De heer dr. Andreas Meißner

Andrologie (locatie AMC)
Andrologie, mannelijke fertiliteit

Andreas Meißner hoort sinds september 2007 bij de staf van de afdeling Urologie van het Amsterdam UMC. Hij houdt zich bezig met de Andrologie, dat wil zeggen met de mannelijke (in)fertiliteit (vruchtbaarheidsvragen), fertiliteitspreservatie (vruchtbaarheidsbehoud bij kanker of vruchtbaarheidsbedreigende behandelingen), erectiestoornissen, hypogonadisme (te kort aan het mannelijke geslachtshormoon testosteron) en chronische pijnklachten op het urogenitale gebied.

Hij heeft tot 1997 geneeskunde aan de Johannes Gutenberg-Universiteit te Mainz/Duitsland gestudeerd. Direct daarna is hij zijn opleiding tot Uroloog in het Kantonsspital St.Gallen, Zwitserland, begonnen. Hier is hij voor het eerst in aanraking gekomen met de Andrologie via de toen nieuw uitgekomen PDE5-remmers voor erectiele dysfunctie. Zijn chirurgische basisopleiding heeft hij eveneens in Zwitserland gevolgd , maar in 2001 is hij naar Klinikum Weiden in Beieren/Duitsland gegaan. Hier heeft hij naast zijn urologische ook zijn andrologische kennis kunnen uitbreiden en verdiepen en heeft hij zijn eerste intensieve contacten met de genderzorg man -> vrouw gehad. Hij promoveerde in 2003 aan de privé Universiteit Witten/Herdecke op het onderwerp “adhesie-molecule in nierkanker”, waarvoor hij het predicaat “Magna cum laude” ontving.

In 2004 werkte hij eerst aan de Urologische Kliniek van de Universiteit te Keulen. Vervolgens heeft hij gewerkt voor de Universiteit van Bonn, waar hij sinds 2005 als uroloog werkzaam is geweest en in het opleidingscentrum van de “European Academy of Andrology” zijn andrologische opleiding heeft afgerond.

Sinds 2005 is hij fellow of the European Board of Urology en sinds 2008 Clinical Andrologist of the European Academy of Andrology. In December 2012 is hij ook fellow of the European Committee of Sexual Medicine geworden.
Hij is lid van talrijke nationale en internationale verenigingen zoals de Nederlandse Vereniging voor Urologie en hun werkgroep Andrologie, de SIG Andrologie en Fertiliteitspreservatie en NNF van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, de werkgroep Gonaden van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie, de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie, de European Society for Human Reproduction and Embryology, de Duitse, Europese, Amerikaanse en Internationale Vereniging voor Urologie, de Duitse en Amerikaanse Vereniging voor Andrologie, de European Academy of Andrology, de Multinational Association for Supportive Care in Cancer en de Duitse Vereniging voor echografie in de geneeskunde.

Andreas Meißner is sinds 2012 vast staflid bij het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde op locatie AMC en werkt nauw samen met de staf van de seksuologie van locatie AMC en het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie (KZcG) van locatie VUMC.

Sinds 2016 maakt hij deel uit van de commissie “Antiinfectieva, resistentie en therapie” van het Robert-Koch-Instituut van de Duitse overheid.

Zijn huidig onderzoek houdt zich bezig met de testiculaire sperma extractie (TESE) en fertiliteitspreservatie bij mannen inclusief spermatogoniale stamcellen.