Adviezen voor de behandeling van chlamydia

Gepubliceerd op: Fri Mar 17 10:24:00 CET 2017

Een infectie met de seksueel overdraagbare aandoening (SOA) chlamydia geeft bij de meeste vrouwen helemaal geen klachten, maar in een klein aantal gevallen kan de infectie onvruchtbaarheid veroorzaken. Dermatoloog Esmée Lanjouw heeft onderzocht hoe het afweersysteem reageert bij chlamydia-infecties en of er een verband is tussen bepaalde genen en de kans op het krijgen van een chlamydia-infectie. Daarnaast heeft ze internationale richtlijnen geschreven om zorgverleners te helpen adviseren bij de behandeling van patiënten met chlamydia. Een van haar aanbevelingen is om patiënten 3 tot 6 maanden na een chlamydia-infectie opnieuw te testen op chlamydia, omdat dan de kans op herinfecties groot is. "Het is belangrijk om de internationale richtlijnen te blijven bijwerken, zodat artsen chlamydia-infecties onder controle kunnen krijgen", aldus Esmée Lanjouw. Zij promoveert 17 maart bij VUmc.

Naast het schrijven van de internationale richtlijnen heeft Lanjouw ook onderzoek gedaan naar een monitoringsprogramma dat is opgezet door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met een aantal grote SOA-poli's in Nederland en VUmc. Het doel van dit programma was om verschillende vormen van chlamydia te ontdekken die met de huidige testen niet aangetoond zouden kunnen worden. Lanjouw concludeert dat het belangrijk is om deze chlamydiavormen bijtijds in kaart te brengen, zodat chlamydiatesten aangepast kunnen worden. "Op dit moment hoeven de huidige testen nog niet aangepast te worden. De chlamydiavormen die bij het monitoringsprogramma gevonden zijn, komen namelijk erg weinig voor en zijn op dit moment niet gevaarlijk voor de volksgezondheid", aldus Lanjouw.

Vooral de late complicaties bij vrouwen, zoals onvruchtbaarheid, zijn een belangrijk probleem bij chlamydia-infecties. De resultaten van Lanjouw's onderzoek dragen bij aan de ontwikkeling van een inschattingsmodel voor complicaties van chlamydia-infecties bij vrouwen. Met dit model kan de kans op complicaties bij vrouwen worden voorspeld. Hierdoor kunnen onnodig invasieve en kostbare onderzoeken, zoals een kijkoperatie naar de eierstokken, voorkomen worden.

Promovendus: E. Lanjouw
Titel proefschrift: Chlamydia trachomatis: Clinical, bacterial, and host aspects of a silent love bug
Promotor: prof.dr. S.A. Morré
Copromotoren: dr. S. Ouburg, dr. J. Spaargaren

bron: Promotie

Gepubliceerd op: Fri Mar 17 10:24:00 CET 2017