Beter risicomanagement door opleiding Horizontaal Toezicht Zorg
Met Horizontaal Toezicht zorgen zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk voor een juiste besteding van huidige en toekomstige zorguitgaven. De vierdaagse opleiding Horizontaal Toezicht Zorg (HTZ) helpt beide partijen hier beter in te denken en samen te werken. Sam Boek, internal auditor bij GGZ-instelling Pro Persona en de Pompestichting: “Het is een nuttige opleiding, ook als dit niet direct bij je functie hoort, want de systematiek heeft veel raakvlakken met andere functies en afdelingen binnen de gezondheidszorg.”

Na jarenlang als business controller bij Pro Persona gewerkt te hebben, kreeg Boek
de kans om als internal auditor aan de slag te gaan en volgde daarvoor de vierdaagse
opleiding HTZ. “Een aantal van mijn collega’s was mij al voorgegaan en
verzekerden mij ervan dat de opleiding nuttig was. En dat bleek, want kennis
van HTZ is noodzakelijk om goed risicomanagement in de zorg te kunnen toepassen.”
Omdat Boek al eerder ervaring bij een zorgverzekeraar had opgedaan en al
enige kennis van zaken had, viel de studiebelasting hem mee. “Maar ik kan me
voorstellen dat als dit onderwerp helemaal nieuw voor je is, je voldoende tijd
moet vrijmaken om je de lesstof eigen te maken.”
“Dankzij de opleiding hebben we nu een betere controle over onze eigen productie en daarmee een lager terugvorderingsrisico door zorgverzekeraars”
Werken volgens wet- en regelgeving
Wat is HTZ eigenlijk precies? Boek maakt een vergelijking tussen de eerste, tweede en derde lijn, niet te verwarren met eerste-, tweede- en derdelijnszorg. “De eerste lijn is bij ons de psychiaters en psychologen: de behandelaren. Zij voeren consulten volgens de regels. De tweede lijn bestaat onder andere uit de zorgadministratie die vaststelt of de eerste lijn volgens wet- en regelgeving heeft gewerkt. Ik werk als internal auditor in de derde lijn en wij stellen vast dat de tweede lijn haar werk goed heeft uitgevoerd. Dit alles zodat de zorgverzekeraars die ons weer controleren, zo min mogelijk fouten constateren. Wij sparren veel met de zorgverzekeraars zodat we van elkaar helder hebben wat we wel en niet kunnen declareren.”
Declaratiefouten
De internal auditor haalt een recent voorbeeld aan waarmee direct duidelijk wordt hoe belangrijk HTZ is. “Tijdens een van de deelwaarmeningen die we uitvoerden kwam aan het licht dat een zorgverlener één consult niet helemaal juist had gedocumenteerd. Daarmee wordt onze foutmarge hoger, terwijl het consult niet verkeerd was, maar alleen de registratie ervan. Wij hebben toen een gesprek met die psychiater gehad om te kijken hoe we er in de toekomst voor kunnen zorgen dat declaratiefouten voorkomen kunnen worden, zodat het bedrijfsrisico op te veel terugvorderingen van de zorgverzekeraar zo klein mogelijk wordt. Het inzicht in HTZ helpt zorgmedewerkers in de dagelijkse praktijk.”
Lager terugvorderingsrisico
Wat heeft de opleiding de zorginstelling waar Boek werkt opgeleverd? “Een betere controle over onze eigen productie en daarmee een lager terugvorderingsrisico door zorgverzekeraars.” Daarnaast is Boek erg te spreken over hoe de opleiding in elkaar steekt. “Super georganiseerd”, noemt Boek de vierdaagse opdeling HTZ. “De lesstof wordt interactief aangeboden en er zijn veel testmomenten om je vorderingen te meten. Je werkt veel in groepjes, waarbij je ook met medewerkers van zorgverzekeraars om de tafel komt te zitten. Dat geeft erg nuttige inzichten. Verder zijn alle randzaken, zoals locatie en catering, tot in de puntjes verzorgd.”