100-plusonderzoek krijgt 7,5 miljoen rekenuren op de supercomputer

Gepubliceerd op: Tue Dec 19 10:03:00 CET 2017

Berekeningen met genetische data worden almaar complexer, waardoor er steeds krachtiger computers nodig zijn. Het 100-plus onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum heeft daarom van NWO maar liefst 7,5 miljoen rekenuren op de Cartesius, de Nederlandse supercomputer, toegewezen gekregen.

Inmiddels zijn er bijna 270 mensen geïncludeerd in het 100-plus onderzoek van VUmc Alzheimercentrum, en familieleden worden gevraagd om ook deel te nemen. Om alle - grotendeels genetische - gegevens die uit het onderzoek voortkomen, goed te kunnen verwerken, mag het 100-plus onderzoek sinds kort gebruikmaken van de Nederlandse supercomputer Cartesius. Deze staat in Watergraafsmeer, Amsterdam.

Binnen het 100-plus onderzoek worden veel berekeningen met genetische data uitgevoerd. Deze berekeningen worden alsmaar complexer, waardoor er steeds grotere en krachtigere computers nodig zijn.  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft het 100-plus onderzoek 7.5 miljoen rekenuren op de Cartesius toegewezen. 7.5 Miljoen rekenuren staat namelijk gelijk aan zo'n 850 jaar. Dat lijkt te lang, maar de supercomputer doet allerlei berekeningen parallel aan elkaar, waardoor al die uren ook zeker gebruikt zullen worden.

Nog meer cijfers
Op 7 oktober 2016, Nationale Ouderendag, is een bijzonder wereldrecord gevestigd. Maar liefst 52 mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder ontmoetten elkaar in het kader van het 100-plus onderzoek van VUmc Alzheimercentrum. Nog nooit eerder kwamen er zoveel eeuwelingen bij elkaar in één ruimte. Het vorige wereldrecord volgens Guinness World Records stond op 31 eeuwelingen bij elkaar, dus dit record is ruimschoots verbroken.

Lees hier meer over het wereldrecord.

bron: Origineel

Gepubliceerd op: Tue Dec 19 10:03:00 CET 2017