2 juni Nationale Huidkankerdag
Zaterdag 2 juni is het de zesde Nationale Huidkankerdag. Zoals voorgaande jaren checken dermatologen van VUmc en AMC de huid van bezoekers die zich hiervoor via de website van Huidkankerdag voor hebben opgegeven. Nog elk jaar stijgt het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt, daarmee behoort huidkanker inmiddels tot de top 3 van meest voorkomende kankersoorten.
Eerder zei dr. Marcel Bekkenk, afdeling Dermatologie VUmc: "Goede zonbescherming is ontzettend belangrijk. Dit kan door zonnebrandcrème te gebruiken, zonwerende kleding te dragen en door op bepaalde tijden de zon te mijden. Iedereen moet beseffen hoe belangrijk het is om je te beschermen. Want huidkanker komt nog té vaak voor. We doen er dan ook veel onderzoek naar, maar voorkomen is beter dan genezen."
Het onderzoek dat binnen het Cancer Center Amsterdam in VUmc wordt gedaan richt zich onder andere op melanoom, een agressieve vorm van huidkanker die kan ontstaan uit goedaardige en onrustige moedervlekken, maar ook uit de normale huid waar eerst geen moedervlek zat. Een melanoom treedt meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar op en kan uitzaaien, vandaar dat tijdige opsporing en behandeling van groot belang is.
Onderzoekers Tanja de Gruijl, Bas Koster en hun collega's publiceerden eind vorig jaar een artikel in het vooraanstaande tijdschrift Clinical Cancer Research. In hun onderzoek toonden ze aan dat met een simpele injectie met synthetisch DNA in patiënten met vroeg stadium melanoom, de terugkeer van eerder verwijderde melanomen mogelijk kan worden voorkomen. Het lichaam reageert onmiddellijk op de injectie met de stof CpG-B die het immuunsysteem stimuleert. Dat helpt waarschijnlijk om resterende tumorcellen op te ruimen en zo de terugkeer van de kanker te voorkomen.
Professor De Gruijl geeft aan: "De resultaten van deze studie zijn hoopvol, dus we gaan nu vervolgonderzoek doen bij een grotere groep patiënten, zodat we deze vorm van immuuntherapie hopelijk in de toekomst kunnen gaan toepassen."
"Mede dankzij de hulp van investeerders zal deze klinische trial, nog voor het einde van dit jaar van start gaan." vult arts-onderzoeker Bas Koster aan.
bron: Origineel