Betere Ziekenhuispsychiatrie verpleegkundige door opleiding

Gepubliceerd op: Wed Apr 07 18:05:00 CEST 2021

CZO Erkenning voor de opleiding Ziekenhuispsychiatrie verpleegkundige

De opleiding Ziekenhuispsychiatrie verpleegkundige gaat, naast psychiatrie, in op onderwerpen als somatiek en klinisch redeneren. Roos Mujkić-van den Brink en Anouk Mollema hebben de opleiding begin dit jaar afgerond en vertellen wat zij geleerd hebben.

Het is alweer twintig jaar geleden dat Roos Mujkić-Van den Brink de opleiding Hbo-V afrondde. Het was dus even wennen om weer te gaan studeren, moet ze erkennen. “Vooral door de snelheid, je moet echt op de sneltrein springen. In het begin weet je dingen nog niet te vinden en heb je nog niet de juiste flow te pakken.” Maar eenmaal in de juiste modus, kwam Mujkić-Van den Brink goed op gang.

Anouk Mollema zat juist nog in de studeermodus. Na haar afstuderen in 2018, werkte ze in een psychiatrische kliniek. Toen ze anderhalf jaar geleden aan de opleiding begon, werkte ze pas drie maanden bij het OLVG. “Ik had niet veel ziekenhuiservaring en kennis over somatiek en besloot daarom deze opleiding te gaan doen.”

De opleiding biedt verschillende blokken over psychiatrie, somatiek en klinisch redeneren. Hierdoor heeft Mollema nu een concreter plaatje van de patiënt. “Ik kan lab-waarden interpreteren, dat kon ik eerst niet. En door het klinisch redeneren weet ik beter hoe ziektebeelden verband hebben met elkaar, waarom symptomen belangrijk zijn. Door al die kennis kan ik beter ziektebeelden overwegen en heb ik een goede klinische blik op de patiënt.”

‘Door de opleiding voelt het alsof ik een betere verpleegkundige ben’

Mujkić-Van den Brink merkt dat ze sinds de opleiding naar de bloedlabwaarden kijkt, waar ze dat voorheen minder deed. “Ik neem nu ook de tijd om te bedenken waardoor een waarde kan afwijken, waar het mogelijk door veroorzaakt wordt.” Daarnaast was het heel nuttig om haar kennis over somatiek weer eens bij te schaven. “Dat was na al die jaren weer wat weggezakt. En soms kon ik een vak wat minder goed volgen, omdat ik de interactie miste. Maar ik heb geprobeerd om braaf alles van tevoren al gelezen te hebben.”

Voldaan

Dat Mollema aan het eind van de opleiding zelf een patiëntbespreking kon doen, met daarin klinisch redeneren en somatiek verwerkt, dat gaf haar een voldaan gevoel. “De opleiding heeft me zelfvertrouwen gegeven, het voelt alsof ik nu een betere verpleegkundige ben en betere zorg kan leveren.”
Sinds de opleiding merkt Mujkić-Van den Brink dat ze bewuster met haar werk bezig is. “De verdieping brengt veel kennis en herkenning. Ik merkte in de laatste maanden van de opleiding dat ik het ga missen om met de lesstof bezig te zijn. Ondanks de deadlines en de stress, heeft het me veel gebracht. En misschien wil ik nog wel een andere studie gaan doen.”

CZO erkenning

De opleiding Ziekenhuispsychiatrie verpleegkundige is onlangs officieel erkent door CZO. Annette de Jong, VVO-opleider bij de Amstel Academie, was nauw betrokken bij de totstandkoming van de eindtermen, die het College Zorgopleidingen voor deze opleiding formuleerde. Samen met onderwijskundige Cora Visser schreef Annette de Jong vervolgens de accreditatie. Deelnemende ziekenhuizen dienden hun eigen erkenningsaanvraag in, zodat de eerste studenten in 2021 een door CZO erkend diploma krijgen.

Gepubliceerd op: Wed Apr 07 18:05:00 CEST 2021