Camiel Boon
Contact
‘Het oog is zo’n mooi en wonderlijk klein orgaantje. Een superspecialistisch instrument waarmee wij onze omgeving in al zijn schoonheid en complexiteit tot ons kunnen nemen. Helaas kan er ook veel misgaan met het oog. Een supergespecialiseerd orgaan als het oog vraagt om een zeer specialistische benadering. Als oogarts richt ik mij met name op ziekten van het netvlies (de retina), erfelijke oogziekten, en microchirurgische netvliesoperaties. Ik prijs mij gelukkig dat ik in het Amsterdam UMC werk, waar ik naast het helpen van mensen met deze oogziekten ook de mogelijkheid heb om mij toe te leggen op baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Mijn sterke motivatie voor het doen van innovatief wetenschappelijk onderzoek haal ik uit het dagelijkse contact met patiënten die worden geconfronteerd met bedreigende oogziekten. Er zijn nog teveel oogziekten die we niet goed kunnen behandelen. Daar proberen we met mijn team verandering in te brengen!’

Prof. Dr. Camiel Boon is oogarts en hoogleraar Oogheelkunde in het Amsterdam UMC. Hij werd reeds op zijn 36e benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, als jongste hoogleraar Oogheelkunde in Nederland van de afgelopen 40 jaar. In 2019 werd hij tevens benoemd tot hoogleraar Oogheelkunde in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar hij van 2013-2021 als oogarts werkte en op dit moment nog een parttime aanstelling heeft als onderzoekshoogleraar.
Boon heeft meer dan 200 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en is auteur van hoofdstukken in meerdere atlassen. Hij is een frequent gevraagd spreker op nationale en internationale oogcongressen en heeft diverse prestigieuze prijzen en subsidies ontvangen voor zijn wetenschappelijke onderzoek.

Het wetenschappelijk onderzoek van de onderzoeksgroep van Prof. Boon is met name gericht op erfelijke oogziekten, centrale sereuze chorioretinopathie en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Hierbij ligt de focus op nieuwe klinische inzichten en ontwikkeling van innovatieve nieuwe behandelingen zoals gentherapie.

Opleiding
- Opleiding tot oogarts in het RadboudUMC in Nijmegen (2007-2012)
- Promotie Radboud Universiteit Nijmegen (cum laude, op een proefschrift over erfelijke netvliesaandoeningen, 2009)
- Fellow of the European Board of Ophthalmology (summa cum laude, 2011)

- Fellowship medische retina en vitreoretinale chirurgie in het Oxford Eye Hospital (Oxford, Verenigd Koninkrijk, 2012-2013) 

- Fellowship vitreoretinale chirurgie in Het Oogziekenhuis Rotterdam (2014)