Onderwijs bij kinder- en jeugdpsychiatrie

De afdeling kinder- en jeugdpsychiatrieverzorgt het onderwijs op het gebied van de kinder- en jeugdpsychiatrie voor de geneeskundeopleiding van VUmc.

Het doel van dit onderwijs is om iedere geneeskunde student basale kennis van de kinder- en jeugdpsychiatrie bij te brengen. Hiertoe worden verschillende vakken kinder- en jeugdpsychiatrie gegeven binnen het bachelor geneeskunde curriculum.

Tijdens de masterfase worden er wetenschappelijke, klinische, keuze en semi-arts stages verzorgd. Daarnaast wordt een keuzevak aangeboden en is er een studentenvereniging waar studenten verdieping kunnen vinden en hun passie voor de kinder- en jeugdpsychiatrie verder kunnen ontwikkelen. Via deze wegen worden betrokken en talentvolle studenten gestimuleerd tot het doen van wetenschappelijke stages, coschappen en promoties binnen de afdeling.

Een vast team van stafleden, onder coördinatie van Dr. Lucres Nauta Jansen, is verantwoordelijk voor het grootste deel van het onderwijs. Het onderwijs wordt in samenwerking met de VUmc-afdelingen Kindergeneeskunde en Psychiatrie vormgegeven. Daarnaast wordt regelmatig een beroep gedaan op experts van de Bascule en op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het AMC.

De afdeling participeert in diverse onderwijscommissies binnen de opleiding kindergeneeskunde aan het VUmc, zoals de Honours Program Commissie, de Commissie Wetenschappelijke Stages en de Commissie Academicus.

Het hoofd van de afdeling, Prof. dr. Arne Popma, is ook hoogleraar forensische psychiatrie aan de Universiteit Leiden en doceert hier diverse vakken in de bachelor criminologie.