Blindedarmontsteking bij kinderen behandelen met antibiotica
Het operatief verwijderen van de blindedarm is de standaardbehandeling bij een blindedarmontsteking. Volgens Ramon Gorter, arts in opleiding tot chirurg, volstaat echter een antibioticakuur bij een simpele ontsteking. Recentelijk is het idee ontstaan dat er twee verschillende vormen bestaan: simpele en complexe blindedarmontsteking. Gorter deed onderzoek naar deze twee verschillende vormen. "In mijn proefschrift beschrijf ik de klinische, biochemische, radiologische en pathologische eigenschappen van beide vormen. Deze eigenschappen zijn belangrijk om de twee vormen van elkaar te onderscheiden, zodat we kinderen met de simpele vorm kunnen selecteren voor een behandeling met antibiotica", aldus Gorter. Hij promoveert 6 juni bij VUmc.
Gorter onderzocht 25 kinderen met een simpele ontsteking die een antibioticakuur kregen in plaats van een operatie aan de blindedarm. In de blindedarm van deze kinderen komen bijvoorbeeld andere cellen van het afweersysteem voor dan bij kinderen met een complexe ontsteking. Alleen de complexe vorm kan leiden tot een ontsteking van het omliggende buikvlies. Na acht weken waren 23 van de kinderen hersteld, zonder complicaties. Twee van hen moesten alsnog een operatie ondergaan en ook dat verliep goed. Bij volwassenen zijn al succesvol onderzoeken gedaan naar de behandeling van blindedarmontsteking met antibiotica. Gorter: "Dit is een van de eerste studies bij kinderen, bij wie deze operatie veel wordt uitgevoerd. Alleen in Canada, Engeland en Zweden zijn eerder soortgelijke onderzoeken gedaan."
Voordelen
Behandeling met antibiotica bespaart de kinderen niet alleen een operatie, waarbij zij onder narcose moeten en kans hebben op complicaties. Lange tijd leek het erop dat de blindedarm geen functie zou hebben en daarom zorgeloos verwijderd kon worden. Meerdere studies suggereren echter dat de blindedarm helemaal niet nutteloos is; het lijkt erop dat hij een rol speelt in het afweersysteem van de darm. Gorter: "De resultaten van antibioticabehandeling zijn veelbelovend. We gaan deze behandeling nu verder onderzoeken in een grote landelijke studie. Als deze methode ook in de praktijk werkt, willen we de richtlijnen aanpassen voor kinderen met een simpele blindedarmontsteking."
Promovendus: R.R. Gorter
Titel proefschrift: Appendicitis in children: new insights into an old problem
Promotoren: prof.dr. H.A. Heij, prof.dr. L.W.E. Van Heurn
Copromotoren: dr. J.H. van der Lee, dr. R. Bakx
Proefschrift: VU-DARE
bron: Promotie