Afstandsonderwijs in kleine coschappen

Gepubliceerd op: Thu May 14 17:24:00 CEST 2020

“Een sterk staaltje blended learning”

Bij Amsterdam UMC, locatie VUmc worden de kleine coschappen via afstandsonderwijs aangeboden. Het is een groot succes en de eerste reacties zijn heel positief: studenten zijn enthousiast en faculteiten uit het land vragen al hoe ze dit ook kunnen gaan doen.

Karin Reefman is coördinator van de masteropleiding geneeskunde. “Het is echt een team effort geweest. Samen met coschapcoördinatoren, het team van de masteropleiding en planning, de toetsdeskundige en ICT hebben we een opzet gemaakt voor het digitaal aanbieden van de betreffende coschappen. Omdat ontzettend veel studenten zich aanmeldden, moest er geloot worden en was de planning een uitdaging.”

Jochen Bretschneider van KNO, Marjolijn Wintzen van Dermatologie en Ina Meenken van Oogheelkunde stelden een inhoudelijk programma samen en begeleiden de studenten. Karin: “Dit heeft een sterk staaltje blended learning opgeleverd. De coschapcoördinatoren, en in de toekomst ook hun collega stafleden, hebben nagenoeg dagelijks contact met de studenten via videoconferencing. Naast zelfstudie worden studenten geprikkeld om de stof op allerlei manieren eigen te maken. Er worden spellen gespeeld, opdrachten worden door duo’s uitgewerkt en met behulp van de 3D-anatomy app leggen docenten de anatomie van behandelde onderdelen verder uit.” Zelfstudie gebeurt met iBooks en e-learnings vanuit VU Geneeskunde, maar ook wordt gebruik gemaakt van e-learnings van andere faculteiten die in een landelijk platform voor alle faculteiten vrij beschikbaar zijn gesteld. Karin: “Studenten zijn erg enthousiast en dat is motiverend, maar voor de coschapcoördinatoren is het wel erg intensief. We zijn dan ook ontzettend blij dat ze dit met ons zo aanpakken.”

Gepubliceerd op: Thu May 14 17:24:00 CEST 2020