AMC systemen).

Na het invullen van het aanvraagformulier, kun je het volgende verwachten:

  • Je ontvangt direct een ontvangstbevestiging.
  • Vervolgens ontvang je binnen 2 werkdagen goedkeuring van je aanvraag door de EDS-Consult coördinator indien de aanvraag duidelijk is en wij over de gevraagde expertise beschikken. Als dit niet het geval is, zal de EDS-Consult coördinator contact met je opnemen.
  • Daarna ontvang je binnen 2 werkdagen ná goedkeuring van je aanvraag een bericht dat de EDS-consulent het consult accepteert.
  • Tot slot dien je zelf contact op te nemen met de EDS-consulent om een afspraak in te plannen.

Indien je geen bericht hebt ontvangen binnen de beschreven termijn, neem dan contact met ons op via het contactformulier op het EDS-Consult portaal: Contact us (deze link is alleen voor mensen met toegang tot VUmc/AMC systemen).