Obstetrie verpleegkundige

Gedurende deze opleiding doe je kennis en ervaring op op alle gebieden rondom zwangerschap, bevalling, kraambed en de pasgeborene. Casuïstiek uit de dagelijkse praktijk wordt in de lessen gebruikt. Klinisch redeneren loopt als een rode draad door de opleiding.

De diversiteit aan beroepssituaties, de onvoorspelbaarheid van de zorg en de leeftijds- en ontwikkelingsgebonden fasen van de vrouw vragen van de Obstetrie verpleegkundige kennis en kunde op het gebied van obstetrie en voortplantingsgeneeskunde.

In acute en levensbedreigende situaties moet de Obstetrie verpleegkundige spoedeisende hulp kunnen verlenen, maar ook in wisselende situaties kunnen functioneren. De ingrijpende gebeurtenis van een geboorte in samenhang met de  dood vereist een professionele attitude op basis van empathisch vermogen. De Obstetrie verpleegkundige is in staat met haar kennis en ervaring deze zorg binnen haar vakgebied te verlenen.

De opleiding is gericht op de alle fases rondom zwangerschap, baring en kraamperiode met of zonder (zieke) pasgeborene.

De lesstof wordt aangeboden door experts en gepassioneerden docenten en bestaat uit hoor- en werkcolleges, real time simulatietrainingen met  opleiders en obstetrie studenten, en diverse e-learning programma's.

Theorie- en praktijkdeel

Het opleidingsprogramma is opgebouwd uit 11 EPA’s, waarvan 9 kern EPA’s en 2 specifieke EPA’s. Naast de EPA’s volg je de leerlijnen: Mijn verpleegkundig leiderschap, Klinisch Redeneren en Ethiek.

Bij de Amstel Academie worden de theorielessen en het vaardigheidsonderwijs verzorgd. Het theoriedeel van de kern EPA’s bestaat uit een introductie en 29,5 lesdagen. De verpleegkundige krijgt een stevige theoretische basis en ontwikkelt de competenties die horen bij de beroepsactiviteiten.

De opbouw van het opleidingsprogramma

Kern EPA's
MK-FO-1 Zorg verlenen aan een pasgeborene met een laag- en midden complexe zorgvraag
MK-FO-2 Zorg verlenen aan en assisteren bij de opvang van de (vitaal bedreigde) pasgeborene vanaf 24 weken zwangerschapsduur
MK-FO-3 Zorg verlenen aan een pasgeborene/kind in de palliatieve en/of stervensfase
MK-OBS-1 Zorg verlenen aan een zwangere met een laag- en midden complexe zorgvraag
MK-OBS-2 Zorg verlenen aan een zwangere met een hoogcomplexe zorgvraag
MK-OBS-3 Zorg verlenen aan en assisteren bij een barende met een laag-en midden complexe zorgvraag
MK-OBS-4 Zorg verlenen aan en assisteren bij een barende met een hoogcomplexe zorgvraag
MK-OBS-5 Zorg verlenen aan een kraamvrouw met een laag- en midden complexe zorgvraag
MK-OBS-6 Zorg verlenen aan een kraamvrouw met een hoogcomplexe zorgvraag

Je dient voorafgaand aan de start van EPA-OBS-1 het blok Klinisch redeneren te hebben gevolgd. Dit geeft je een goede en brede basis om het EPA onderwijs te volgen. De kennis en vaardigheden in het klinisch redeneren zal gedurende de EPA lesblokken verder worden uitgebouwd en getoetst. Het Klinisch redeneren lesblok wordt 6x per jaar aangeboden.

Specifieke EPA's
MK-OBS-7 Assisteren bij de opvang van de pasgeborene met congenitale afwijkingen
MK-OBS-8 Zorg verlenen aan en bewaken van de vitale functies van de obstetrische zorgvrager met bewakingsmonitor

Ga voor de omschrijving van de EPA's naar CZO EPA Bibliotheek

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met een dienstverband bij een ziekenhuis.

Duur

De opleidingsduur is in overleg met de werkgever. Iedere EPA bevat een wisselend aantal lesdagen variërend tussen de 1 en 6 lesdagen per EPA. Een lesdag bevat 7 lesuren.

Startdata

De EPA’s worden flexibel en frequent aangeboden. Starten kan 2x per jaar en gaat in overleg met de werkgever.

Kosten

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie.

Aantal deelnemers

Per startmoment is er plek voor 50 studenten. Indien er sprake is van teveel of weinig aanmeldingen zal in overleg een passend startmoment gekozen worden.

Accreditatie

Het opleidingsdeel van Amstel Academie is een CZO (College Zorg opleidingen) erkende opleiding. Als het praktijkdeel bij het ziekenhuis ook erkend is, wordt een erkend diploma afgegeven.
Deze opleiding én de losse componenten van de opleiding zijn geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister  V&V. Na afronding van de scholing/opleiding worden de punten toegekend.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van de Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Andere voorwaarden

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van  Amstel Academie.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze vervolgopleiding is het volgende vereist:

  • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
  • een dienstverband met een ziekenhuis gedurende de opleiding

Meer informatie?

Wellicht ook interessant?

  1. Als High Care Neonatologie verpleegkundige verleen je (hoog) complexe gespecialiseerde zorg aan te...
    Bekijk
  2. De opleiding Applicatie Critical Care Obstetrie biedt verdieping binnen de hoog complexe zorg aan...
    Bekijk