Operatieassistent

Tijdens de opleiding operatieassistent leer je de operatiepatiënt optimaal te verzorgen, zowel voor, tijdens als na de operatie. Dit doe je niet alleen, maar in een team. Als operatieassistent zijn onder andere stalen zenuwen, een praktische instelling en goed technisch inzicht erg belangrijk. In deze opleiding staat de beroepssituatie centraal. Je leert naast de theorie ook je beslissingen te verantwoorden en te reflecteren op je werk.

Als operatieassistent heb je een boeiend, zelfstandig en afwisselend beroep. Je maakt deel uit van een professioneel team en hebt uiteenlopende taken. Zo zorg je voor een optimale voorbereiding van de operatie en de patiënt en zet je alle instrumenten en benodigde materialen en apparatuur klaar die de operateur tijdens de operatie nodig heeft.

Gedurende een operatie denk je actief mee: wat is de volgende stap, welke instrumenten en apparatuur zijn er nodig en hoe gaat het met de patiënt? Tijdens een operatie kunnen complicaties optreden. Dat kan spannende momenten opleveren: een sterk gestel en stalen zenuwen zijn dan onmisbaar. Snel en vaardig optreden kan van levensbelang zijn. Is de operatie klaar, dan ben je als operatieassistent nog wel even bezig. Je controleert of het aantal instrumenten en gaasjes klopt, je koppelt de apparatuur af en je maakt de patiënt klaar voor vervoer naar de uitslaapkamer. Vervolgens maak je de operatiekamer weer in orde voor de volgende operatiepatient.

De opleiding bestaat uit twee delen

De BVP, de Beroeps Voorbereidende Periode (vier maanden)

In deze periode richt jij je op een algemene oriëntatie op het werken in de intramurale gezondheidszorg. Er wordt onder meer een start gemaakt met algemene lessen anatomie /fysiologie en ziekteleer.

De BBP, de Beroeps Begeleidende Periode

In deze periode volg je competentiegericht onderwijs. Dit houdt in dat de beroepssituatie van de operatieassistent centraal staat. Op basis van kennis, vaardigheden en beroepshouding leer je doelmatig handelen. De gemaakte keuzes en beslissingen in het werk moet je kunnen verantwoorden. Daarover moet worden gereflecteerd. Afwisselend zijn er theorielesblokken op school en praktijkperiodes in het ziekenhuis.
Er zijn zes praktijkleerperioden van in totaal 32 maanden. Elke periode wordt afgesloten met een of meerdere assessments, een praktijkbeoordeling en een theorietoetsen. Het praktijkdeel van de opleiding wordt verzorgd door de deelnemende ziekenhuizen. De opleiding wordt afgesloten met een presentatie van een eigen kwaliteitsonderzoek.

Overzicht van deelnemende ziekenhuizen

Startdata

Jaarlijks in maart en september.

Duur

Een beroepsvoorbereidende periode van 4 maanden en een beroepsbegeleidende periode over 32 maanden.

Inschrijfprocedure

Solliciteer 6 maanden vóór de aanvang van de opleiding bij het ziekenhuis van jouw keuze. Een ziekenhuis heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen, dus wees er op tijd bij. Weet je niet aan wie je de sollicitatiebrief moet sturen, neem dan contact op met Personeelszaken. Zij kunnen je vertellen aan wie je de brief kunt richten en of je aan de gestelde eisen voldoet. Het ziekenhuis neemt vervolgens contact met je op. Als besloten wordt dat je in aanmerking komt voor het volgen van de opleiding, wordt er een leer-arbeidsovereenkomst afgesloten. 

Sollicitatiebrieven die rechtstreeks aan Amstel Academie worden gericht worden niet in behandeling genomen. Let er dus op dat je je sollicitatiebrief naar een ziekenhuis van jouw keuze stuurt.

Het ziekenhuis meldt je aan bij Amstel Academie die de inschrijving verder in gang zet en afhandelt. Ruimschoots op tijd ontvang je alle benodigde informatie. Klik hier voor de lijst met deelnemende ziekenhuizen waar je kunt solliciteren.

Lijst met deelnemende ziekenhuizen.

NB
In de BVP zitten de anesthesiemedewerkers en operatieassistenten bij elkaar in de groep, daarna worden ze gesplitst. Je kunt echter maar voor één van de twee opleidingen solliciteren bij de aangesloten ziekenhuizen. Het is wel mogelijk om bij een aantal ziekenhuizen te solliciteren (spreid je kansen voor een opleidingsplaats), maar enkel voor één studierichting.

Vrijstellingen

Op grond van erkenning van eerder verworven competenties kan een student in aanmerking komen voor vrijstelling van een deel van de opleiding. Hiertoe dient de instelling, voor de start van de opleiding, schriftelijk een verzoek in bij de opleider, vergezeld van bewijsstukken. De vraag wordt beoordeeld door het hoofd van de sectie in samenspraak met de opleider en het hoofd van de afdeling, waarna de student schriftelijk antwoord ontvangt.

Kosten

Kijk voor de kosten van deze opleiding op de pagina Prijslijsten Amstel Academie.

Bijzonderheden

Bij Amstel Academie kan je een opleiding tot medewerker operatieve zorg (MOZ) volgen. Als medewerker operatieve zorg maak je deel uit van een professioneel team en heb je uiteenlopende taken. Je wordt vooral ingezet bij protocollaire en laag- en middelcomplexe ingrepen. Meer over deze opleiding.

Algemene voorwaarden

Klik hier voor de algemene voorwaarden van Amstel Academie.

Toelating

Je dient minimaal een havo-diploma (bij voorkeur profiel Natuur & Gezondheid) of een mbo-diploma op niveau 4.
Wanneer je niet aan de vooropleidingseis voldoet is het wellicht mogelijk om met de opleiding Medewerker Operatieve Zorg te starten. Dit is niet bij alle deelnemende ziekenhuizen mogelijk. Neem voor de deelnemende ziekenhuizen contact op met Amstel Academie via frontofficeamsac@vumc.nl.

Meer informatie? Vraag het aan

Marja Geuzenbroek

Wellicht ook interessant

  1. Tijdens de opleiding Medewerker Operatieve Zorg leer je dat wat nodig is om in de operatiekamer te...
    Bekijk
  2. De opleiding tot anesthesiemedewerker leidt jou op tot medeverantwoordelijke voor het hele waarop...
    Bekijk
  3. Het werk van de anesthesiemedewerker en de operatieassistent heeft grote overeenkomsten met zorg....
    Bekijk