Anna Reynvaanprijzen uitgereikt

Gepubliceerd op: 20-05-2019

De jaarlijkse Anna Reynvaanprijzen zijn op 16 mei uitgereikt aan Marijn Anne-Melie Keuken, Carla van Kesteren en Dimitri Beeckman. Voorafgaand aan de Anna Reynvaanlezing in de Stadsschouwburg Amsterdam maakte Sabine Uitslag de winnaars bekend.

Naar de Studentenprijs dongen zeventien hogescholen mee. Elke school mocht drie artikelen van HBO-V-studenten insturen over het thema patiënt- en familieparticipatie. De jury keek naar relevantie (thema), kwaliteit (opbouw en argumentatie) en creativiteit (een verrassende invalshoek). De keuze was deze keer een harde dobber; de drie genomineerde inzendingen voldeden elk ruimschoots aan de criteria en de kwaliteit was ongekend hoog.

Marijn Keuken (Hogeschool van Amsterdam) won met haar artikel ‘Van in je uppie eten knapt de patiënt niet op’. Zij stelt daarin dat het de taak van de verpleegkundige is om familie/mantelzorgers te betrekken bij de zorg. Het welzijn van de patiënt is daarbij gebaat. Op heldere en boeiende wijze beschrijft ze hoe dit in de dagelijkse praktijk goed te verwezenlijken is. Daarbij brengt ze actuele wetenschappelijke bewijsvoering in stelling. Sleutels daarin zijn respect, communicatie, participatie en samenwerking. Marijn Keuken adviseert om in de scholing van verpleegkundigen meer aandacht te besteden aan het aanleren van vaardigheden die familieparticipatie bevorderen.

Praktijkprijs: Carla van Kesteren

Opvallend veel inzendingen dit jaar betroffen kruisbestuivingen met andere vakgebieden, variërend van techniek tot muziek. Ook samenwerking met patiënten, familieleden en mantelzorgers kwam veel aan de orde. De drie genomineerde inzendingen betreffen stuk voor stuk initiatieven die in menige zorgpraktijk prima zijn in te zetten.

De jury koos unaniem voor de inzending van Carla van Kesteren van het OLVG over verpleegkundig leiderschap. Een uiterst actueel thema, dat zij praktisch en doelgericht heeft opgepakt met een – helaas herkenbare – casuïstiek: de verpleegkundige observeert iets, maar de arts ziet dat anders. Je vindt, je voelt , je weet… maar de dokter doet er niets mee. Van Kesterens inzending leest als een persoonlijke reis in het ontwikkelen van verpleegkundig leiderschap. Een prachtig voorbeeld van een verpleegkundige die tegen een praktijkprobleem oploopt en een oplossing vindt in actuele verplegingswetenschappelijke kennis, zo oordeelde de jury. Met waardering voor haar doorzettingsvermogen.

Wetenschapsprijs: Dimitri Beeckman

Elk jaar stijgt het aantal inzendingen voor de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs; dit jaar waren er maar liefst  31 inzendingen. Die stijging bevestigt dat de omvang van het verpleegkundig onderzoek nog altijd toeneemt. En dat geldt ook voor de methodologische kwaliteit, zo laten de inzendingen zien. Elk van de drie genomineerde studies had een belangrijke en duidelijke boodschap en is gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.

Uit de drie genomineerden voor de Wetenschapsprijs koos de jury voor Dimitri Beeckman (‘Towards an international language for incontinence-associated dermatitis’). Doorslaggevend daarin was de gewaagdheid van de studie en het internationale karakter ervan. Dimitri Beeckman schreef in the British Journal of Dermatology over het ontwikkelen van een instrument voor identificatie en classificatie van incontinentie-gerelateerde dermatitis. Het onderzoek draait om ontwerp en evaluatie van het beoordelingsinstrument GLOBIAD (Ghent Global IAD Categorization Tool) door een internationale groep zorgprofessionals. Daarin zijn meer dan 800 respondenten betrokken en 30 verschillende landen.

5000 euro en een kunstwerk

De winnaars van de praktijk- en de wetenschapsprijs werden geëerd met een geldprijs van 5000 euro en een kunstwerk. Als winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs kreeg Marijn Keuken een studiereis voor twee personen naar Florence aangeboden.

Uitgereikt door Sabine Uitslag

Alle  prijzen zijn op donderdag 16 mei in het Internationaal Theater Amsterdam (voormalig Stadsschouwburg Amsterdam) uitgereikt door Sabine Uitslag, verpleegkundige, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Maastricht en voormalig lid van de Tweede Kamer. Dat gebeurde voorafgaand aan de Anna Reynvaanlezing van professor Wendy Chaboyer die ging over patiënt- en familieparticipatie in de zorg.

Pak alvast de agenda: de Anna Reynvaanlezing van volgend jaar vindt plaats op 14 mei 2020.

Gepubliceerd op: 20-05-2019