Amsterdam UMC Imaging Center geopend

Gepubliceerd op: 04-11-2019

Het Amsterdam UMC Imaging Center is op 31 oktober officieel geopend. Eerder op de dag had een geïnteresseerde koningin Maxima al een werkbezoek aan het centrum gebracht. Geavanceerde beeldvormende technieken worden hier ingezet voor diagnostiek en behandeling, maar ook voor het bepalen van behandeleffecten en de ontwikkeling van medicijnen.

Het op de Zuidas gevestigde Imaging Center herbergt de allernieuwste beeldvormende apparatuur, zoals MRI’s, CT- en PET-scanners, optische apparatuur en vier cyclotrons ofwel deeltjesversnellers. De scanapparatuur is niet alleen bruikbaar bij de opsporing van ziekten. Door medische isotopen (een klein beetje radioactiviteit gemaakt door de deeltjesversnellers) te koppelen aan medicijnen, wordt hier zichtbaar of die medicijnen op de juiste plek komen en wat ze teweegbrengen.

“Dat helpt bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en het opent ook de weg naar gepersonaliseerde therapie”, licht hoogleraar Medische beeldvorming Guus van Dongen toe. “Slaat de therapie niet aan, dan kan de arts in een vroeg stadium besluiten de behandeling te stoppen en overgaan op een andere behandeling. Dat leidt tot meer efficiëntie bij het ontwikkelen en toepassen van medicatie. Bovendien maakt het de behandeling goedkoper en is het beter voor de patiënt.”

Geneesmiddelen testen

Het gloednieuwe gebouw is milieuvriendelijk en flexibel ingericht. Het telt drie verdiepingen voor diagnostiek en behandeling. Hier kunnen patiënten met kanker, verstoringen in het immuunsysteem, neurologische en cardiovasculaire ziekten terecht. De rest van het centrum gebouw is ingericht voor onderzoek, medicijnontwikkeling en productie van medische isotopen en tracers. Niet alleen ten behoeve van Amsterdam UMC, maar ook van andere ziekenhuizen in Nederland. Daarnaast laten nationale en internationale (farmaceutische) bedrijven hier hun nieuwste geneesmiddelen in klinische studies testen, door ze met ‘imaging’in het lichaam te laten volgen.

Uithangbord

“In het Imaging Centrum maken we bovendien op een milieuvriendelijke manier de medische isotopen en tracers voor andere Nederlandse ziekenhuizen en buitenlandse onderzoekscentra”, zegt Van Dongen. Voor de stad Amsterdam is het centrum naar verwachting een aantrekkelijk uithangbord. Van Dongen: “Maar bovenal is het Imaging Center een plek waar we patiënten op de beste en snelste manier met beeldvorming kunnen behandelen in een zo prettig mogelijke omgeving."

Film Imaging Center

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen. Pas uw instellingen aan op de privacypagina, of bekijk de video op YouTube.

Gepubliceerd op: 04-11-2019