100% Amsterdam UMC: Rondje kunst

Gepubliceerd op: Fri Jul 27 11:57:00 CEST 2018

In 100% Amsterdam UMC de leukste tips van locals. Van fijne wandelroutes tot de beste koffiespots, van een rondje kunstgeschiedenis tot die plek met het mooiste uitzicht: Amsterdam UMC heeft het allemaal. Deze zomer staan wekelijks een paar verborgen parels per locatie centraal.

Kunst kan een welkome afleiding zijn van de dagelijkse beslommeringen. Het kan dienen als markeringspunt in de dagelijkse route, als een ervaring van schoonheid, als onderwerp van gesprek of als een afwisseling van de bekende omgeving. Kunst boeit, maakt nieuwsgierig, geeft inspiratie en brengt kleur op de werkplek. Het AMC ademt kunst. Wie door het gebouw loopt, maakt ook meteen een wandeling door de naoorlogse Nederlandse kunstgeschiedenis. De basis voor de AMC-collectie is gelegd in het begin van de jaren '80, toen het gebouw werd opgeleverd. De collectie telt inmiddels ruim 6000 werken en geeft een overzicht van de Nederlandse naoorlogse kunstgeschiedenis vanaf Cobra tot heden. Ook in VUmc is er kunst aanwezig. Telkens als nieuwe werken worden geplaatst maakt het reacties los die variëren van lovend tot afwijzend maar het blijkt dat veel mensen in de loop van de tijd affiniteit ontwikkelen met een kunstwerk van hun keuze.

Drie kunstwerken uit AMC uitgelicht:

Floris Tilanus, de Utrechtsestraat
Begin dit jaar was Floris Tilanus live in actie te zien toen hij in het AMC een tekening maakte van de Utrechtsestraat. Wie goed kijkt, ziet dat er in de afbeelding allerlei literaire verwijzingen zijn gestopt. De winkel Rituals werd bijvoorbeeld Rituelen, naar het boek van Cees Nooteboom. Toepasselijk ook dat het werk naast de Ako op het op het F-plein staat.

Floris Tilanus aan het werk.

Roy de Villevoye, The Way to Go
In 2001 kreeg Roy de Villevoye de opdracht voor een groot markerend kunstwerk voor het personeelsplein G0/H0. Het resultaat: een 83 meter lang werk dat bestaat uit meer dan 20 foto's waarop de voeten te zien zijn van mensen die Villevoye op zijn reizen tegenkwam. Voor de AMC-medewerkers werd het vernieuwde plein dan ook al snel het 'voetenplein'.

Roy Villevoye over zijn werk 'The Way To Go':

Scarlet Hooft Graafland, March With Many Dots 
De ramen van de verbindingsbrug tussen de poliklinieken en het psychiatriegebouw laten prachtige panorama's met rendieren zien; transparante foto's waar je zowel binnen als buiten van kunt genieten. Om deze rendieren op de gevoelige plaat te krijgen, reisde kunstenares Scarlet Hooft meerdere malen naar Lapland en croste ze weken achtereen met een sneeuwscooter naar afgelegen plekken.

Scarlet Hooft Graafland over haar werk 'March With Many Dots''.

Twee kunstwerken uit VUmc uitgelicht

Berend Hendriks, Kruistocht van de mensheid
In de hal van het ziekenhuis prijkt al ruim een halve eeuw een levensgroot mozaïek. 
Kunstenaar Berend Hendriks begon in de zomer van 1962 met het plakken van 'een paar miljoen steentjes'. Tweeënhalf jaar later, in november 1964, was het kunstwerk met het thema 'Kruistocht van de mensheid' af. De steentjes haalde Hendriks zelf uit Italie. Dat was goedkoper dan de dertig gulden per kilo die de Nederlandse glasfabriek hem wilde laten betalen. Op een eilandje voor de kust van Venetië vond Hendriks een ambachtelijk glasfabriekje dat maar liefst 8000 verschillende kleuren glas produceerde. 

Jan Jacobs Mulder, De Hechtsteek
De blauwe bogen bij de ingang van het ziekenhuis en de poli krijgen een likje verf! Ze werden in 1985 gemaakt door kunstenaar Jan Jacobs Mulder. De naam van het kunstwerk is: de hechtsteek. Het blauwe lint van staal verbindt het ziekenhuis met de polikliniek. Het lint begint aan de kant van het ziekenhuis, en komt aan de polizijde weer naar boven!

bron: Origineel

Gepubliceerd op: Fri Jul 27 11:57:00 CEST 2018