High care Neonatologie verpleegkundige

Als High Care Neonatologie verpleegkundige verleen je (hoog) complexe gespecialiseerde zorg aan te vroeggeboren kinderen en hun familie op een neonatologie afdeling of een moeder-kind centrum van een algemeen ziekenhuis. Je hebt kennis en ervaring met (de acute opvang van) pasgeborenen die intensive care-zorg nodig hebben.

Tijdens de opleiding ontwikkel je competenties die nodig zijn om zorg te bieden aan zieke pasgeborenen in een levensbedreigende situatie waarbij meerdere vitale functies moeten worden bewaakt en kortdurend moeten worden overgenomen. Gezien de complexiteit van de zorg kent de opleiding een opklimmende moeilijkheidsgraad. Je leert parameters te ordenen volgens de methodiek van het klinisch redeneren. De ingrijpende en indringende problematiek  van de pasgeborene en zijn familie vraagt van elke professional een specifieke attitude op basis van empathisch vermogen.
 • High Care Neonatologie verpleegkunde kent de volgende leereenheden:

  • Introductie
  • Klinisch redeneren
  • Basiszorgverlening op de ICN/NEO/HCN
  • Respiratie deel I
  • Respiratie deel II
  • Pathologie

  De praktijkleerperiode vindt plaats binnen de eigen instelling op de couveuse unit van een Kinderafdeling of op een Moeder & Kind afdeling met een stage van vier weken op een NICU. 

Inschrijfprocedure

De instelling waar je werkzaam bent reserveert een opleidingsplaats bij de Frontoffice. Als de opleidingsplaats is bevestigd wordt er door de Frontoffice een inschrijflink naar de leidinggevende gemaild. Inschrijven is alleen mogelijk via de inschrijflink.

Doelgroep

Voor verpleegkundigen met een dienstverband bij een ziekenhuis én de competenties beheersen betreffende de zorg aan gezonde en zieke pasgeborenen op het niveau de Kinderverpleegkundige.

Duur

De opleiding duurt 12 tot 15 maanden.

Startdata

Deze opleiding start jaarlijks in maart en september.  

Kosten & offerte losse lesdagen

Kijk voor de kosten van deze opleiding en losse lesdagen op de pagina Prijslijsten Amstel Academie. Voor het volgen van losse leereenheden maken wij desgewenst een offerte op. Een offerteverzoek kun je vrijblijvend aanvragen bij Karin Jonker: k.jonker@amsterdamumc.nl.

Accreditatie

Deze opleiding én de losse componenten van de opleiding zijn geaccrediteerd bij het kwaliteitsregister  V&V. Na afronding van de scholing/opleiding worden de punten toegekend.

Aantal deelnemers

Per opleiding is er plek voor maximum 25 studenten. Bij meer dan 30 inschrijvingen starten er 2 groepen. De definitieve inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Zij die niet geplaatst kunnen worden, komen op een reservelijst. Indien bij start van de opleiding de student niet geplaatst kan worden, wordt het overgemaakte bedrag gerestitueerd.

Vrijstellingen

Op grond van een eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient hij/zij, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt.

Bijzonderheden

Indien je geen kinderverpleegkundige of obstetrieverpleegkundige bent, dan volg je de leereenheid moeder en pasgeborene. De bijbehorende toets sluit je met een voldoende af en er wordt een voorwerkperiode op maat gepland.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van  de Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Gedurende de gehele opleiding is de student in dienst van een instelling die ook de eventuele sollicitatieprocedure en de inschrijfprocedure in handen heeft; na aanname wordt de student door de instelling aangemeld bij Amstel Academie. Uiterlijk 3 maanden voor de start van de opleiding dient een volledig ingevuld inschrijfformulier in het bezit te zijn van Amstel Academie.

Toelating

Om toegelaten te worden tot deze verpleegkundige vervolgopleiding is het volgende vereist:

 • registratie in het BIG-register als verpleegkundige 
 • een dienstverband met een ziekenhuis gedurende de opleiding
 • beheersing van competenties betreffende de zorg aan gezonde en zieke pasgeborenen op het niveau de Kinderverpleegkundige

Meer informatie?

Wellicht ook interessant?

 1. Met deze opleiding ontwikkel je competenties binnen diverse beroepssituaties om gespecialiseerde te...
  Bekijk
 2. High Care Kinderverpleegkunde richt zich op  verdieping van het vakgebied kinderverpleegkunde, met...
  Bekijk
 3. De kinderverpleegkundige verleent zorg aan kinderen in alle ontwikkelingsfasen met de daarbij acute...
  Bekijk