Operatieassistent

Na de opleiding tot operatieassistent ben je medeverantwoordelijk voor de zorg voor, tijdens en na de operatie. De patiënt, de operateur en de rest van het ok team kunnen op jou vertrouwen.

Kelly en Thessa werken allebei als operatieassistent bij Amsterdam UMC. Kelly als leerling en Thessa als praktijkbegeleider. In deze video vertellen ze waarom ze voor deze opleiding hebben gekozen en wat het werk als operatieassistent bij Amsterdam UMC zo interessant maakt.

Als operatieassistent ben jij de rechterhand van de operateur. Jij bent verantwoordelijk voor de voorbereiding van de operatie; zijn alle benodigdheden aanwezig, werkt de operatiekamer naar behoren en je regelt de administratieve werkzaamheden. Daarnaast weet jij als geen ander hoe elke operatie stap voor stap verloopt, welke instrumenten en geavanceerde apparaten hierbij nodig zijn en hoe deze functioneren. Van een camera tot robot, je kan het bijna zo gek niet bedenken. Als iets niet werkt, dan los jij dit op. Daarnaast dien je te anticiperen op het verloop van de operatie en stalen zenuwen te hebben als er een complicatie optreedt. Geen dag is hetzelfde.

De opleiding bestaat uit zowel een praktijk- als een theoriecomponent. Tijdens de theorie word je voorbereid wat je daarna in de praktijk gaat doen. Wij gaan o.a. in op de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en de operatietechnieken met bijbehorende stappen en apparatuur. We oefenen in een veilige setting de basisvaardigheden om vervolgens op een operatiekamer als operatieassistent te gaan werken. Naast deze technische aspecten is het belangrijk dat je goed kan communiceren en samenwerken: jij bent de spil van het operatieteam!

Interessant! Podcast: OK aan tafel

In de Beroepsvoorbereidende Periode (4 maanden) richt je je op een algemene oriëntatie op het werken in de intramurale gezondheidszorg. Er wordt onder meer een start gemaakt met algemene lessen anatomie/fysiologie en ziekteleer. Vervolgens wisselen theorielesblokken op school en praktijkleer­periodes in het ziekenhuis elkaar af. Er zijn zes praktijkleerperioden van in totaal 32 maanden.

De BVP: Beroeps Voorbereidende Periode (vier maanden)

In deze periode richt jij je op een algemene oriëntatie op het werken in de intramurale gezondheidszorg. Er wordt onder meer een start gemaakt met algemene lessen anatomie /fysiologie en ziekteleer.

De BBP: Beroeps Begeleidende Periode

In deze periode volg je competentiegericht onderwijs. Dit houdt in dat de beroepssituatie van de operatieassistent centraal staat. Op basis van kennis, vaardigheden en beroepshouding leer je doelmatig handelen. De gemaakte keuzes en beslissingen in het werk moet je kunnen verantwoorden. Daarover moet worden gereflecteerd. Afwisselend zijn er theorielesblokken op school en praktijkperiodes in het ziekenhuis.
Er zijn zes praktijkleerperioden van in totaal 32 maanden. Elke periode wordt afgesloten met een of meerdere assessments, een praktijkbeoordeling en een theorietoetsen. Het praktijkdeel van de opleiding wordt verzorgd door de deelnemende ziekenhuizen. De opleiding wordt afgesloten met een presentatie van een eigen kwaliteitsonderzoek.

Overzicht van deelnemende ziekenhuizen

Startdata

Jaarlijks in maart en september.

Duur

Een beroepsvoorbereidende periode van 4 maanden en een beroepsbegeleidende periode van 32 maanden.

Inschrijfprocedure

Solliciteer 6 maanden vóór de aanvang van de opleiding bij het ziekenhuis van jouw keuze. Een ziekenhuis heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen, dus wees er op tijd bij. Weet je niet aan wie je de sollicitatiebrief moet sturen, neem dan contact op met de afdeling Personeelszaken van het betreffende ziekenhuis. Zij kunnen je vertellen aan wie je de brief kunt richten en of je aan de gestelde eisen voldoet. Het ziekenhuis neemt vervolgens contact met je op. Als besloten wordt dat je in aanmerking komt voor het volgen van de opleiding, wordt er een leer-arbeidsovereenkomst afgesloten. 

Sollicitatiebrieven die rechtstreeks aan Amstel Academie worden gericht worden niet in behandeling genomen. Let er dus op dat je je sollicitatiebrief naar een ziekenhuis van jouw keuze stuurt.

Het ziekenhuis meldt je aan bij Amstel Academie die de inschrijving verder in gang zet en afhandelt. Ruimschoots op tijd ontvang je alle benodigde informatie. Klik hier voor de lijst met deelnemende ziekenhuizen waar je kunt solliciteren.

Lijst met deelnemende ziekenhuizen

Contactpersonen ziekenhuizen

NB
In de BVP zitten de anesthesiemedewerkers en operatieassistenten bij elkaar in de groep, daarna worden ze gesplitst. Je kunt echter maar voor één van de twee opleidingen solliciteren bij de aangesloten ziekenhuizen. Het is wel mogelijk om bij een aantal ziekenhuizen te solliciteren (spreid je kansen voor een opleidingsplaats), maar enkel voor één studierichting.

Vrijstellingen

Op grond van erkenning van eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient de instelling, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt.

Kosten

Kijk voor de kosten van deze opleiding op de pagina Prijslijsten Amstel Academie.

Bijzonderheden

Bij Amstel Academie kan je een opleiding tot medewerker operatieve zorg (MOZ) volgen. Als medewerker operatieve zorg maak je deel uit van een professioneel team en heb je uiteenlopende taken. Je wordt vooral ingezet bij protocollaire en laag- en middelcomplexe ingrepen. Meer over deze opleiding.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden van de Amstel Academie. Je vindt hier onder andere onze annuleringsvoorwaarden.

Toelating

Minimaal een havo-diploma (bij voorkeur profiel Natuur & Gezondheid) of een mbo-diploma op niveau 4.
Wanneer je niet aan de vooropleidingseis voldoet is het wellicht mogelijk om met de opleiding Medewerker Operatieve Zorg te starten. Dit is niet bij alle deelnemende ziekenhuizen mogelijk. Neem voor de deelnemende ziekenhuizen contact op met Amstel Academie via frontofficeamsac@vumc.nl.

Meer informatie? Vraag het aan

Marja Geuzenbroek

Wellicht ook interessant

  1. Tijdens de opleiding Medewerker Operatieve Zorg leer je dat wat nodig is om in de operatiekamer te...
    Bekijk
  2. De in-service opleiding tot anesthesiemedewerker leidt jou op tot medeverantwoordelijke voor het De...
    Bekijk
  3. De Hogeschool van Amsterdam en de Amstel Academie bieden samen een gecombineerde opleiding aan tot...
    Bekijk