Medewerker Operatieve Zorg

Tijdens de opleiding Medewerker Operatieve Zorg leer je dat wat nodig is om in de operatiekamer ondersteuning te kunnen bieden bij geprotocolleerde en laag- en middelcomplexe ingrepen. Als Medewerker Operatieve Zorg ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer. Samen met het operatieteam zorg je ervoor dat een operatie zo goed mogelijk verloopt. Deze opleiding past bij jou als je praktisch én technisch kan denken. Als Medewerker Operatieve Zorg zijn deze eigenschappen namelijk van belang. Verder zijn goede sociale en communicatieve vaardigheden een noodzaak, want je werkt altijd in teamverband.

Bij Amstel Academie kan je een opleiding tot Medewerker Operatieve Zorg volgen. Als Medewerker Operatieve Zorg maak je deel uit van een professioneel team en heb je uiteenlopende taken. Gedurende een operatie werk en denk je actief mee om de operatie zo goed mogelijk te laten verlopen: je bereidt je voor op elke stap van de operatie, geeft daarbij de juiste instrumenten aan en assisteert het operatieteam. Ook bedien je de apparatuur in de OK en begeleid en verzorg je de patiënt.

Je wordt vooral ingezet bij geprotocolleerde en laag- en middelcomplexe ingrepen. De kans op het optreden van complicaties is bij dit soort ingrepen gering. Als de situatie van de operatie verandert in een noodsituatie (bijvoorbeeld een grote bloeding) worden je taken overgenomen door een reguliere operatieassistent. Is de operatie klaar, dan ben je als Medewerker Operatieve Zorg nog wel even bezig. Je controleert of het aantal instrumenten en gaasjes klopt, je koppelt de apparatuur af en je maakt de patiënt klaar voor vervoer naar de uitslaapkamer. Vervolgens maak je de operatiekamer weer in orde voor de volgende operatie. Na de opleiding draai je voornamelijk dagdiensten.

De opleiding MOZ bestaat uit twee delen:

Beroeps Voorbereidende Periode (BVP)

In deze periode (4 maanden) richt je je op een algemene oriëntatie op het werken in de intramurale gezondheidszorg. Er wordt onder meer een start gemaakt met algemene lessen anatomie/fysiologie en ziekteleer.

Competentiegericht onderwijs

De beroepssituatie van de medewerker operatieve zorg centraal staat in dit deel centraal. Op basis van kennis, vaardigheden en beroepshouding leer je doelmatig handelen. De gemaakte keuzes en beslissingen in het werk kun je verantwoorden. Daarover leer je reflecteren.

Afwisselend zijn er theorielesblokken op school en praktijkleerperiodes in het ziekenhuis. Er zijn vier praktijkleerperioden van in totaal 20 maanden. Elke periode wordt afgesloten met een assessment, een praktijkbeoordeling en theorietoetsen. Het praktijkdeel van de opleiding wordt verzorgd door de deelnemende ziekenhuizen. De opleiding wordt afgesloten met een presentatie van een kwaliteitsverslag.

Inschrijfprocedure

Solliciteer 6 maanden vóór de aanvang van de opleiding bij het ziekenhuis van jouw keuze. Een ziekenhuis heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen, dus wees er op tijd bij. Neem contact op met de afdeling Personeelszaken van het desbetreffende ziekenhuis als je niet weet wie je kunt benaderen. Zij kunnen je vertellen aan wie je de brief kunt richten en of je aan de gestelde eisen voldoet.  Het ziekenhuis neemt vervolgens contact met je op. Als besloten wordt dat je in aanmerking komt voor het volgen van de opleiding, wordt er een leer-arbeidsovereenkomst afgesloten. Het ziekenhuis meldt je aan bij Amstel Academie die de inschrijving verder in gang zet en afhandelt. Direct aanmelden bij Amstel Academie is niet mogelijk..

Doelgroep

Je beschikt over minimaal een MBO diploma op niveau 3.

Duur

Een beroepsvoorbereidende periode van 4 maanden en een beroepsbegeleidende periode over 20 maanden.

Data

De opleiding start jaarlijks  in maart en september.

Kosten

Kijk voor de kosten van deze opleiding op de pagina Prijslijsten Amstel Academie.

Accreditatie

Deze opleiding is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).  

Na het behalen van dit diploma kun je een schakeltraject volgen waarmee je kunt instromen in de reguliere opleiding tot operatieassistent. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je opleider.

Vrijstellingen

Op grond van eerder verworven competenties kun je in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient de instelling, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt.

Algemene voorwaarden

Als je je inschrijft voor deze opleiding, ga je akkoord met de algemene voorwaarden Amstel Academie.

Meer informatie? Vraag het aan

Marja Geuzenbroek

Wellicht ook interessant

 1. Opleiding

  Operatieassistent

  Na de opleiding tot operatieassistent ben je medeverantwoordelijk voor de zorg voor, tijdens en na...
  Bekijk
 2. De in-service opleiding tot anesthesiemedewerker leidt jou op tot medeverantwoordelijke voor het De...
  Bekijk
 3. Bij de opleiding Radiodiagnostisch laborant leer je röntgenfoto’s, MRI- en CT-scans maken. Ook word...
  Bekijk