Blaren in het hersenweefsel: oorzaak van ontsteking bij MS?

Gepubliceerd op: Wed Jan 13 10:33:00 CET 2021

Multiple sclerose (MS) is een hersenziekte die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. De oorzaak van MS is nog onbekend. Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam  stellen dat een verandering in de hechting van myeline, de beschermende laag om zenuwbanen, aan zenuwbanen het ontstekingsproces op gang brengt. De eerste resultaten om hun theorie te bewijzen zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Annals of Neurology. 

MS wordt beschouwd als een auto-immuun ziekte, een ziekte waarbij ontstekingsreacties ontstaan tegen het ‘eigen’ myeline. Het is echter nog onbekend of het immuunsysteem een primaire of secundaire rol speelt in het ontstaan van MS. Neurowetenschapper Jeroen Geurts heeft in een eerdere publicatie de theorie gesteld dat bij MS eerst een fout ontstaat in het zenuwweefsel, waarna de bekende MS ontstekingsreacties ontstaan. In deze studie van Antonio Luchicchi worden voor het eerst bewijzen geleverd voor deze theorie. Hij vond een aantal subtiele veranderingen aan het myeline die de schadelijke ontstekingsreacties zouden kunnen genereren.

Blaren in de hersenen

Voor zijn studie heeft Luchicchi hersenweefsel van overleden mensen met MS bestudeerd met geavanceerde microscopische technieken. Hij vond zogenaamde blaren in het hersenweefsel waar verder geen andere afwijkingen of ontstekingen te zien waren. Deze blaren zijn gebieden waar de myeline van de zenuwbanen losraakt. De verstoorde hechting van myeline kan zorgen voor het vrijkomen van schadelijke stoffen. Het lichaam wil deze schadelijke stoffen opruimen, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. In het vervolgonderzoek zal Luchicchi kijken of de blaren inderdaad een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken.

Artikel

Axon-myelin unit blistering as early event in MS normal appearing white matter - PubMed (nih.gov) Antonio Luchicchi et al. Ann Neurol. 2021 Jan 6, published online ahead of print

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door Stichting MS Research, Klimmen tegen MS, Ammodo KNAW award en Stichting Sandy MoveS

Gepubliceerd op: Wed Jan 13 10:33:00 CET 2021