Bescheiden borstgroei bij transvrouwen

Gepubliceerd op: 13-12-2017

Uit VUmc-onderzoek naar borstgroei bij transvrouwen (man-naar-vrouw-transgenders) door hormoonbehandeling blijkt dat circa 11% na één jaar een cupmaat heeft groter dan een A-cup. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism'.

In deze studie werden 229 transvrouwen iedere drie maanden gevolgd tijdens het eerste jaar van hun hormoonbehandeling. Zo blijkt dat de meeste borstgroei in de eerste 6 maanden van de behandeling is, daarna is de groei nog minimaal. Voor de borstgroei blijkt dat het niet uitmaakt welke hormoonbehandeling werd toegepast (pillen of pleisters) en of de transvrouwen wel of niet rookten. Tevens het gewicht (ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht) of hoge of lage vrouwelijke hormoonwaarden in het bloed maakten geen verschil.

Een duidelijke verklaring waarom de borstgroei zo bescheiden is, kan op basis van de resultaten van dit onderzoek niet gegeven worden, zo beschrijven de onderzoekers. Een mogelijke verklaring kan zijn de hoge mannelijke hormoonspiegels (testosteron) waaraan transvrouwen zijn blootgesteld tijdens de puberteit. Mogelijk zet dit het borstweefsel 'uit' waardoor de groei tijdens de hormoonbehandeling moeizaam gaat. Toch zijn er in deze studie transvrouwen die goede borstgroei laten zien, terwijl zij ook een normale mannelijke puberteit hebben doorgemaakt. Voor vervolg onderzoek zou het daarom interessant zijn om te onderzoeken wat maakt dat sommige transvrouwen tijdens de hormoonbehandeling meer borstgroei laten zien dan anderen.

 "Kortom, " concludeert Christel de Blok, één van de onderzoekers, "de borstgroei na het eerste jaar hormoonbehandeling is bescheiden. Ook zijn er op dit moment geen voorspellers bekend voor goede borstgroei met hormoonbehandeling. Desalniettemin geeft deze studie ons handvatten voor de praktijk: op basis van de resultaten kunnen wij onze patiënten beter voorlichten over het te verwachten resultaat en dat hormoonspiegels of het type hormoonbehandeling geen invloed hebben op de borstgroei in het eerste jaar hormoonbehandeling." 

bron: Origineel

Gepubliceerd op: 13-12-2017