Aanpak verbreden om sportblessures te voorkomen
Hoe kun je sportblessures het beste voorkomen? De wetenschappelijke onderzoeken die deze vraag proberen te beantwoorden, gaan vooral over maatregelen die gericht zijn op de sporter zélf. Maar ook andere maatregelen zijn onderzocht en lijken veelbelovend. Helaas zijn niet al deze maatregelen voldoende wetenschappelijk onderbouwd of geschikt voor alle sporten of sporters. 'Algemenere maatregelen zoals spelregelwijzigingen of aanpassingen in de sportomgeving lijken veelbelovend om blessures te voorkomen', aldus bewegingswetenschapper Ingrid Vriend. Zij promoveert 19 september bij VUmc.
Preventie van sportblessures is belangrijk om de positieve gezondheidseffecten van sport en bewegen te behouden en te vergroten. Daarom onderzocht Vriend de effectiviteit van strategieën om wetenschappelijke kennis over blessurepreventieve maatregelen naar de praktijk te vertalen en te implementeren.
Spelregelwijzigingen veelbelovend
Er zijn meerdere interventiestrategieën mogelijk om blessures te voorkomen. Niet alle strategieën zijn voldoende wetenschappelijk onderbouwd of geschikt voor alle sporten/sporters. Uit haar onderzoek wordt duidelijk dat de meeste blessurepreventieve interventies in wetenschappelijke studies vooral gericht zijn op de sporter zelf en het direct veranderen van zijn of haar gedrag, fitheid of vaardigheden. Andere strategieën - spelregelwijzigingen, beleid en aanpassingen van sportproducten of in de sportomgeving lijken veelbelovend om blessures te voorkomen. Dat komt omdat de focus hierbij minder ligt op het direct beïnvloeden van het individuele gedrag van de sporter en omdat een potentieel grote groep in een keer bereikt kan worden. In haar proefschrift beschrijft Vriend bijvoorbeeld het effect van de invoering van de verplichte scheenbeschermers in het amateurvoetbal in 1999-2000. Het aantal onderbeenblessures bij voetbal nam significant af in de periode na introductie van de nieuwe spelregel.
Er is wel meer onderzoek nodig naar de mogelijkheid en effectiviteit van deze algemenere maatregelen in de sport om blessures te voorkomen, aldus Vriend. Ook is een nauwe samenwerking tussen wetenschap en praktijk belangrijk voor effectieve preventie.
Promovendus: I. Vriend
Titel proefschrift: Preventing Sport Injuries
Promotoren: prof.dr. W. van Mechelen
Copromotoren: dr. E.A.L.M. Verhagen
Proefschrift:VU-DARE