Obstetrie verpleegkundige

Gedurende deze opleiding doe je kennis en ervaring op op alle gebieden rondom zwangerschap, bevalling, kraambed en acute gynaecologie. Casuïstiek uit de dagelijkse praktijk wordt in de lessen gebruikt. Klinisch redeneren loopt als een rode draad door de opleiding.

De diversiteit aan beroepssituaties, de onvoorspelbaarheid van de zorg en de leeftijds- en ontwikkelingsgebonden fasen van de vrouw vragen van de Obstetrie verpleegkundige kennis en kunde op het gebied van obstetrie, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde.

In acute en levensbedreigende situaties moet de Obstetrie verpleegkundige spoedeisende hulp kunnen verlenen, maar ook in wisselende situaties kunnen functioneren. De ingrijpende gebeurtenis van een geboorte in samenhang met de  dood vereist een professionele attitude op basis van empathisch vermogen. De Obstetrie verpleegkundige is in staat met haar kennis en ervaring deze zorg binnen haar vakgebied te verlenen.

De opleiding is gericht op de alle fases rondom zwangerschap, baring en kraamperiode met of zonder (zieke) pasgeborene, en aan de patiënt met een 'acuut' gynaecologisch probleem of een gynaecologische aandoening.

De lesstof wordt aangeboden door experts en gepassioneerden docenten en bestaat uit hoor- en werkcolleges, real time simulatietrainingen met  opleiders en obstetrie studenten, en diverse e-learning programma's.

De opleiding Obstetrie verpleegkundige kent de volgende leereenheden:

 • Klinisch redeneren
 • Introductie
 • Moeder & pasgeborene
 • Obstetrie
  • zwangere
  • barende
  • kraamvrouw
 • Samenwerken in de keten
 • Gynaecologische problematiek
  • voortplantingsgeneeskunde
  • algemene gynaecologie

In het overzicht leereenheden in schema zie je welke leeractiviteiten binnen de leereenheden zijn opgenomen.

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met een dienstverband bij een ziekenhuis.

Duur

De opleiding duurt 12 maanden, 15 maanden of 17 maanden waarin 35,5 lesdagen zijn verdeeld over 9 lesblokken.

Startdata

De opleiding start jaarlijks in januari/februari en september. 

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@vumc.nl.

Accreditatie

Het opleidingsdeel van Amstel Academie is een CZO (College Zorg opleidingen) erkende opleiding. Als het praktijkdeel bij het ziekenhuis ook erkend is, wordt een erkend diploma afgegeven.
Deze opleiding én de losse componenten van de opleiding zijn geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister  V&V. Na afronding van de scholing/opleiding worden de punten toegekend.

Bevestiging van aanmelding en betaling

Na sluiting van de aanmeldingstermijn krijgt de student een bevestiging van deelname toegestuurd. De instelling ontvangt een factuur, die uiterlijk 30 dagen na ontvangst moet zijn voldaan.
Per opleiding is het maximum aantal studenten gesteld op 25. Bij meer dan 30 inschrijvingen wordt er met 2 groepen gestart. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Zij die niet geplaatst kunnen worden, komen op een reservelijst. Indien bij start van de opleiding de student niet geplaatst kan worden, wordt het overgemaakte bedrag gerestitueerd.

Vrijstellingen

Op grond van een eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient hij/zij, uiterlijk een maand voor de start van de opleiding schriftelijk een verzoek in te dienen bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door de manager van de Verpleegkundige Vervolgopleidingen en de opleider. De student ontvangt schriftelijk antwoord.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van  VUmc Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Andere voorwaarden

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van  Amstel Academie.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze vervolgopleiding is het volgende vereist:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige
 • een dienstverband met een ziekenhuis gedurende de opleiding

Meer informatie? Vraag het aan

Yvonne Springer

Wellicht ook interessant?

 1. De zorg voor moeder en pasgeborene is aan verandering onderhevig. Steeds vaker wordt er in voor dat...
  Bekijk
 2. Als High Care Neonatologie verpleegkundige verleen je (hoog) complexe gespecialiseerde zorg aan te...
  Bekijk
 3. De opleiding Applicatie Critical Care Obstetrie biedt verdieping binnen de hoog complexe zorg aan...
  Bekijk