Advies behandeling met covid antilichamen bij MS

Gepubliceerd op: Thu Dec 09 16:08:00 CET 2021

De combinatie van de monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab, gericht tegen verschillende onderdelen van het spike-eiwit van het coronavirus, is effectief in de behandeling van covid-19. De MS-neurologen van het MS Centrum Amsterdam geven op basis van advies van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie onderstaand advies om een selecte groep mensen met MS binnen zeven dagen na de diagnose covid te behandelen met deze antilichamen om de kans op een ernstig verloop van covid te verkleinen.

Een selecte groep MS-patiƫnten kan behandeling krijgen met de covid antilichamen casirivimab en imdevimab (REGEN-COV, Ronapreve). Het gaat hierbij om mensen met MS met bewezen en kort bestaande covid die geen antistoffen hebben tegen covid tijdens of kort voor de huidige infectie. Dit is doorgaans bij mensen met MS die B-cel therapie (ocrelizumab, ofatumumab) of S1P therapie (fingolimod, siponimod, ozanimod) krijgen. Daarnaast moet er sprake zijn van risicofactoren op een ernstig beloop van covid. Deze risicofactoren zijn onder andere: leeftijd ouder dan 50 jaar, overgewicht en hartproblemen.

Mocht u een covid-19 besmetting hebben opgelopen en voldoen aan bovenstaande criteria dan is het belangrijk om contact op te nemen met uw behandelend neuroloog. In overleg met uw neuroloog kan in bovenstaande situatie besloten worden dat het zinvol is u deze behandeling te geven.

Casirivimab en imdevimab

De combinatie van de monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab is effectief bij de behandeling van covid-19. Bij niet in het ziekenhuis opgenomen patiƫnten met een hoog risico op een ernstige infectie verlaagt deze behandeling de kans op ziekenhuisopname en overlijden van 3,4% naar 0,9%. Bovendien herstellen mensen ook sneller.

Meer informatie over corona en MS vindt u via: www.vumc.nl/msencorona

Gepubliceerd op: Thu Dec 09 16:08:00 CET 2021