1.000 kraanvogels voor geluk en gezondheid

Gepubliceerd op: 29-11-2018

Goed slapen is belangrijk voor het herstel. Daarom hebben wij onze matrassen en dekbedden vernieuwd. Het dekbed is speciaal voor ons ziekenhuis ontworpen door het bekende Amsterdamse SNURK Beddengoed. Zij ontwikkelden een design met een boodschap. Volgens een oude Japanse traditie brengt het vouwen van 1.000 papieren kraanvogels geluk en gezondheid. Medewerkers van ons ziekenhuis hebben samen daadwerkelijk 1.000 kraanvogels gevouwen van origami papier. Een foto van een aantal van deze vogels is als een zwerm op het dekbed gedrukt. Het resultaat: een uniek ziekenhuisdekbed, waardoor onze patiënten hopelijk wat beter slapen. 

patiente onder dekbed kraanvogel

Hoe het allemaal begon

Aafke Joosten, manager logistiek en patiëntvoorzieningen bij het facilitair bedrijf van Amsterdam UMC, locatie VUmc: “In 2016 kwam ik hier werken. Toen ik zag dat op onze bedden dekbedden lagen met een print van herfstblaadjes, schrok ik toch wel een beetje. Als je hier als patiënt ligt, voel je je al niet goed. En onder zo’n treurig dekbed ga je je echt niet beter voelen… Natuurlijk slaapt iedereen thuis beter dan in een ziekenhuis, maar ik vind dat wij onze patiënten een zo prettig mogelijk verblijf moeten bieden. In die periode liep het contract met de wasserij, de eigenaar van onze dekbedden, af. Een mooi moment om nieuwe dekbedden aan te besteden. We hebben als vereiste aangegeven dat we zelf het nieuwe ontwerp zouden bepalen, zodat dat niet extra zou kosten.”  

Aafke Joosten

“Omdat mijn twee zoons allebei onder een echte ‘SNURK’ sliepen, dacht ik meteen aan SNURK Beddengoed. Ik stuurde een e-mail met de vraag of zij wilden meedenken over het ontwerp. Al binnen tien minuten kreeg ik een positief antwoord! Ze gaven zelfs aan dit kosteloos te willen doen”, aldus Joosten.

Verpleegkundigen dachten mee
Ineke van der Jagt-Bekker en Sylvia Geuzinge, respectievelijk verpleegkundig hoofd en teamleider van de afdeling hematologie, hebben aangegeven aan welke voorwaarden het ontwerp moest voldoen. Ineke: “Patiënten moeten natuurlijk niet onrustig worden van de beelden en kleuren op het dekbed.” “En het dekbed moest genderneutraal zijn”, vult Sylvia aan.

SNURK bedacht
Peggy van Neer en Erik van Loo, oprichters van SNURK Beddengoed: “We lazen de e-mail en dachten meteen: wat een enorme eer dat wij worden gevraagd om het nieuwe ziekenhuisdekbed van VUmc te ontwerpen!” We zochten naar een mooi beeld, waar ook nog een warme boodschap in zit. Al snel kwamen we op de kraanvogels: het vouwen van 1.000 kraanvogels brengt volgens een oude Japanse traditie geluk en gezondheid. Origami heeft ook nog het mooie effect dat het er rustig uit ziet. Als medewerkers van het ziekenhuis de kraanvogels zelf zouden vouwen, wensen zij hun patiënten geluk en gezondheid.”

“We vonden het kraanvogelontwerp meteen een prachtig beeld voor onze patiënten. En voor onszelf, wij mogen er natuurlijk ook de hele dag naar kijken”, aldus Ineke van der Jagt-Bekker.

1.000 kraanvogels vouwen
Begin dit jaar heeft Twirre van Kraaijenoord (Studio Handmade Heaven) een workshop gegeven aan medewerkers van het ziekenhuis. Tientallen verpleegkundigen, patiëntvervoerders en andere medewerkers van het ziekenhuis leerden hoe je een kraanvogel vouwt. De weken erna hebben diverse afdelingen in het ziekenhuis tijdens de pauze een kraanvogel gevouwen. Na een aantal dagen was het aantal van 1.000 bereikt!

Medewerkers vouwen kraavogel

SNURK ontwierp
Peggy van Neer vertelt dat ze de mooiste kraanvogels heeft gefotografeerd. “Vervolgens hebben we op de computer een ontwerp gemaakt, waarbij de kraanvogels speels in een zwerm vliegen. En we hebben de kleuren iets zachter gemaakt. Op een witte achtergrond geeft dit een mooi, rustig beeld”.

Welkomstmap voor patiënten 
Alle nieuwe patiënten krijgen op hun bed een map, waarop het verhaal achter het kraanvogeldekbed te lezen is. In die map zitten een slaapmasker en oordoppen tegen storend licht en geluid. En een flyer over de faciliteiten die locatie VUmc biedt. Zo worden onze patiënten gastvrij ontvangen.

Vouwmap kraanvogel op bed

Origamivelletjes voor patiëntjes           
Aafke Joosten: “Het is voor ouders verschrikkelijk als je kind in het ziekenhuis ligt. Bovendien zit je de hele dag maar naast dat bed. We bedachten om de kinderen origamivelletjes te geven, zodat ouders en kind samen wat leuks te doen hebben”.

Origami velletjes

Kunstwerk
Van (een groot aantal van) de gevouwen kraanvogels heeft Twirre een kunstwerk gemaakt dat tijdelijk te bewonderen is bij de hoofdingang van het ziekenhuisgebouw. Twirre: “Omdat ik vanaf het begin betrokken was bij dit dekbeddenproject, was het voor mij heel bijzonder om ook wat moois te mogen maken van de kraanvogels! Ik heb het vouwproces verbeeld. Je ziet de stappen van origamivelletjes tot gevouwen kraanvogels. De kraanvogels vliegen vervolgens in een zwerm op de dekbedden.”

Kunstwerk kraanvogels
  • Het dekbed is online te koop via www.thuiszorgdekbed.nl
  • Dekbedovertrekken met deze kraanvogelprint zijn te koop in de cadeauwinkel in de centrale hal van VUmc en online via www.snurk.nl.

Het goede doel
Per verkocht dekbedovertrek wordt 1 euro gedoneerd aan Cancer Center Amsterdam, waar onderzoek naar kanker wordt gedaan om tot nieuwe medicijnen en betere behandelmethoden te komen.

Zelf ook een kraanvogel vouwen?

Gepubliceerd op: 29-11-2018